Fotbalul american provoacă mari depresii. A 23-a sinucidere a unui sportiv din NFL

Un fost jucător al echipei de fotbal american San Diego Chargers, Paul Oliver, în vârstă de 29 de ani, s-a sinucis prin împuşcare la domiciliul său dintr-o suburbie a oraşului Atlanta.

RomaniaTV.net
26 sept. 2013, 12:14
Fotbalul american provoacă mari depresii. A 23-a sinucidere a unui sportiv din NFL

Paul Oliver a fost găsit mort în casa lui din localitatea Marietta. El a evoluat pentru San Diego Chargers între 2007 şi 2011.

Decesul lui vine la mai puţin de un an şi jumătate după ce un alt fost jucător al lui Chargers, Junior Seau, s-a sinucis prin împuşcare. Seau a fost unul dintre cei mai buni jucători din istorie pe postul său (linebacker).

O echipă medicală care a disecat creierul lui Seau a diagnosticat că acesta suferea, ca mai mulţi alţi foşti jucători decedaţi şi examinaţi înaintea lui, de o maladie neurodegenerativă ce deteriorează celulele creierului (encefalopatie traumatică cronică).

Sinuciderea lui Oliver a fost ultima în rândul unor foşti sau actuali jucători din Liga profesionistă de fotbal american (NFL), printre care Jovan Belcher, Ray Easterling şi Dave Duerson. Dealtfel, Paul Oliver este al 23-lea parcticant al fostbalului american, component al NFL, care se sinucide.

Asemenea decese au fost puse în legătură cu accidentările la cap care-i afectează frecvent pe practicanţii fotbalului american. Medicii au stabilit că aceste accidentări, repetate pe durata unei cariere, afectează grav creierul şi pot duce la tulburări cognitive, senzoriale, ale somnului, la depresie sau chiar la moarte.

La sfârşitul lui august, NFL a acceptat să aloce 765 milioane dolari pentru a despăgubi cei peste 4.500 de foşti jucători care au acţionat-o în instanţă pentru modul în care le-au fost gestionate comoţiile cerebrale suferite pe parcursul carierelor. Suma de 765 milioane dolari va fi destinată despăgubirii jucătorilor retraşi, accidentaţi pe teren şi suferind de diverse patologii mergând până la maladia Alzheimer, maladie neurodegenerativă.

Încă nu este clar dacă Oliver a fost printre foştii jucători care au dat în judecată NFL.

La începutul anului, preşedintele SUA, Barack Obama, a estimat că fanii fotbalului american ar trebui să accepte ca regulile acestui sport să se schimbe pentru a reduce violenţa contactelor dintre jucători, dintre care unii sunt victima unor comoţii cerebrale.