Fost tenisman şi crainic la Europa Liberă, dezvăluiri despre rolul lui Ion Ţiriac în Securitate: „Era ‘tablagiu’ pe hârtie, dar a început să urce destul de repede în grad. La 33-34 de ani era deja colonel”

Mihai Rusu, fost tenisman român şi crainic pe teme sportive la postul de radio Europa Liberă, a dezvăluit ce legături avea Ion Ţiriac cu Securitatea, în contextul în care în presa română a fost readusă tema dosarelor pe care milionarul brașovean le-a avut în sistemul serviciilor secrete ale lui Ceaușescu.
Filip Stan
18 ian. 2023, 14:05
Fost tenisman şi crainic la Europa Liberă, dezvăluiri despre rolul lui Ion Ţiriac în Securitate:

Mihai Rusu, 74 ani, a evadat în RFG în 1977, via Bruxelles, și s-a stabilit la Munchen. Sunt posturile din care a interacționat deseori cu Ion Țiriac și Ilie Năstase, a avut acces la episoade de culise și la informații privilegiate.

„E foarte important să vedem aceste documente în cheia acelei perioade, la fel ca și întreaga activitate a lui Țiriac din anii ‘60-’80. Cum a făcut el balet printre securiști, milițieni și afaceri tenebroase pentru a-și urmări interesele personale. După cum reiese din acte, a fost recrutat de Direcția a 2-a de Contrainformații a Securității. La acel moment, pasul a însemnat pentru Țiriac, angajat militar la Dinamo, un CEC în alb vizavi în special de ieșirile în străinătate, care reprezentau un imens avantaj.  Căpăta prioritate la deplasări externe, dispăreau obstacole la pașapoarte, i se deschidea alt univers, pe altă poziție, iar, pe de altă parte, Securitatea se împăuna că a pus mâna pe un agent cu nume mare, legendat cu indicativul ”Titi Ionescu”. Și mai e ceva!

Avansarea rapidă în grad, relații sus-puse, libertate pe tărâm politic și sportiv. În această perioadă, îl lansează în străinătate și pe Ilie Năstase. În fața mea au discutat, iar prima deplasare externă a lui Ilie a fost prin Egipt, după care a început să-l ia la tot felul de turnee. A urmat un circuit prin Italia, unde încasau cam 100 de dolari pe săptămână, ceea ce era o avere atunci. Iar acest tandem a funcționat foarte bine până în 1972, când între ei a intervenit un mare scandal din rațiuni financiare.”, a povestit Mihai Rusu pentru Playsport.

Rusu a explicat şi cum s-a implicat Ţiriac în cariera lui Ilie Năstase.

Citeşte şi: Victor Ciutacu, despre retragerea lui Glinţă: „A fost prins dopat și se lasă el înainte să-i vină rușinea ca marii campioane a tenisului? I-a dăunat mazărea la pungă?”

„Înaintea finalei Cupei Davis cu SUA de la București, din octombrie 1972, unde am fost arbitru de linie, nu și-au vorbit zile întregi. Nici pe teren n-au scos un cuvânt unul cu altul. Am stat la trei metri de ei. Parcă nici nu se cunoșteau. Ce se întâmplase? Dinspre cercurile celor doi circula varianta că Țiriac cerea bani în numele lui Ilie! Chestiuni de genul: ”Vin cu Năstase la turneu, dar cât îmi dați?”. Prin urmare, a fost o ceartă generată de împărțirea acelor sume. Iar din acest conflict a ieșit câștigător un manager american, Bill Riordan, care va însemna mult în cariera lui Ilie.”, a mai precizat Mihai Rusu.

Fostul tenisman a dat detalii şi despre gradul pe care Ţiriac îl avea în Securitate imediat după revoluţie.

„Inițial, ca sportiv la Dinamo, figura în scripte ca ofițer de circulație. Își lua salariul de la o circă de Miliție din fostul sector 7 al Capitalei, undeva pe strada ”Luigi Cazavillan”, în apropierea Gării de Nord. Mai pe scurt, era ”tablagiu” pe hârtie, cum se spunea în popor. Dar a început să urce destul de repede în grad, iar la ora finalei de Cupa Davis din 1972, adică pe la 33-34 ani, era deja colonel. Avansările se făceau parcă din trei în trei ani sau la excepțional în cazul sportivilor. Că era colonel și imediat după Revoluție, știu și dintr-o discuție la care am asistat personal.”, a mai dezvăluit Mihai Rusu.

Citeşte şi: Simona Halep, apariţie de zile mari la Burj Al Arab Open Beach. Românca face plajă în plină desfăşurare a turneului Australian Open FOTO

 

 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!