Fotbalul – o istorie a celui mai iubit sport

Fotbalul este un joc în care două echipe de 11 jucători, folosind orice parte a corpului, cu excepția mâinilor și a brațelor, încearcă să manevreze mingea în poarta echipei adverse. Doar portarului i se permite să manipuleze mingea și poate face acest lucru numai în suprafața de pedeapsă din jurul poarții.

22 dec. 2022, 15:10
Fotbalul – o istorie a celui mai iubit sport

Câștigă echipa care înscrie mai multe goluri. Fotbalul este cel mai popular joc cu minge din lume ca număr de participanți și spectatori. Simplu prin regulile sale principale și echipamentul esențial, sportul poate fi jucat aproape oriunde, de la terenuri oficiale de fotbal la săli de sport, străzi, locuri de joacă pentru școli, parcuri sau plaje.

Primii ani

Fotbalul modern a apărut în Marea Britanie în secolul al XIX-lea. Încă dinainte de epoca medievală, jocurile de fotbal popular se jucau în orașe și sate, după obiceiurile locale și cu un minim de reguli. Industrializarea și urbanizarea, care au redus cantitatea de timp liber și spațiu disponibil pentru clasa muncitoare, s-au combinat cu o istorie de interdicții legale împotriva formelor deosebit de violente și distructive de fotbal popular pentru a submina statutul jocului de la începutul secolului al XIX-lea înainte.

Cu toate acestea, fotbalul a fost luat ca un joc între echipe din școli publice. Fiecare școală avea propriile reguli, unii au permis manipularea limitată a mingii, iar alții nu. Încă din 1843 s-a încercat o standardizare și codificare a regulilor de joc. În 1863, o serie de întâlniri care au implicat cluburi din Londra metropolitană și din județele învecinate au produs regulile tipărite ale fotbalului, care interziceau manipularea mingii. Afli mai multe pe online sportfogadás.

Profesionalism

Dezvoltarea fotbalului modern a fost strâns legată de procesele de industrializare și urbanizare din Marea Britanie victoriană. Începând cu anii 1850, muncitorii industriali aveau din ce în ce mai multe șanse să aibă sâmbăta după-amiezi libere de la serviciu și atât de mulți au apelat la noul joc de fotbal. Instituțiile urbane cheie, cum ar fi bisericile, sindicatele și școlile au organizat băieți și bărbați din clasa muncitoare în echipe de fotbal de agrement.

Creșterea nivelului de alfabetizare a adulților a stimulat reflectarea în presă a sporturilor organizate. Profesionalismul a declanșat, de asemenea, modernizarea ulterioară a jocului prin înființarea Ligii de Fotbal, care a permis celor mai importante echipe să concureze sistematic între ele. Cu toate acestea, fotbalul nu a devenit o afacere majoră cu profit în această perioadă.

Organizație internațională

Până la începutul secolului al XX-lea, fotbalul se răspândise în toată Europa, dar avea nevoie de organizare internațională. O soluție a fost găsită în 1904, când reprezentanți ai asociațiilor de fotbal din Belgia, Danemarca, Franța, Țările de Jos, Spania, Suedia și Elveția au fondat Federația Internațională de Fotbal (FIFA).