Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, pe stradă în Kiev, cu arma în mâini: „Putin este pur şi simplu nebun. A declarat război nu Ucrainei, ci lumii întregi” VIDEO

Petro Poroşenko, fostul preşedinte ucrainean, acuzat de înaltă trădare, a oferit vineri un interviu postului american de ştiri CNN, chiar de pe străzile Kievului, cu o armă în mână şi înconjurat de soldaţi.

25 feb. 2022, 18:11
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, pe stradă în Kiev, cu arma în mâini: „Putin este pur şi simplu nebun. A declarat război nu Ucrainei, ci lumii întregi” VIDEO

Poroşenko a avut un discurs extrem de dur la adresa lui Putin, pe care l-a numit „nebun” şi a avertizat lideii europeni că liderul rus nu a atacat doar Ucraina, ci a declarat război întregii lumi.

”Toată lumea ar trebui să înţeleagă, Putin a declarat război nu pentru Ucraina. Putin a declarat război întregii lumi”, a spus el pentru CNN.

„E pur şi simplu nebun. Reprezintă răul întruchipat, să vină aici şi să-i omoare pe ucraineni”, a continuat Poroşenko.

El a mai mărturisit că batalionul său se află la aproximativ 2-3 trei kilometri de locul unde se dau luptele dintre soldaţii ruşi şi ucraineni.

Ucraina are nevoie de ajutorul Occidentului, precum şi de sancţiuni, de excluderea Rusiei din SWIFT (sistem de mesagerie de înaltă securitate securizat care conectează mii de instituţii financiare din întreaga lume), dar şi de blocarea avioanelor şi navelor ruseşti în porturile UE şi NATO.

Citeşte şi: UE blochează activele şi conturile lui Vladimir Putin şi ale ministrului rus de extrerne Serghei Lavrov

Poroşenko a mulţumit, de asemenea, Statelor Unite şi Marii Britanii pentru furnizarea de armament defensiv.

„Este important pentru noi că simţim că nu suntem singuri, că sunteţi alături de noi. Oricât de mulţi soldaţi ucide, câte rachete are, cât armament nuclear are, noi, ucrainenii, suntem oameni liberi, cu un viitor european măreţ în faţă”, a subliniat fostul şef de stat.

Un tribunal din Kiev a decis în urmă cu o lună că fostul preşedinte şi actual opozant Petro Poroşenko, acuzat de înaltă trădare, poate rămâne în libertate, potrivit presei ucrainene.

Parchetul ceruse încarcerarea lui sau plata unei cauţiuni de circa 30 de milioane de euro. După aflarea deciziei că rămâne liber, Poroşenko şi apropiaţii săi au cântat imnul naţional în sala de judecată. Anterior, în afara tribunalului, susţinătorii fostului preşedinte au avut altercaţii cu poliţia.

În vârstă de 56 de ani, Petro Poroşenko este acuzat de înaltă trădare într-un dosar legat de finanţarea combatanţilor separatişti pro-ruşi prin vânzări ilegale de cărbune în anii 2014-2015. El riscă până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Citeşte şi: Vladimir Putin, discurs halucinant: Nu permiteţi drogaţilor să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane!