Fostul preşedinte Vaclav Klaus vrea ca Cehia să PĂRĂSEASCĂ Uniunea Europeană

Fostul preşedinte ceh Vaclav Klaus, un cunoscut eurosceptic, propune într-o nouă carte ca Cehia să iasă din Uniunea Europeană (UE), calificând proiectul unificării continentului drept un "imens eşec", a dezvăluit acesta pentru ediţia de joi a unui ziar local.

RomaniaTV.net
03 oct. 2013, 17:33
Fostul preşedinte Vaclav Klaus vrea ca Cehia să PĂRĂSEASCĂ Uniunea Europeană

„Ultimul capitol al cărţii mele depune un efort să spargă un tabu politic care există în continuare, şi anume posibilitatea ieşirii din UE”, afirmă Klaus, în vârstă de 72 de ani, în coloanele cotidianului Dnes.

În opinia fostului şef al statului ceh (2003-2013), „Uniunea Europeană este un imens eşec, ca să nu mai vorbim de prostiile de tipul monedă comună”.

Noua carte a lui Klaus, „Republica cehă la răscruce de drumuri – vremea deciziei”, va apărea săptămâna viitoare.

Un economist şi un mare admirator al fostului premier britanic Margaret Thatcher, Klaus este bine cunoscut pentru opiniile sale politice conservatoare şi poziţia sa foarte critică faţă de UE.

Calificându-se singur drept un „disident european”, el reproşează UE în special un „deficit democratic”, excese birocratice şi reglementări supranaţionale.

„Să nu vorbim despre democraţie când vorbim despre Uniunea Europeană. Aceasta este o entitate antidemocratică şi un proiect antidemocratic”, afirmă el în Dnes.

În opinia sa, UE îngrădeşte posibilitatea de a decide în mod liber a ţărilor membre. „Sigur, poate fi o decizie genială sau stupidă, dar esenţial este ca această decizie să fie liberă”, subliniază el.

Unul dintre artizanii trecerii la economia de piaţă după „revoluţia de catifea” din 1989, Klaus a fost ministru de Finanţe (1989-1992), premier (1992-1997), preşedinte al Camerei Deputaţilor (1998-2002) şi preşedinte al Republicii până în martie 2013.

La sfârşitul lui august a anunţat că nu va candida în alegerile legislative anticipate din octombrie, după ce a „reflectat îndelung şi dureros” la revenirea sa în politică şi la crearea unui nou partid de dreapta.

Luna trecută a respins speculaţii de presă cu privire la candidatura sa în alegerile europene din mai 2014.