Fostul ministru Ioan Avram Mureşan, condamnat la 7 ani de închisoare cu executare

Premieră în justiţia românească. Un fost ministru ajunge după gratii. Ioan Avram Mureşan, fost ministru al Agriculturii, a fost condamnat, definitiv, la 7 ani de închisoare cu executare. Aşa a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, luni dimineaţă. Completul de cinci judecători al instanţei supreme a menţinut condamnarea decisă în aprilie 2011. De asemenea, Completul de cinci judecători a păstrat şi sentinţele decise în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar.

RomaniaTV.net
28 mai 2012, 06:16
Fostul ministru Ioan Avram Mureşan, condamnat la 7 ani de închisoare cu executare

Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan a primit, luni, verdictul final în dosarul de deturnare de fonduri în care a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul înaintat de fostul demnitar la decizia iniţială, astfel că Mureşan trebuie să se predea autorităţilor în termen de 24 de ore pentru a fi plasat în detenţie.

Potrivit MEDIAFAX, Ioan Enea Truţă a rămas cu pedeapsa de şapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri şi a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, iar Silvia Căpitanu (fostă Buzatu) a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri. Şi în cazul acestora, instanţa va emite mandatele de executare a pedepselor primite.

Pe latură civilă, instanţa i-a obligat pe cei trei, în solidar, la plata a 2.950.768,89 lei despăgubiri civile către Ministerul Agriculturii.

Jiga Dan a fost achitat pe motiv că fapta nu există în cazul acuzaţiei de luare de mită.

Avram Mureşan, Ioan Truţă Enea (fost secretar general adjunct şi consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei – MAA), Silvia Căpitanu (fost director general al Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din MAA) şi Dan Jiga (fost director general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din MAA) au fost trimişi în judecată în acest dosar în 18 decembrie 2003.

Ioan Avram Mureşan este condamnat pentru deturnare de fonduri, faptă petrecută în 1999, când ocupa funcţia de ministru al Agriculturii. Atunci, Mureşan a creat un prejudiciu de 30 de miliarde de lei vechi ministerului pe care îl conducea, după ce a folosit în alte scopuri bani acordaţi Guvernului României de Guvernul SUA.

După ce se va preda autorităţilor, Mureşan va fi încarcerat şi apoi dus într-un penitenciar. Rămâne însă de văzut cât timp va rămâne acolo, deoarece încă de la ultimul termen din proces avocatul fostului ministru susţinea că Mureşan are grave probleme de sănătate, de care s-ar putea folosi pentru a încerca să scape de detenţie.

Condamnarea definitivă a lui Ioan Avram Mureşan reprezintă o premieră pentru justiţia din România.

Ioan Avram Mureşan mai este condamnat la 3 ani de închisoare cu executare şi în dosarul „Caltaboşul”, împreună cu un alt fost ministru, Decebal Traian Remeş, însă sentinţa nu este definitivă. Nici condamnarea la doi ani de închisoare cu executare dictată în cazul lui Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii” nu este definitivă.