Călin Popescu-Tăriceanu a fost achitat de ÎCCJ în dosarul privind neîncetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu

Parchetul General a transmis pe 9 noiembrie că procurorul de şedinţă a cerut achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu în dosarul privind neîncetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, întrucât nu a constatat neîntrunirea tipicităţii faptei

07 dec. 2021, 10:10
Călin Popescu-Tăriceanu a fost achitat de ÎCCJ în dosarul privind neîncetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis marţi să dea curs cererii Parchetului General şi l-a achitat pe fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu. Avocatul lui Tăriceanu în această speţă a fost fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader.

”La dezbaterile ce au avut loc în cursul judecăţii, în cauza privind un fost preşedinte al Senatului, procurorul de şedinţă a formulat concluzii în sensul neîntrunirii tipicităţii faptei, pe baza evaluării proprii a probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a judecăţii, conform art.  67 alin. 2 din Legea nr. 304/2004”, a transmis pe 9 noiembrie Parchetul General.

Sursa citată precizeaza că aceste concluzii ”nu condiţionează posibilitatea Ministerului Public de a promova căi de atac împotriva hotărârilor judecătoreşti, având în vedere rolul Ministerului Public de a apăra interesele generale ale societăţii”.

Potrivit surselor G4Media.ro, procurorii au cerut achitarea pentru că în dosar ar fi confundat unele articole din Legea privind statutul senatorilor.

Parchetul General a dispus, în 15 decembrie 2020, trimiterea în judecată a lui Călin Popescu Tăriceanu, care, în calitatea pe care a avut-o de preşedinte al Senatului, nu a făcut demersurile necesare pentru încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, care fusese declarat incompatibil şi nu avea dreptul să ocupe o funcţie publică.

La rândul său, senatorul Cristian Marciu a fost trimis în judecată pentru uzurpare de calităţii oficiale.

Citeşte şi: Momentul în care Raed Arafat ar putea fi urmărit penal pentru achiziţii suspecte în pandemie