Fostul episcop al Huşilor, reţinut pentru viol

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Onilă, a fost reținut pentru viol asupra unor elevi de seminar. Patriarhia Română a precizat că dacă justiția îl va condamna pe Onilă, Sfântul Sinod va decide caterisirea fostului episcop.

RomaniaTV.net
21 mai 2020, 14:19
Fostul episcop al Huşilor, reţinut pentru viol

„La data de 21.05. 2020 s-a dispus prin ordonanță reținerea suspectului Onilă Cornel, fost episcop de Huşi, pentru săvârşirea unor infracţiuni la viaţa sexuală”, a declarat Adina Bocai, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Fostul ierarh este cercetat într-un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de act sexual cu un minor, după ce în anul 2017 în spaţiul public au apărut unele înregistrări în care se vede cum acesta ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor în vârstă de 17 ani, care la momentul respectiv ar fi fost elev al seminarului teologic ‘Ioan Gură de Aur’ din Huşi.

Patriarhia Română a precizat că dacă justiția îl va condamna pe Onilă, Sfântul Sinod va decide caterisirea fostului episcop.

„Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.

În noul context al reținerii, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua, la rândul său, decizia irevocabilă a caterisirii.”, a precizat Vasile Bănescu, potrivit stiripesurse.ro.

La audieri se afla și Sebastian Jitaru, care este acuzat de fapte similare.

În vara anului trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au solicitat redeschiderea dosarului în care fostul episcop de Huşi, Corneliu Onilă, a fost cercetat pentru act sexual cu minori.

Dosarul a fost iniţial deschis după declanşarea scandalului în care au fost implicaţi fostul episcop şi alţi trei preoţi, care l-au şantajat pe Onilă, ameninţându-l că fac public un film în care acesta apărea în ipostaze intime cu un fost elev de la seminar. Aceştia au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare.

Fostul arhimandrit Cristian Jitaru a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, interzicându-i-se pentru cinci ani dreptul de a fi ales şi dreptul de a exercita funcţia de preot.

Gheoghe Damian, fost preot de caritate la Spitalul Judeţean de urgenţă Vaslui. a primit trei ani de închisoare cu executare, precum şi interzicerea unor drepturi, inclusiv a celui de a fi preot, pe o perioadă de cinci ani.

Preotul paroh al Parohiei Văleni, Răzvan Bumbu, a primit şi el o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru cinci ani.

Corneliu Onilă a fost episcop de Huşi până în august 2017.