Fostul dictator militar sud-coreean Chun Doo-hwan a murit la 90 de ani

Fost comandant militar, Chun a condus trupele care au masacrat manifestanţi prodemocraţie, în 1980, la Gwangju,

23 nov. 2021, 11:31
Fostul dictator militar sud-coreean Chun Doo-hwan a murit la 90 de ani

Fostul dictator Chun suferea de mielom multiplu, iar starea sa de sănătate se deteriorase în ultima vreme, a declarat fostul său secretar de presă Min Chung-ki pentru reporteri.

Fost comandant militar, Chun a condus trupele care au masacrat manifestanţi prodemocraţie, în 1980, la Gwangju, crimă pentru care a fost condamnat la moarte. Ulterior pedeapsa a fost comutată.

Incendiu într-un autobuz din Bulgaria. Cel puţin 45 de persoane au decedat
În timpul procesului său de la mijlocul anilor 1990, Chun a apărat lovitura de stat ca fiind necesară pentru a salva naţiunea de o criză politică şi a negat trimiterea de trupe în Gwangju. „Sunt sigur că aş fi acţionat la fel, dacă s-ar fi ivit aceeaşi situaţie”, a declarat Chun în faţa instanţei.

Întâmplare incredibilă la înmormântarea unui bărbat. Cei prezenți au izbucnit în râs în timp ce sicriul era coborât în groapă: „E întuneric aici. Lăsați-mă să ies!” VIDEO
Cei opt ani de guvernare a lui Chun au fost caracterizaţi de brutalitate şi represiune politică. Cu toate acestea, perioada a fost marcată şi de o prosperitate economică în creştere.

Chun a demisionat în 1987, pe fondul unei mişcări democratice la nivel naţional, condusă de studenţi. În 1995, a fost acuzat de revoltă şi trădare şi a fost arestat.