Fotbalişti care au distrus CARIERE. Poveştile HORROR ale fotbalului FOTO

Unii sunt celebri, alţii au devenit ulterior. Sunt fotbaliştii care, în câteva fracţiuni de secundă, au distrus cariere.

06 mart. 2016, 07:39

Accidentările, chiar şi cele grave, fac parte din fotbal. Unele au devenit însă cunoscute de întreaga lume, mai ales când fotbalişti celebri au fost fie călăi, fie victime.

GRIGORE AREZANOV. Ilie Balaci este în top 3 al fotbaliştilot români din istorie, alături de Gică Hagi şi Gicu Dobrin. Este 21 febriarie 1984, cu doar câteva luni înainte de Euro 84. Meciul: FC Baia Mare – Univ. Craiova, scor final 1-0. Grigore Arezanov, fundaşul gazdelor, are o intrare criminală la Ilie Balaci. Ruptură de ligamente. Era a doua după cea suferită în urmă cu un an într-un amical cu PSG. Balaci, 26 de ani, a ratat Euro 84, a mai jucat apăi câteva sezoane la FC Olt şi DInamo, dar niciodată la nivelul maxim. La 29 de ani s-a retras definitiv.

„N-a fost un fault intenționat, Ilie Balaci era idolul meu la acea vreme”, a spus în urmă cu câțiva ani Grigore Arezanov.

„Eu spun că a fost un gest intenţionat, dar nu-i port pică, pentru că dacă i-aş purta pică nu s-ar întâmpla nimic. Ăsta a fost destinul”, a spus şi Ilie Balaci.

MARIN PETRACHE. Fost jucător la Dacia Unirea Brăila, Petrache i-a provocat lui Emil Săndoi o dublă fractură de tibie şi peroneu în finala Cupei României din 1993. Săndoi a stat doi pe tuţă, a ratat un transfer la Rennes şi prezenţa la CM 1994. În 1995 a ajuns la Angers, în liga a doua franceză, apoi a mai jucat la FC Argeş ăi Univ. Craiova.

„În ciuda a ceea ce gândeau mulţi, am suferit atunci pentru ce i-am făcut lui Săndoi. Pe urmă, poate şi pentru a mă autolinişti, m-am gândit că poate aşa a vrut Dumnezeu”, a spus Marin Petrache.

„Nu-i port pică lui Petrache, sunt evenimente care se întâmplă pe teren. Ce să-i mai spun eu lui acum? Să fie sănătos şi el, şi ai lui”, a replicat Emil Săndoi.

MARIUS LĂCĂTUŞ. Starul celor de la Steraua va rămâne nu doar cu o carieră impresionantă, ci şi cu amintirea faultului criminal asupra lui Vasile Ardeleanu, în urma căruia fotbalistul lui FCM Bacău s-a retras din fotbal. Era 21 aprilie 1999, minutul 13 al partidei Steaua – FCM Bacău. Lăcătuş intră criminal la Ardeleanu, se aude o trosnitură, stadionul amuţeşte instantaneu. Diagnosticul e înfiorător: dublă fractură transversală de tibie şi peroneu şi rupere de ligamente.

„Lăcătuş nu a vrut să mă rupă complet, însă a intrat să mă accidenteze sau să mă sperie. N-am nimic cu el. Ce să zic acum? Nu cred că a vrut să mă accidenteze atât de tare. A vrut să intre la gleznă şi m-a prins rău, asta e tot. Ce-i drept, atunci am vrut să mă ridic să-l bat, doar că n-am putut, nu mă mai ţinea piciorul!”, a spus Ardeleanu.

