Fostul premier al Moldovei vrea și el unirea cu România! Vlad Filat: „Este soluția rezolvării crizei energetice din Moldova!” Marcel Ciolacu, George Simion și Traian Băsescu susțin puternic unirea cu frații moldoveni!

Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova, consideră că Unirea cu România este soluţia rezolvării crizei energetice din Moldova.

05 dec. 2022, 18:06

Reunificarea cu România ar reprezenta soluţia la criza energetică şi economică din Republica Moldova, consideră fostul premier Vlad Filat, în opinia căruia statul trebuie să se asigure nu doar că are acces la resurse energetice, ci şi că cetăţenii îşi permit să le achite, relatează deschide.md, potrivit Agerpres.

Vlad Filat, premier la Chișinău timp de patru ani, spune că Republica Moldova ar scăpa de criza economică dacă s-ar uni cu România.

Citiți și: George Simion vrea ca România să nu mai dea nici măcar un leu guvernului de la Chişinău: „Nu facem decât să finanţăm separatism anti-românesc”

„Drumul Republicii Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană este astăzi prins între războiul din Ucraina și prețul la gaze, care ne-a bulversat nu doar economia, ci și viețile, iar perspectiva pare a fi una sumbră. Vestita și clamata integrare în UE nu va duce la creșterea volumului de gaze naturale în subsolul moldav după cum nici curentul electric importat din Transnistria cu compromisuri de neacceptat și chiar trădătoare nu ne vor asigura independența energetică. Independența unui stat nu înseamnă doar accesul depolitizat la resurse, dar și capacitatea actorilor economici și a cetățenilor de a cumpăra aceste resurse.

Făcând o glumă amară putem spune că jumătate de problemă este rezolvată: am găsit resurse alternative, mai rămâne să avem bani pentru a le plăti. Soluția NU este în nici un caz revenirea la dependența de gazul rusesc, ci dezvoltarea economiei astfel încât cetățenii și companiile să-și poată permite cumpărarea de resurse din altă parte. Din păcate la acest moment se umblă doar cu mâna întinsă pe continentele lumii pentru a cere bani să supraviețuim acestei ierni. Dar iarna viitoare ce vom face? Dar peste doi ani? Vom merge din nou cu mâna întinsă la ușa cancelariilor lumii pentru că în nici un caz economia zilei de astăzi, în ritmul de azi, nu va putea oferi cetățenilor capacitatea financiară de a plăti prețurile din piața occidentală.

Așteptarea că războiul se va sfârși și se va reveni la prețurile ante război este o iluzie. Poate este momentul să ne gândim serios și pragmatic la reunificarea cu România, la un plan comun, instituționalizat. Împreună am fi nu doar puternici, dar ne-am împăca și cu istoria în care tot rătăcim fără noimă”, a scris Vlad Filat pe pagina sa de Facebook.

div class=”fb-post” data-href=”https://www.facebook.com/VladFilatUE/posts/pfbid02fLMn8oZXs51XJ8evMwH1B9BuUssFbRnRx83F3cpAAgw5HTzujZjXHXbyXXk2n7gil” data-width=”500″ data-show-text=”true”>

UE, gazele și moldovenii

Drumul Republicii Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană este astăzi prins între…

Posted by Vlad Filat on Sunday, 4 December 2022

Citiți și: George Simion, mesaj tăios de 1 Decembrie: „România e prea mică, fără Cernăuți și Chișinău / Unirea se face la Alba Iulia, nu la recepție, la Iohannis” | EXCLUSIV