Fotbalul – o istorie a celui mai iubit sport

Fotbalul este un joc în care două echipe de 11 jucători, folosind orice parte a corpului, cu excepția mâinilor și a brațelor, încearcă să manevreze mingea în poarta echipei adverse. Doar portarului i se permite să manipuleze mingea și poate face acest lucru numai în suprafața de pedeapsă din jurul poarții.
Alina Costache
22 dec. 2022, 15:10
Fotbalul – o istorie a celui mai iubit sport

Câștigă echipa care înscrie mai multe goluri. Fotbalul este cel mai popular joc cu minge din lume ca număr de participanți și spectatori. Simplu prin regulile sale principale și echipamentul esențial, sportul poate fi jucat aproape oriunde, de la terenuri oficiale de fotbal la săli de sport, străzi, locuri de joacă pentru școli, parcuri sau plaje.

Primii ani

Fotbalul modern a apărut în Marea Britanie în secolul al XIX-lea. Încă dinainte de epoca medievală, jocurile de fotbal popular se jucau în orașe și sate, după obiceiurile locale și cu un minim de reguli. Industrializarea și urbanizarea, care au redus cantitatea de timp liber și spațiu disponibil pentru clasa muncitoare, s-au combinat cu o istorie de interdicții legale împotriva formelor deosebit de violente și distructive de fotbal popular pentru a submina statutul jocului de la începutul secolului al XIX-lea înainte.

Cu toate acestea, fotbalul a fost luat ca un joc între echipe din școli publice. Fiecare școală avea propriile reguli, unii au permis manipularea limitată a mingii, iar alții nu. Încă din 1843 s-a încercat o standardizare și codificare a regulilor de joc. În 1863, o serie de întâlniri care au implicat cluburi din Londra metropolitană și din județele învecinate au produs regulile tipărite ale fotbalului, care interziceau manipularea mingii. Afli mai multe pe online sportfogadás.

Profesionalism

Dezvoltarea fotbalului modern a fost strâns legată de procesele de industrializare și urbanizare din Marea Britanie victoriană. Începând cu anii 1850, muncitorii industriali aveau din ce în ce mai multe șanse să aibă sâmbăta după-amiezi libere de la serviciu și atât de mulți au apelat la noul joc de fotbal. Instituțiile urbane cheie, cum ar fi bisericile, sindicatele și școlile au organizat băieți și bărbați din clasa muncitoare în echipe de fotbal de agrement.

Creșterea nivelului de alfabetizare a adulților a stimulat reflectarea în presă a sporturilor organizate. Profesionalismul a declanșat, de asemenea, modernizarea ulterioară a jocului prin înființarea Ligii de Fotbal, care a permis celor mai importante echipe să concureze sistematic între ele. Cu toate acestea, fotbalul nu a devenit o afacere majoră cu profit în această perioadă.

Organizație internațională

Până la începutul secolului al XX-lea, fotbalul se răspândise în toată Europa, dar avea nevoie de organizare internațională. O soluție a fost găsită în 1904, când reprezentanți ai asociațiilor de fotbal din Belgia, Danemarca, Franța, Țările de Jos, Spania, Suedia și Elveția au fondat Federația Internațională de Fotbal (FIFA).

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
Playtech.ro
Ce avere are Cătălin Predoiu, noul ministru interimar al României. Iată ce funcții a ocupat în trecut ”omul bun la toate” al PNL-ului
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Zodiile care trebuie să facă alegeri cruciale până pe 25 mai. Nu mai e loc de ezitări
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri anticipate în România. Anunțul venit în urmă cu puțin timp: Cel mai sănătos pentru viitorul acestei țări
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Răsturnare de situație. CCR, decizie privind anularea alegerilor din 4 mai
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică