Fostul premier croat Ivo Sanader este rejudecat pentru corupţie

Justiția croată a deschis luni un nou proces pentru corupție în cazul fostului premier Ivo Sanader, eliberat pe cauțiune după anularea de către Curtea Supremă a condamnării sale la nouă ani de închisoare, relatează AFP, citată de Agerpres.

06 iun. 2016, 13:38
Fostul premier croat Ivo Sanader este rejudecat pentru corupţie

La începutul lunii octombrie 2015, Curtea Supremă estima că ”dreptul (lui Sanader) la un proces echitabil” a fost încălcat și a ordonat desfășurarea unui nou proces.

Ivo Sanader (62 de ani), precum și fostul său partid conservator HDZ au fost declarați vinovați în martie 2014 că au deturnat zece milioane de euro din fondurile publice. El a fost eliberat în noiembrie trecut, în schimbul unei cauțiuni de 1,7 milioane de euro, după ce a stat trei ani în închisoare.

Fostul premier, precum și alți patru acuzați, dintre care trei responsabili ai HDZ, au pledat ”nevinovat” luni. Sanader a calificat procesul drept ”o născocire”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Fostul premier croat Ivo Sanader a scăpat de condamnare. Justiţia i-a anulat actul incriminator

Procesul lui Sanader a fost unul dintre cele mai importante din domeniul corupției de la declararea independenței Croației în 1991 și primul împotriva unui partid politic, HDZ, formațiune care domină în prezent coaliția de la putere.

Sanader a condus două guverne conservatoare (2003-2009). Activitatea sa politică a dus Croația în NATO în 2009 și până în pragul Uniunii Europene, la care a aderat în 2013. El este implicat și în alte dosare de corupție aflate pe rol.