FOTO: Au început testele pentru Podul Brăilei, „Golden Gate de România”. Promisiunea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu

An de an, Guvernul României „amenință" că „inaugurarea Podului Brăilei" este „mai aproape ca niciodată" și că „lucrările sunt pe ultima sută de metri". Abia în iunie 2023 au început testele de rezistență la marele proiect de infrastructură rutieră. 

12 iun. 2023, 15:41

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat luni, 12 iunie, demararea probelor pentru recepția și deschiderea circulației pe Podul Brăilei.

„Au început testele de rezistenţă la Podul Suspendat de la Brăila! Aceste teste statice şi dinamice reprezintă un pas important pentru procedurile necesare recepţiei şi deschiderii circulaţiei pe pod.

După ce va fi dat în folosinţă, Podul va asigura prima legătură rutieră între Brăila şi Tulcea şi va creşte atât potenţialul economic în zona Dobrogea cât şi în Zona Liberă Brăila”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Pentru construirea Podului Brăilei s-au folosit aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel. Fiecare cablu are un diametru de 60 de centimetri.

„Greutatea totală a celor două cabluri principale are 6.700 tone. Tablierul metalic este format din 86 de segmente cu o greutate totală de 20.800 de tone, iar fiecare are o greutate medie de 250 de tone”, a precizat Pistol.

Podul Brăilei, al treilea din Europa ca lungime

Podul de peste Dunăre, al treilea din Europa ca dimensiune, ar urma să fie inaugurat pe data de 27 iunie pe varianta Măcin. A doua variantă, Jijia, ar urma să fie deschisă mai târziu.

Termenul inițial de finalizare pentru Podul Brăilei era decembrie 2021. A urmat o amânare pentru decembrie 2022, iar apoi o nouă amânare pentru vară pentru ruta scurtă – Măcin.

Podul ultramodern are o lungime de 1.974 de metri. Lungimea drumului principal Brăila – Jijia este de 19 kilometri.

Lungimea drumului de legătură cu DN 22 Smârdan – Măcin este de 4,3 kilometri. Costul proiectului este evaluat la 500 de milioane de euro.