Fostul secretar de stat Ovidiu Puţura, arestat pentru corupţie, a pierdut definitiv procesul cu CSM

Ovidiu Puţura, fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei, arestat într-un dosar de corupţie, a pierdut definitiv procesul în care a contestat sancţiunea aplicată de CSM pentru că a fost, simultan, membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi judecător.

03 mart. 2015, 12:29
Fostul secretar de stat Ovidiu Puţura, arestat pentru corupţie, a pierdut definitiv procesul cu CSM

Ovidiu Puţura, sancţionat de Consiliul Superior al Magistraturii cu avertisment, a contestat măsura la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Citeşte şi: CAZUL ELENA UDREA. CSM propune INTERZICEREA declaraţiilor publice în cazul celor aflaţi sub control judiciar

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a admis, la jumătatea lunii iunie a anului trecut, acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva lui Ovidiu Puţura, care era la acel moment judecător detaşat în cadrul Ministerului Justiţiei. Astfel, CSM a aplicat sancţiunea disciplinară constând în avertisment, pentru săvârşirea abaterii disciplinare privind „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”.

Fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura a încălcat statutul magistraţilor, pentru că a deţinut, în paralel, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi pe cea judecător, potrivit acţiunii disciplinare întocmite de Inspecţia Judiciară. Astfel, Puţura a încălcat interdicţia de a ocupa o funcţie în afara celor compatibile cu cea de magistrat.

Citeşte şi: CSM: Numeroși demnitari au subevaluat eficiența instituțiilor și s-au implicat în activități infracționale

Puţura a încălcat articolul 8 litera c) al Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care stipulează faptul că „judecătorilor şi procurorilor le este interzis să aibă calitatea de asociat sau de membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome”.