Fostul jucător NBA Adreian Payne, împuşcat mortal în Orlando

"Sunt în stare de șoc la vestea tragică a morții lui Adreian Payne", a declarat antrenorul echipei de baschet masculin Michigan State, Tom Izzo, într-un comunicat.

12 mai 2022, 09:19
Fostul jucător NBA Adreian Payne, împuşcat mortal în Orlando

Fostul jucător din NBA Adreian Payne a fost împușcat mortal în Orlando, potrivit autorităților din Florida, relatează CNN. Polițiștii de la biroul șerifului din comitatul Orange au răspuns la un schimb de focuri de armă, luni, imediat după ora 1:00, ora estului, unde l-au găsit pe Payne, în vârstă de 31 de ani, împușcat.

Atacatorul, care a fost identificat ulterior de poliție ca fiind Lawrence Dority, a rămas la fața locului și a fost transportat la sediul Biroului șerifului din comitatul Orange, unde a fost interogat de detectivii de la Omucideri.

Cum a reuşit un pasager fără experienţă să piloteze un avion privat. A aterizat fără probleme pe un aeroport din Florida
Dority, atacatorul a fost arestat în baza unui mandat de arestare pentru crimă de gradul întâi și a fost transportat la închisoarea din Orange County, potrivit comunicatului. Nu este clar dacă acesta are un avocat înregistrat în acest moment, iar motivul împușcăturilor nu este cunoscut.

Potrivit aceleași surse, Payne s-a remarcat jucând patru sezoane pe postul de centru pentru Michigan State Spartans, unde echipa sa a câștigat de două ori campionatul Conferinței Big Ten.

El a fost recrutat în prima rundă a draftului NBA din 2014 de către Atlanta Hawks și a jucat patru sezoane în NBA la Hawks, Minnesota Timberwolves și Orlando Magic.

Acesta a continuat să joace la nivel internațional, inclusiv în China, Grecia, Franța, Turcia și Lituania, potrivit unui comunicat de presă al programului de baschet masculin al statului Michigan.

„Sunt în stare de șoc la vestea tragică a morții lui Adreian Payne”, a declarat antrenorul echipei de baschet masculin Michigan State, Tom Izzo, într-un comunicat. „Rugăciunile noastre sunt alături de familia sa, de colegii de echipă și de cei dragi”, a adăugat el.

„Adreian a fost iubit de coechipierii și antrenorii săi, care i-au respectat dezvoltarea ca jucător și persoană. El a venit la Michigan State cu o tonă de talent brut și a muncit pentru a-și atinge obiectivul de a deveni un jucător NBA.

Izzo a adăugat că Payne va fi ținut minte de fanii Spartans pentru „inima sa bună” și pentru prietenia sa cu Lacey Holsworth, o fetiță de opt ani care a fost bolnavă de neuroblastom în 2012, înainte de a muri în 2014.

Peste 10.000 de dosare pentru crime de război în Ucraina. 226 de copii au murit şi mai mult de 400 au fost răniţi de la începutul războiului
„Astăzi este o zi dificilă și tristă pentru familia baschetului Spartan. După absolvire, Adreian s-a întors cu regularitate la East Lansing”, a adăugat Izzo.

„Făcând acest lucru, el a dezvoltat și consolidat relațiile cu jucători din toate epocile. Am auzit de la mulți dintre acești jucători astăzi, fiecare dintre ei trăind o durere sufletească și fiecare având o amintire plăcută despre Adreian”, a mai spus el.

Rata deceselor cauzate de arme de foc în Statele Unite a crescut cu 35% în 2020
Rata deceselor cauzate de arme de foc în Statele Unite ale Americii a crescut cu 35% în 2020, ajungând la cel mai înalt nivel din 1994, niveluri crescute fiind înregistrate în rândul tinerilor de culoare, potrivit unui raport publicat marţi de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, relatează Reuters și Agerpres. În general, membrii comunităţii afro-americane aveau un risc de patru ori mai mare să fie ucişi cu o armă de foc faţă de restul populaţiei şi de 12 ori mai mare decât o persoană albă, conform datelor CDC.

Totodată, s-a remarcat o legătură între creşterea violenţei cu arme de foc şi pandemia de coronavirus, ultimul raport FBI din 2021 arătând că omuciderile prin împuşcare au crescut cu 30%.

Potrivit raportului CDC, rata omuciderilor cauzate de arme de foc se situează la cel mai înalt nivel din ultimii 26 de ani, remarcându-se, de asemenea, disparităţi pe bază pe rasă, etnie şi nivelul de sărăcie.

Rata deceselor cauzate de arme de foc, măsurată la 100.000 de persoane, a crescut de la 4,6 în 2019 la 6,1 în 2020, se arată în raport, existând o puternică corelaţie cu nivelul de sărăcie. În rândul afro-americanilor, rata a fost de 26,6 decese la 100.000 de persoane, o creştere cu 39,5% faţă de 2019. În rândul americanilor albi, rata a fost de 2,2 la 100.000 de persoane.

Conform cifrelor CDC, au existat 19.350 de cazuri de omucideri prin împuşcare în 2020 – 62% în rândul afro-americanilor şi 21% în rândul persoanelor albe.

Sinuciderile cu arme de foc, măsurate separat, au totalizat 24.245 de cazuri în 2020. Rata de 8,1 sinucideri cu arme de foc la 100.000 de persoane a suferit mici modificări, de la 7,9 în 2019.

Studiul CDC a constatat că motivele pentru creşterea inegalităţii au fost „neclare şi potenţial complexe”, menţionând că pandemia de Covid-19 ar fi putut „exacerba factorii de stres social şi economic existenţi”.