Fostul deputat PSD Ioan Munteanu, condamnat la şase ani de închisoare. Instanţa a decis confiscarea unei sume uriaşe

Lovitură pentru Ioan Munteanu! Fostul deputat PSD a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la şase ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani şi trafic de influenţă. Fostul politician este acuzat de procurorii DNA Ploieşti că a cerut 400.000 de euro de la un afacerist pentru a interveni la conducerea Hidroelectrica - Sucursala Hidrocentrale Bistriţa, în vederea deblocării unor plăţi.

RomaniaTV.net
03 nov. 2020, 08:33
Fostul deputat PSD Ioan Munteanu, condamnat la şase ani de închisoare. Instanţa a decis confiscarea unei sume uriaşe

Ioan Munteanu a primit cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi cinci ani şi jumătate pentru spălare de bani. Cele două pedepse au fost contopite, iar judecătorii au adăugat un spor. Astfel, fostul deputat are de executat şase ani de închisoare, notează Agerpres.

Instanţa a mai decis confiscarea de la Ioan Munteanu a sumelor de 350.000 euro şi 261.373 lei, reprezentând banii traficaţi.

Mai mult, Tribunalul Bucureşti a hotărât menţinerea sechestrului asigurator, care a fost instituit de DNA Ploieşti, asupra sumelor existente în contul deţinut de Ioan Munteanu într-o bancă, precum şi anularea unui contract de prestări servicii încheiat între SC Romsys SRL Bucureşti şi SC Suport Media Total SRL Piatra Neamţ.

Decizia instanţei nu este una definitivă deoarece poate fi atacată cu apel.

Ioan Munteanu ar fi cerut mită 5% din valoarea unor contracte. Acuzaţiile procurorilor DNA

Fostul deputat PSD Ioan Munteanu a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti în iulie 2017. Dosarul său a ajuns Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă a fost mutat la Tribunalul Bucureşti în martie 2018.

Procurorii DNA susţin că, la sfârşitul anului 2009 şi începutul anului 2010, Ioan Munteanu, în calitate de deputat şi preşedinte al PSD Neamţ, a pretins de la un om de afaceri un procent de cinci la sută din valoarea contractelor pe care le încheiase firma acestuia cu Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Bistriţa – Piatra Neamţ, societate comercială cu capital majoritar de stat.

Anchetatorii precizează că firma omului de afaceri încheiase cu Hidrocentrale Bistriţa trei contracte ce aveau ca obiect furnizarea de sisteme de avertizare – alarmare în caz de accidente la barajele aferente sucursalei.

Mita de 400.000 de euro, primită în trei tranşe

Potrivit procurorilor DNA, Ioan Munteanu a cerut, în schimbul influenţei, un procent de cinci la sută din valoarea contractelor, adică 400.000 de euro. Banii i-a primit în trei şanse în perioada 2009-2011.

„În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societăţii beneficiare a contractelor, faţă de care a pretins că are influenţă, pentru ca aceştia să facă demersurile necesare deblocării plăţilor restante către firma omului de afaceri. Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranşe, din care 350.000 euro i-au fost remişi personal. Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei ultimei tranşe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri şi o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii”, arată DNA.

Ioan Munteanu a demisionat din Camera Deputaţilor din motive de sănătate

Anchetatorii precizează că Munteanu a primit în mod direct suma de 350.000 de euro, iar 50.000 de euro au fost viraţi în contul firmei SC Suport Total Media SRL, administrată de fiica sa, având ca justificare un contract fictiv de prestări servicii.

Potrivit sursei citate, întâlnirea când Ioan Munteanu a pretins procentul de 5% a avut loc într-un hotel din Bucureşti, unde erau cazaţi parlamentarii.

Printre martorii audiaţi la proces s-au aflat omul de afaceri Bruno Berdilă (cel care l-a denunţat pe Vasile Blaga la DNA) şi fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

În ianuarie 2018, când era liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Ioan Munteanu a demisionat din funcţia de deputat, invocând probleme de sănătate.

Schimb dur de replici între Cîţu şi Marcel Ciolacu: Îndeamnă populaţia să mă linşeze ca pe Ceauşescu. Cum poate da ochii cu familia sa