Fostul InterContinental ar putea fi închis definitiv. Amenzi uriaşe aplicate de Protecţia Consumatorului în hotelul-simbol al Capitalei

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au propus ca fostul hotel Intercontinental să fie închis definitiv. În urma controalelor succesive au aplicat amenzi în valoare de 100.000 de lei.

23 mai 2022, 21:05
Fostul InterContinental ar putea fi închis definitiv. Amenzi uriaşe aplicate de Protecţia Consumatorului în hotelul-simbol al Capitalei

Fostul InterContinental ar putea fi închis definitiv în condiţiile în care neregulile descoperite de ANPC nu au fost remediate.

„Nici după trei controale succesive ale ANPC, Intercontinental nu a reușit să remedieze neregulile. Concluzia – 100.000 lei amendă și posibilitatea închiderii hotelului”, se arată într-un comunicat al ANPC, citat de Agerpres.

În urma unui control efectuat pe 19 mai au fost aplicate companiei ce deţine fostul Intercontinental amenzi în valoare totală de 50.000 lei. Comisarii au dispus oprirea definitivă de la comercializare a produselor la care s-au înregistrat nereguli, oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor din bucătărie, oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor a 10 camere verificate și a centrului SPA și propunerea sancțiunii complementare de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni.

Fostul InterContinental ar putea fi închis definitiv. Neregulile descoperite de comisarii ANPC

Abaterile de la legislație constatate de comisarii de la Protecția Consumatorilor au fost:

  • utilizarea unor produse din carne și pește fără elemente de identificare și caracterizare și dată limită de consum, elemente fără de care nu se poate stabili conformitatea acestora;
  • utilizarea unor produse refrigerate cu data durabilității minimale schimbată o altă dată de expirare (produse cărora li s-a schimbat starea termică prin congelare);
  • folosirea, atât în blocul alimentar, cât și în minibarurile din camere, a unor produse cu data limită de consum depășită;
  • existența unor preparate finite calde depozitate la temperatura mediului ambiant sau în spații frigorifice, fără respectarea condițiilor de temperatură, conform legii;
  • utilizarea, la bucătărie, a unor legume cu modificări organoleptice, precum și a unor produse congelate, cu arsuri de congelare;
  • nerespectarea vecinătăților produselor alimentare, în spațiile frigorifice, precum și depozitarea băuturilor direct pe paviment;
  • existența unor condiții igienice necorespunzătoare atât în camerele de hotel, cât și în centrul SPA;
  • lipsa informații privind utilizarea electronicelor; condiții deficitare de amenajare a spațiilor de cazare, care pot pune în pericol viața sau sănătatea consumatorilor (tencuială exfoliată, prize desprinse din perete, cabluri neizolate, geamuri crăpate, protecția unei trepte de la scara de acces la saună deteriorată).

Comisarii ANPC au făcut verificări şi în ziua următoare şi au constatat că problemele nu au fost remediate în totalitate (condițiile igienice și de amenajare deficitare din camere, precum și utilizarea produselor alimentare expirate fiind în continuare întâlnite de echipa de control). Din acest motiv, au stabilit extinderea controlului la toate camerele libere ale hotelului.

Au urmat alte patru amenzi în valoare de 35.000 lei, menținerea măsurii de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor pentru bucătărie, centrul SPA și 10 camere de cazare, cărora li s-au adăugat încă 20 de camere (măsura aplicându-se, în total pentru 30 de camere), precum și propunerea de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni.

Aceeași situație s-a întâmplat și o zi mai târziu. Protecţia Consumatorilor a constatat din nou neîndeplinirea măsurilor și a găsit în continuare produse expirate în spațiul de depozitare a produselor alimentare, preparate finite neetichetate, materii prime congelate cu data limită de consum schimbată, preparate gata montate pe farfurii pentru a fi servite, deși bucătăria era oprită de la funcționare și două camere oprite de la funcționare care erau ocupate, conform ANPC.

„Ca atare, a mai fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare totală de 15.000 lei – ajungându-se, astfel, la un total de 100.000 lei, amenzi, – și s-a propus sancțiunea complementară de închidere definitivă a hotelului”, se precizează în comunicatul ANPC.

Fostul InterContinental va funcţiona sub altă denumire

La finele anului 2021, sigla Intercontinental a fost dată jos de pe hotelul din centrul Capitalei, care a funcționat sub acest brand în ultimii peste 40 de ani. Din 2022, va opera sub denumirea de Grand Hotel Bucharest, conform Profit.ro.

Compania Hotelieră InterContinental România, care administrează hotelul InterContinental din centrul Capitalei, încheie, la 31 decembrie, contractul de management cu concernul InterContinental Hotel Group (IHG), urmând astfel să își schimbe denumirea și să opereze de anul viitor sub numele de Grand Hotel Bucharest.

De la 1 ianuarie, fostul Intercontinental va intra într-un amplu proiect de renovare și modernizare, în urma unor investiții de 21 de milioane de euro. Lucrările sunt programate să fie finalizate în 2024.

Citeşte şi: Dispare un simbol al Capitalei! Hotelul Intercontinental îşi schimbă numele. Cum se va numi de la 1 ianuarie 2022

Istoria InterContinental, primul hotel de 5 stele din România construit în comunism

InterContinental a fost construit între anii 1968 – 1970, în perioada comunistă, fiind atunci primul hotel de cinci stele din România și una din cele mai înalte clădiri. Hotelul are 22 de etaje, 257 de camere și apartamente, un Club Lounge la etajul 21, un centru de spa cu piscină interioară la etajul 22, două restaurante și peste 1.500 de metri pătrați de spații pentru conferințe.

În 2007, hotelul a trecut de la un contract de tip franciză la un contract de management cu lanțul InterContinental Hotels Group.

InterContinental Hotels Group, corporație hotelieră cu sediul în Londra, este cel mai mare lanț hotelier din lume, cu 4.300 de hoteluri la nivel mondial.

Compania Hotelieră InterContinental România S.A. fost înființată la 10 decembrie 1996. Este listată pe piața Rasdaq a BVB și are un capital de 83,35 milioane lei, divizat în 833,5 milioane de acțiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

În 2020, compania a raportat o cifră de afaceri de 12.781.270 lei, cu 79 de angajați.

Citeşte şi: Răsturnare de situaţie în cazul tânărului gay, care s-a aruncat de pe Intercontinental. Prietena lui cea bună rupe tăcerea