Fostul primar Adriean Videanu, achitat de ÎCCJ în dosarul Romgaz-Interagro

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost achitat luni de ÎCCJ în dosarul Romgaz-Interagro, după ce instanţa supremă amânase decizia cu o lună, în noiembrie.

19 dec. 2022, 14:15
Fostul primar Adriean Videanu, achitat de ÎCCJ în dosarul Romgaz-Interagro

Adriean Videanu şi omul de afaceri Ioan Niculae au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional, după ce Videanu ar fi vândut gaze naturale de la Romgaz la prețuri de patru ori mai mici companiei conduse de omul de afaceri Ioan Niculae.

”Vorbim pur și simplu de o achitare curată. Fapta nu există, a constatat Înalta Curte de Casație și Justiție, iar cu referire la acuzația de delapidare, Înalta Curte constată că fapta nu este de natură penală.

Deci pur și simplu a fost un act civil, un act comercial, o cu totul altă acțiune care nu avea ce să caute in spectrul penal, astfel încât domnul Videanu nici nu a invocat în cauză intervenția prescripției.

Ce am luptat să dovedim, că într-adevăr acuzațiile aduse sunt acuzații nedrepte, nedovedite și în primă instanță, Înalta Curte de Casație și Justiție constată că într-adevăr, domnul Videanu a fost și rămâne nevinovat. Deci este o decizie în primă instanță, după un proces care durează de mai bine de 5 ani”, a declarat Cristian Ene, avocatul lui Adriean Videan, la Antena 3.

Citeşte şi: Decizie istorică! Suma colosală pe care avocatul Robert Roşu o are de încasat de la statul român

Pe 9 iunie 2017, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Adriean Videanu, pe omul de afaceri Ioan Niculae și pe mai mulți funcționari pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Aceștia sunt acuzați de producerea unui prejudiciu de circa 60 de milioane de euro prin obținerea de către Interagro, firma lui Ioan Niculae, de gaze ieftine din producția internă. Interagro ar fi ajuns să plătească prețuri de 4 ori mai mici față de cele plătite de populație pentru gazele importate din Rusia.

Conform anchetatorilor, Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri pe lângă Adriean Videanu, care deținea funcția de ministru al Economiei, pentru a obţine ordine şi memorandumuri în încercarea de a se crea o aparenţă de legalitate. Ministerul este acţionar majoritar la Romgaz SA, cel mai mare producător de gaze din România.

„Prin emiterea ordinelor de ministru şi prin elaborarea de memorandumuri s-a încercat crearea unei aparenţe de legalitate a faptului că reducerile comerciale se acordă în mod egal şi nediscriminatoriu tuturor marilor consumatori de gaze naturale din România. În realitate aceste prevederi din ordine, memorandumuri au fost emise pentru a susţine realizarea scopului pentru care grupul infracţional organizat a fost constituit” – se arată în referatul procurorilor DIICOT”, a transmis Grupul de Investigatii Politice într-o postare pe Facebook.

Citeşte şi: Angajări la stat, la o instituţie de forţă. Salarii atractive şi alte beneficii. Rezistenţa la stres este o condiţie esenţială în CV