Fostul rege Juan Carlos al Spaniei, anchetat pentru un contract privind construirea unei căi ferate

Procurorul Curţii Supreme a Spaniei a demarat luni o anchetă referitoare la construirea liniei de cale ferată pentru trenul de mare viteză AVE care face legătura între oraşele Medina şi Mecca din Arabia Saudită. Contractul a fost câştigat de companii spaniole, iar anchetatorii suspectează că una dintre persoanele implicate în posibilele nereguli ar putea fi Regele emerit Juan Carlos.

RomaniaTV.net
08 iun. 2020, 13:47
Fostul rege Juan Carlos al Spaniei, anchetat pentru un contract privind construirea unei căi ferate

Tribunalul va ancheta dacă fostul suveran poate fi inclus în acest caz, având în vedere că el a fost protejat de imunitate până în iunie 2014, când a abdicat în favoarea fiului său Felipe, a anunţat Curtea Supremă a Spaniei, conform Agerpres.

„Această anchetă se axează tocmai pe stabilirea sau eliminarea relevanţei penale a faptelor întâmplate după luna iunie 2014, când regele emerit nu mai era protejat de imunitate”, a anunţat instanţa supremă din Spania într-un comunicat.

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I, externat după intervenţia chirurgicală pe cord

Ancheta asupra fostului rege derivă dintr-o alta condusă de procurorul anticorupţie al ţării cu privire la cea de-a doua fază a construcţiei liniei de cale ferată de mare viteză între Medina şi Mecca, în Arabia Saudită, atribuită unui grup de companii spaniole în 2011.

Regele Juan Carlos I al Spaniei s-a retras complet din viaţa publică

Regele Juan Carlos I al Spaniei s-a retras complet din viaţa publică începând din 2 iunie, la cinci ani după ce a abdicat în favoarea fiului său, regele Felipe al VI-lea.

„Cred că a venit momentul să deschid o nouă pagină în viaţa mea şi să mă retrag complet din viaţa publică”, a declarat fostul monarh, în vârstă de 81 de ani, într-o scrisoare adresată fiului său, Felipe, 51 de ani.

De la abdicarea sa în iunie 2014, Juan Carlos I a participat la ceremonii oficiale şi la diverse evenimente publice, cea mai recentă fiind o coridă pe 15 mai în Plaza de Las Ventas, în Madrid, pentru târgul San Isidro.

CORONAVIRUS. Cetatenii spanioli protestează împotriva fostului rege de pe balcoane 

După 39 de ani pe tronul Spaniei, Juan Carlos a semnat la 18 iunie 2014 abdicarea sa.

O figură importantă a democraţiei spaniole, mult timp iubită pentru că a ajutat ţara să întoarcă pagina dictaturii lui Franco, Juan Carlos şi-a văzut popularitatea afectată de scandalurile din ultimii ani de domnie. Episodul cel mai grav a fost scandalul de corupţie în care au fost implicaţi fiica sa cea mică, Cristina, şi ginerele său Inaki Urdangarin, închis de aproape un an pentru deturnare de fonduri.

O vânătoare costisitoare de elefanţi în Botswana, după care suveranul a fost adus în ţară pentru o fractură de şold în 2012, nu i-a fost iertată de o Spanie aflată în criză economică. Imaginea lui Juan Carlos a fost de asemenea afectată de dezvăluirile privind relaţia sa extraconjugală cu aristocrata de origine germană Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Dacia Sandero a fost cea mai înmatriculată maşină în Spania în luna mai: S-au înregistrat 1.570 de clienţi noi