IONEL GANEA. L-a scos din fotbal pe scoţianul John Kenedy. În martie 2004, România juca un amical într-un turneu din SUA în compania naţionalei Scoţiei. Era meciul de debut pentru John Kennedy, o tânără speranţă a lui Celtic, în vârstă de 21 de ani, produs al clubului scoţian, care intrase prin evoluţiile sale şi în atenţia granzilor de la AC Milan. Ionel Ganea a avut o intrare criminală asupra tânărului fundaş. Kennedy a fost scos pe targă, iar verdictul medicilor a căzut crunt: ruptură de ligamente la genunchi. Au urmat aproape trei ani de chin în afara gazonului, iar la sfârşitul lui 2006 Kennedy şi-a reluat pregătirile. În luna noiembrie a aceluiaşi an, la un meci cu Şahtior, din Liga Campionilor, Kennedy a aterizat prost, la un duel aerian. Verdictul medicilor? Leziuni la meniscul lateral, la acelaşi genunchi care a fost deteriorat de intervenţia lui Ganea, accidentare care l-a lăsat din nou câteva luni în afara terenului. Pe 13 noiembrie 2009, la 26 de ani, John Kennedy şi-a anunţat retragerea din fotbal.

FLORIN GARDOŞ. I-a provocat o dublă fractură de tibie și peroneu lui Cosmin Băcilă, unul dintre cei mai în formă fotbaliști ai Pandurilor din acea vreme, care ulterior a fost scos din circuit.

„Îmi pare foarte rău că l-am accidentat. Nu am avut nici cea mai mică intenţie să-l lovesc”, a fost reacția lui Florin Gardoș.

După câţiva ani, Gardoş a ajuns la Southampton şi, în vara anului trecut, la un amical, a suferit o accidentare identică, pentru care a ieşit din circuit aproape un an!

MARTIN TAYLOR. L-a rupt pe Eduardo da Silva. În 2008, croatul de origine braziliană era una dintre speranţele lui Arsenal, însă cariera sa a luat o întorsătură nefericită într-un banal meci de campionat cu Birmingham. Martin Taylor a avut atunci o intrare criminală asupra atacantului de 28 de ani, iar verdictul a fost unul necruţător: triplă fractură şi dislocarea gleznei stângi. Imaginile au fost atât de şocante, încât Sky Sports, televiziunea care transmitea meciul, a decis să nu arate reluările acelei faze. După aproape un an, Eduardo a revenit pe teren, însă nu a reuşit să repete evoluţiile anterioare groaznicei accidentări şi a fost vândut în 2010 în Ucraina, la Şahtior Doneţk.

ANDONI GOIKOTXEA. Pe 24 septembrie 1983, fundaşul care şi-a petrecut aproape toată cariera la Athletic Bilbao l-a accidentat grav pe Diego Armando Maradona, punându‑i argentinianului cariera în pericol. Ce n-a putut cu „El Pibe d’Oro” a reuşit cu Bernd Schuster, celebrul mijlocaş al Barcelonei şi al lui Real Madrid, căruia, practic, i-a pus capăt carierei după ce l-a accidentat grav la genunchi.

LEONARDO. Fostul mare jucător brazilian a provocat una dintre cele mai grave accidentări din istoria Cupei Mondiale. În optimile de finală ale turneului final din 1994, brazilianul a reacţionat violent la un duel cu americanul Tab Ramos, lovindu-l cu cotul în figură. Victima a stat trei luni şi jumătate în spital având osul zigomatic fracturat. Ramos, care era legitimat la Betis Sevilla, a stat pe tuşă un sezon şi nu a mai jucat niciodată în Europa.

HARALD SCHUMACHER. Patrick Battiston a fost victima unui atac violent al portarului vest-german Harald Schumacher. Se întâmpla în 1982, în semifinalele Cupei Mondiale. Battiston scăpase singur spre poarta nemţilor, însă în momentul şutului a fost lovit cu cotul în figură de Schumacher. Battiston a pierdut câţiva dinţi pe teren, intervenţia neamţului fracturându-i maxilarul şi două vertebre. Mijlocaşul a rămas inconştient pe gazon, iar mai târziu a intrat în comă. Medicii i-au administrat oxigen pe terenul de joc. Battiston a revenit pe teren şapte luni mai târziu, la echipa sa de club, AS Saint-Etienne.

AXEL WITSEL. Marcin Wasilewski, fundaşul polonez al celor de la Anderlecht a fost călcat pe piciorul drept de către actualul jucător al celor de la Zenit, Axel Witsel (pe vremea aceea la Standard Liege), într-un meci din prima ligă belgiană, în august 2009. Wasilewski a suferit o dublă fractură deschisă, de tibie şi peroneu, revenind pe teren după 9 luni.