Fostul adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, condamnat definitiv de ÎCCJ pentru delapidare

Fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), Iulian Cristian Gherghe, cu gradul de general-maior în rezervă, a fost condamnat definitiv, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an şi cinci luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals.

07 dec. 2021, 15:17
Fostul adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, condamnat definitiv de ÎCCJ pentru delapidare

Instanţa supremă a respins apelul Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti şi a menţinut condamnarea cu suspendare aplicată generalului de Curtea Militară de Apel în luna septembrie 2021.

Potrivit soluţiei primei instanţe, generalul va sta 2 ani şi 6 luni sub supravegherea Serviciul de Probaţiune Ilfov, perioadă în care trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare la Primăria comunei Cornetu sau Şcoala Gimnazială nr. 1 Cornetu.

Iulian Cristian Gherghe a fost trimis în judecată în iunie 2021 de Parchetul General, fiind acuzat că, la data de 27 noiembrie 2018, când avea calitatea de locţiitor al şefului DGIA, şi-a însuşit, fără drept, suma de 179.470 dolari din fondurile ce aparţin acestei structuri militare, scop în care a falsificat şi folosit mai multe înscrisuri oficiale. Banii au fost folosiţi pentru a cumpăra o casă.

Citeşte şi: ÎCCJ a decis reabilitarea judecătorească a lui Adrian Năstase. Decizia nu este definitivă

Procurorii precizează faptul că prejudiciul a fost achitat în întregime în cursul urmăririi de către general, prin restituirea sumei sustrase.

Scandalul de corupție din spionajul armatei a apărut când ministru al Apărării era Nicolae Ciucă, actualmente premier. Ciucă a relatat la TVR 1, în aprilie 2021, că în momentul în care i s-a raportat cazul, „decizia a fost direct la Parchet, motiv pentru care s-a făcut sesizarea la Parchetul Militar şi sunt în derulare procedurile în conformitate cu legea”.

„Din momentul în care directorul Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei a identificat această posibilă infracţiune, nu am tolerat absolut nimic, a fost o singură decizie – luaţi măsurile necesare, astfel încât să procedăm în conformitate”, a spus Nicolae Ciucă la TVR, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Călin Popescu-Tăriceanu a fost achitat de ÎCCJ în dosarul privind neîncetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu


loading...