Fotbalişti români, la un pas de a fi linşaţi în Ungaria

Un meci amical pe care UTA Arad şi l-a programat în weekend în Ungaria s-a transformat într-un adevărat coşmar pentru membrii delegaţiei române, care au fost atacaţi de un grup de suporteri violenţi. Oficialii clubului român au reproşat gazdelor faptul că nu au luat măsuri de securitate, în ciuda faptului că sunt bine cunoscute orgoliile pe care le nasc întâlnirile sportive româno-maghiare.

RomaniaTV.net
26 feb. 2012, 12:47

Meciul amical pe care UTA Arad l-a disputat în Ungaria cu Honved Budapesta s-ar fi putut termina foarte urât pentru români, fotbalişti, oficiali şi suporteri în egală măsură.

Ajunşi la Mako, unde era programată partida, la coborârea din autocar, în parcarea stadionului, delegaţia celor de la UTA a fost întâmpinată cu mare ostilitate de suporterii unguri, care au aruncat înspre români cu diverse obiecte, între care şi un pahar de sticlă, şi i-au stropit cu bere. Spiritele s-au calmat totuşi, iar meciul a început în linişte.

Linişte care nu a durat însă prea mult, situaţia inflamându-se din nou, când la terenul pe care se disputa partida şi-au făcut apariţia zece suporteri români. Când au văzut alb-roşu în faţa ochilor, huliganii unguri s-au repezit către români, care au avut inspiraţia să se urce înapoi în maşinile cu care veniseră şi să plece înainte ca lucrurile să degenereze.

Incidentele au continuat şi pe parcursul meciului, când fanii lui Honved au aruncat în repetate rânduri cu zăpadă îngheţată în careul arădenilor, iar la un moment dat chiar l-au nimerit în tâmplă pe portarul Mădălin Smaranda. Jocul a fost întrerupt 10 minute, timp în care Sorin Botiş, fotbalist român legitimat la Honved, a intervenit pentru a-i calma pe ultraşii unguri. Cu toate că au renunţat la a-i mai lua la ţintă pe români, suporterii celor de la Honved au scandat numeroase sloganuri anti-româneşti, unele dintre ele chiar obscene.

Preşedintele clubului UTA, Giovanni Catanzariti, a declarat, pentru sportarad.ro, că a fost neplăcut surprins de cele întâmplate şi chiar că s-a temut pentru soţia şi copilul său, pe care i-a luat cu el în Ungaria. „Credeam că venim la un meci amical paşnic, dar era s-o păţin rău cu toţii”, a explicat oficialul arădenilor, citat de sportarad.ro.

„Ştiindu-se faptul că aproape orice întâlnire sportivă sau de alt gen maghiaro-română iscă patimi şi orgolii, ar fi trebuit să se ia măsuri de ordine. Oricum, rar mi-a fost dat să văd suporteri atât de puşi pe scandal. Dar băutura şi, probabil, drogurile şi-au spus cuvântul”, a comentat şi antrenorul arădenilor, Roland Nagy.