Fostul administrator al firmei Berg Sistem Gaz, reţinut în cazul exploziilor de la Sighetu Marmaţiei

Gheorghe Răsvan Enache, fost administrator al firmei Berg Sistem Gaz, a fost reţinut de procurorii Parchetului ICCJ pentru ucidere din culpă, vătămare corporală, distrugere, fals în înscrisuri şi abuz în serviciu, fiind acuzat că a instigat la întocmirea şi la semnarea în fals a unor acte.

RomaniaTV.net
14 mart. 2012, 11:39
Fostul administrator al firmei Berg Sistem Gaz, reţinut în cazul exploziilor de la Sighetu Marmaţiei

Gheorghe Răsvan Enache a fost reţinut marţi de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care îl acuză de ucidere din culpă (o persoană) şi vătămare corporală din culpă (14 persoane), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în cazul exploziilor care au avut loc în 19 februarie, în Sighetu Marmaţiei, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al Ministerului Public.

Infracţiunile de care este acuzat Enache vizează perioada în care a îndeplinit funcţii de conducere în această firmă, respectiv 2003 – februarie 2008.

Procurorii au cerut instanţei Judecătoriei Sector 5 arestarea preventivă petnru 29 de zile a lui Gheorghe Răsvan Enache, propunerea urmând să fie judecată miercuri.

Din probele administrate în cauză până la acest moment al urmăririi penale a rezultat că în perioada 2005-februarie 2008, Enache, în calitate de administrator al SC Berg Sistem Gaz SA, „s-a implicat în mod direct în activitatea de falsificare a unor documente vizând recepţia unor lucrări la reţeaua de distribuţie a gazului în oraşul Sighetu Marmaţiei, implicare care a constat atât în instigarea la întocmirea unor acte în fals cât şi la întocmirea şi semnarea în fals a unor procese-verbale de recepţie la sfârşitul anului 2005, 2006 şi în 2007”.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Răsvan Enache a semnat, în calitate de preşedinte al Comisiei de recepţie, Procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor din 6 iunie 2007, prin care se atesta în mod nereal că lucrările executate la „înfiinţarea distribuţiei gaze naturale în municipiul Sighetu-Marmaţiei” corespund proiectului de execuţie, caietelor de sarcini şi legislaţiei în vigoare.

Procurorii au început urmărirea penală şi în cazul firmei Berg Sistem Gaz.

De asemenea, în acest dosar este cercetat şi directorul executiv al firmei de gaze din Sighetu Marmaţiei, Valer Faur, acesta fiind arestat preventiv în 8 martie. Recursul acestuia la decizia de arestare va fi judecat în 15 martie, la Tribunalul Bucureşti.

În 5 martie, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de dirigintele de şantier Daniel Râşnoveanu şi de Vasile Virlics, responsabil de lucrări în cadrul firmei Berg Sistem Gaz, acuzaţi de ucidere din culpă (o persoană), vătămare corporală din culpă (14 persoane), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii au luat în cazul lui Râşnoveanu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 zile.

Totodată, pentru recuperarea prejudiciului produs în cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil deţinut de Valer Faur, precum şi asupra imobilului deţinut de Vasile Virlics.