Fosta şefă a falsului ginecolog de la Spitalul Judeţean Ilfov, audiată la DIICOT într-un dosar privind experimente pe gravide

Publicat: Miercuri, 20 Februarie 2019 17:37 // Actualizat: Miercuri, 20 Februarie 2019 17:38 // Sursa: romaniatv.net

Roxana Dragu, medicul ginecolog de la Spitalul Judeţean Ilfov care a lăsat-o pe Raluca Bârsan, tânăra fără studii medicale, să intre în operaţii alături de ea şi să coasă paciente după cezaraină, a fost audiată miercuri timp de 3 ore la DIICOT. Doctorul Roxana Dragu a fost audiată ca martor la DIICOT, însă nu în legătură cu Raluca Bîrsan, ci în legătură cu dosar deschis după un experiment bizar, în care s-au recoltat probe biologice din placentă şi din cordonul ombilical în cazul a 26 de gravide, tot la Spitalul Judeţean Ilfov.

Foto: Libertatea

26 de femei, însărcinate în 6 sau 9 luni, au fost convinse de medici şi asistente să participe la studiul cu numele "Atlas al nutrienţilor din lapte matern". Fără nicio legătură cu laptele matern însă, femeilor li s-a pus în faţă un consimţământ în care scrie "negru pe alb" că urmează să li se recolteze şi altfel de probe, potrivit stirileprotv.ro. Se întâmplă în urmă cu 4 ani, iar pacientele, toate din cadrul Spitalului Judeţean Ilfov, au semnat iniţial consimţământul. La naştere femeilor li s-au prelevat şi 20 de ml de sânge din cordonul ombilical şi o probă de țesut gras de pe peretele abdominal. 

Nici acum nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu acele probe. Femeile ştiau, în schimb, că vor beneficia de consultaţii gratuite din partea unui dietetician, iar copiii urmau să fie consultaţi regulat de un medic care ar fi trebui să le urmărească creşterea. Dar nici acest lucru nu s-a mai întâmplat. 

Pentru că nimeni nu a mai aflat nici rezultate ale analizelor, nici informaţii despre destinaţia probelor recoltate, atunci au depus plângeri. Coordonatorul acestei cercetări era un medic din Arabia Saudită, potrivit România TV. Acesta nu are titlu de cercetător. Anchetatori iau în calcul inclusiv varianta unei prelevări de ţesuturi sau celule de origine umană fără consimţământul dat în condiţiile legii. De asemenea, se ia în calcul inclusiv posibilitatea ca probele prelevate de la paciente să fi ajuns în Arabia Saudită pentru a fi vândute. 

Cazul a ajuns şi în atenţia DIICOT, dar şi la Ministerul Sănătăţii. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7274
RON
21 Aug
noapte 18 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H