Fost tenisman şi crainic la Europa Liberă, dezvăluiri despre rolul lui Ion Ţiriac în Securitate: „Era ‘tablagiu’ pe hârtie, dar a început să urce destul de repede în grad. La 33-34 de ani era deja colonel”

Mihai Rusu, fost tenisman român şi crainic pe teme sportive la postul de radio Europa Liberă, a dezvăluit ce legături avea Ion Ţiriac cu Securitatea, în contextul în care în presa română a fost readusă tema dosarelor pe care milionarul brașovean le-a avut în sistemul serviciilor secrete ale lui Ceaușescu.

18 ian. 2023, 14:05
Fost tenisman şi crainic la Europa Liberă, dezvăluiri despre rolul lui Ion Ţiriac în Securitate: „Era ‘tablagiu’ pe hârtie, dar a început să urce destul de repede în grad. La 33-34 de ani era deja colonel”

Mihai Rusu, 74 ani, a evadat în RFG în 1977, via Bruxelles, și s-a stabilit la Munchen. Sunt posturile din care a interacționat deseori cu Ion Țiriac și Ilie Năstase, a avut acces la episoade de culise și la informații privilegiate.

„E foarte important să vedem aceste documente în cheia acelei perioade, la fel ca și întreaga activitate a lui Țiriac din anii ‘60-’80. Cum a făcut el balet printre securiști, milițieni și afaceri tenebroase pentru a-și urmări interesele personale. După cum reiese din acte, a fost recrutat de Direcția a 2-a de Contrainformații a Securității. La acel moment, pasul a însemnat pentru Țiriac, angajat militar la Dinamo, un CEC în alb vizavi în special de ieșirile în străinătate, care reprezentau un imens avantaj.  Căpăta prioritate la deplasări externe, dispăreau obstacole la pașapoarte, i se deschidea alt univers, pe altă poziție, iar, pe de altă parte, Securitatea se împăuna că a pus mâna pe un agent cu nume mare, legendat cu indicativul ”Titi Ionescu”. Și mai e ceva!

Avansarea rapidă în grad, relații sus-puse, libertate pe tărâm politic și sportiv. În această perioadă, îl lansează în străinătate și pe Ilie Năstase. În fața mea au discutat, iar prima deplasare externă a lui Ilie a fost prin Egipt, după care a început să-l ia la tot felul de turnee. A urmat un circuit prin Italia, unde încasau cam 100 de dolari pe săptămână, ceea ce era o avere atunci. Iar acest tandem a funcționat foarte bine până în 1972, când între ei a intervenit un mare scandal din rațiuni financiare.”, a povestit Mihai Rusu pentru Playsport.

Rusu a explicat şi cum s-a implicat Ţiriac în cariera lui Ilie Năstase.

Citeşte şi: Victor Ciutacu, despre retragerea lui Glinţă: „A fost prins dopat și se lasă el înainte să-i vină rușinea ca marii campioane a tenisului? I-a dăunat mazărea la pungă?”

„Înaintea finalei Cupei Davis cu SUA de la București, din octombrie 1972, unde am fost arbitru de linie, nu și-au vorbit zile întregi. Nici pe teren n-au scos un cuvânt unul cu altul. Am stat la trei metri de ei. Parcă nici nu se cunoșteau. Ce se întâmplase? Dinspre cercurile celor doi circula varianta că Țiriac cerea bani în numele lui Ilie! Chestiuni de genul: ”Vin cu Năstase la turneu, dar cât îmi dați?”. Prin urmare, a fost o ceartă generată de împărțirea acelor sume. Iar din acest conflict a ieșit câștigător un manager american, Bill Riordan, care va însemna mult în cariera lui Ilie.”, a mai precizat Mihai Rusu.

Fostul tenisman a dat detalii şi despre gradul pe care Ţiriac îl avea în Securitate imediat după revoluţie.

„Inițial, ca sportiv la Dinamo, figura în scripte ca ofițer de circulație. Își lua salariul de la o circă de Miliție din fostul sector 7 al Capitalei, undeva pe strada ”Luigi Cazavillan”, în apropierea Gării de Nord. Mai pe scurt, era ”tablagiu” pe hârtie, cum se spunea în popor. Dar a început să urce destul de repede în grad, iar la ora finalei de Cupa Davis din 1972, adică pe la 33-34 ani, era deja colonel. Avansările se făceau parcă din trei în trei ani sau la excepțional în cazul sportivilor. Că era colonel și imediat după Revoluție, știu și dintr-o discuție la care am asistat personal.”, a mai dezvăluit Mihai Rusu.

Citeşte şi: Simona Halep, apariţie de zile mari la Burj Al Arab Open Beach. Românca face plajă în plină desfăşurare a turneului Australian Open FOTO