Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili: Sunt în pat tot timpul, oasele mele se dezintegrează

Luna trecută, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut eliberarea fostului lider georgian. Saakaşvili fusese transferat la spital anul trecut după o grevă a foamei de 50 de zile,

13 mart. 2023, 09:30
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili: Sunt în pat tot timpul, oasele mele se dezintegrează

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, a declarat pentru Sky News că se apropie de moarte în spitalul în care a fost mutat din închisoare. Într-un moment rar în presă, fostul lider a transmis şi un avertisment poporului georgian, după ce zile întregi de proteste au cuprins ţara.

Într-un raport dat publicităţii de avocaţii săi, toxicologul american David Smith afirma că „testele au dezvăluit prezenţa de metale grele” în organismul fostului preşedinte georgian şi că simptomele prezentate de el „sunt rezultatul unei otrăviri cu metale grele”.

INTERVIU EXCLUSIV cu Ion Iliescu în ziua aniversării sale. Cum se simte fostul președinte la 93 de ani: ”Nu prea mai ieșim în lume”
Autorităţile georgiene au respins această posibilitate şi au spus că nu vor permite ca el să fie transferat pentru tratament în Europa.

Sky News a reuşit să îi transmită lui Saakaşvili întrebări prin intermediul avocatului său şi a primit răspunsuri scrise de mână.

Întrebat cât de aproape a fost de moarte, Saakaşvili a spus: „Iniţial aveam 120 de kilograme, acum am 64, dacă devin mai puţin de 60, medicii prevăd insuficienţă multiplă de organe”.

În ceea ce priveşte starea sa de sănătate, el a spus: „Sunt în pat tot timpul, oasele mele se dezintegrează şi îmi dau dureri atroce”.

Avocatul său, Shalva Khachapuridze, a declarat că starea clientului său se înrăutăţeşte pe zi ce trece. „Este o scenă îngrozitoare”, a declarat Khachapuridze pentru Sky News. „Arată ca un prizonier într-un lagăr de concentrare din Germania nazistă”.

Saakaşvili a trimis un mesaj miilor de demonstranţi care au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de noile legi propuse, criticate ca fiind pro-ruseşti: „Rămâneţi foarte vigilenţi, fiţi pregătiţi să vă mobilizaţi în cel mai scurt timp, din cauza dispoziţiei răzbunătoare a regimului oligarhilor”.

Fostul preşedinte peruan Alberto Fujimori, internat în stare gravă
Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a pronunţat săptămâna aceasta cu privire la soarta lui Saakaşvili, spunând: „Foştii lideri politici din Georgia care sunt deţinuţi şi au o stare de sănătate precară ar trebui să fie eliberaţi sau să se verifice starea de sănătate”.

Luna trecută, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut eliberarea fostului lider georgian. Saakaşvili fusese transferat la spital anul trecut după o grevă a foamei de 50 de zile, ţinută ca protest faţă de încarcerarea sa pentru abuz de putere, pe care el o denunţa drept politică. Preşedinte al Georgiei din 2004 până în 2013, Mihail Saakaşvili a fost dus la închisoare în octombrie 2021, la câteva zile după ce se întorsese dintr-un exil de mai mulţi ani, în condiţiile în care el era căutat de justiţia georgiană.