Fost vicepreşedinte al AEP, Alexandru Radu: Numărul parlamentarilor ar putea creşte cu o sută

Publicat: Duminică, 16 Septembrie 2012 14:34 // Actualizat: Luni, 17 Septembrie 2012 17:09 // Sursa: Agerpres

Numărul parlamentarilor prevăzuţi de norma de reprezentare ar putea creşte cu peste o sută, conform prevederilor actualei legi pentru alegerea parlamentarilor (Legea nr. 35/2008) şi în condiţiile în care o formaţiune politică va deţine peste 50% din voturi, a declarat, duminică, profesor univ. dr. Alexandru Radu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

Foto: MEDIAFAX

În prezent, în Parlamentul României sunt 137 de senatori şi 314 deputaţi, plus cei 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară.

"Calcule estimative şi simulările efectuate de echipa mea de cadre didactice atestă faptul că este posibil ca numărul parlamentarilor în noua legislatură să ajungă la peste 550. Reamintesc că, deja în 2008, într-un colegiu uninominal din judeţul Arad au fost aleşi doi deputaţi, dar atunci partidul care înregistra cel mai mare număr de voturi atingea doar 36% dintre opţiunile electoratului", a mai spus Alexandru Radu.

Exemplificând cu un posibil caz concret, fostul vicepreşedinte al AEP s-a referit la circumscripţia electorală Vaslui, unde a efectuat o simulare a votului.

"Estimând că în această zonă electorală, pentru care sunt alocate, în prezent, şapte mandate de deputat, conform normei de reprezentare, scorurile vor fi: USL - 63%, PDL - 23% şi PPDD-7%, repartizarea proporţională a locurilor va atribui patru mandate USL, două mandate PDL şi un mandat PPDD. Totuşi, USL va câştiga, prin vot majoritar toate cele şapte colegii, astfel că va primi în plus trei mandate (4+3=7), conform prevederilor legii electorale, iar numărul total de deputaţi va ajunge, astfel, la zece, înregistrând o creştere cu 43%. Totodată, în cele trei colegii câştigate în plus de USL, vor fi câte doi deputaţi", a explicat prof. univ. dr. Alexandru Radu, fost vicepreşedinte al AEP.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
17 sep 12:16
...rezultatele au fost confirmate indirect si cu jumatate de gura de lideri ai partidelor, au aparut chiar si alte surse care confirma pe niste simulari “aproximative” ideea ca numarul de parlamentari va creste cu siguranta peste cele 452 de mandate (colegii) + 18 mandate de...
16 sep 17:07
...deputaţi”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Radu, fost vicepreşedinte al AEP. Sursa articolului – http://www.rtv.net/fost-vicepresedinte-al-aep-alexandru-radu-numarul-parlamentarilor-ar-putea-creste-cu-o-suta_44680.html ...
16 sep 14:56
...de reprezentare ar putea creşte cu peste o sută, conform prevederilor actualei legi pentru alegerea parlamentarilor (Legea nr. Citește mai departe… Sursa: http://www.rtv.net/actuala-lege-electorala-ar-putea-creste-cu-o-suta-numarul-parlamentarilor_44680.html ...
1
EUR
4.8314
RON
08 Apr
noapte 3 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H