Fostul preşedinte al CJ, Nicolae Ioţcu, achitat în al doilea dosar de corupţie

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Nicolae Ioţcu a fost achitat, marţi, de Tribunalul Arad, în al doilea dosar de corupţie, în care era acuzat de trafic de influenţă şi trafic de influenţă în formă continuată, decizia nefiind definitivă.

RomaniaTV.net
07 apr. 2020, 10:06
Fostul preşedinte al CJ, Nicolae Ioţcu, achitat în al doilea dosar de corupţie

Judecaţi în acelaşi dosar, instanţa i-a achitat şi pe oamenii de afaceri Ioan Faur, pentru cumpărare de influenţă în formă continuată, şi Adrian Ionescu Marius, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad, Diana Dărăban, a declarat că instanţa a mai decis ridicarea măsurii asiguratorii a sechestrului instituit pe suma de 35.000 de lei pe numele lui Ioţcu, potrivit Agerpres. 

Sentinţa este cu drept de apel în 10 zile de la comunicare, iar cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Fostul preşedinte al CJ Arad, Nicolae Ioţcu, fusese acuzat de DNA că, în perioada mai-iunie 2015, s-a folosit de un intermediar pentru a pretinde şi primi de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 35.000 lei.

În schimb, ar fi promis că îşi va folosi influenţa asupra funcţionarilor din subordine pentru „derularea în bune condiţii a contractelor încheiate de Consiliul Judeţean Arad cu societăţile reprezentate de inculpaţii Faur Ioan Teodor şi Adrian Ionescu Marius (recepţia şi plata la termen a lucrărilor executate, asigurarea în bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Arad a sumelor necesare plăţii lucrărilor contractate/executate precum şi facilitarea atribuirii altor contracte de achiziţii publice)”, conform DNA.

Citeşte şi: Cum arată vila şefului CJ Arad, Nicolae Ioţcu. Ce avere are GALERIE FOTO

La judecarea cauzei, instanţa arădeană nu a putut ţine cont de anumite probe adunate de procurorii DNA. În cameră preliminară, magistraţii Curţii de Apel Timişoara au decis, în octombrie 2019, excluderea interceptărilor audio.

Nicolae Ioţcu a mai fost judecat într-un dosar de corupţie, tot pentru trafic de influenţă, fiind condamnat la patru ani de închisoare cu executare. El a fost trimis în judecată pe august 2015, când DNA l-a acuzat că a cerut 40.000 de euro de la o firmă pentru a-i asigura câştigarea unei licitaţii privind furnizarea de echipamente medicale pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, contract în valoare de 1.600.000 de euro. În iunie 2017, Curtea de Apel Timişoara s-a pronunţat definitiv în acest dosar şi a respins apelul formulat de Ioţcu împotriva sentinţei Tribunalului Timiş prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.

În vara anului 2019, Ioţcu a fost pus în libertate, după ce executase jumătate din pedeapsă. El beneficiase de reducerea perioadei de încarcerare prin legea recursului compensatoriu.