FOTO: Campionii, departe de casă. Doroftei, Bute și Diaconu, revedere emoționantă, de Ziua Națională a României

După execuția soților Ceaușescu, milioane de români au părăsit definitiv țara de origine, din cauza sărăciei și a lipsei de perspective. Printre cei care au plecat definitiv din România se numără foștii mari campioni din box, Leonard Doroftei, Lucian Bute și Adrian Diaconu, adoptați de Canada. 

01 dec. 2022, 09:16

Leonard Doroftei, Lucian Bute și Adrian Diaconu au celebrat Ziua Națională a României departe de casă, în Canada.

Aceștia au participat la recepția organizată la Monreal. Invitația a fost lansată de gerantul interimar al Consulatului General al României la Montreal, Cristina Marinescu și de reprezentantul României în Consiliul Organizației Internaționale a Aviației Civile, Aleodor Frâncu.

Evenimentul a avut loc de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie.

Leonard Doroftei a publicat invitația la eveniment pe pagina sa de Facebook și câteva imagini cu prietenii săi, campionii României, Lucian Bute și Adrian Diaconu.

 

De ce a plecat Leonard Doroftei, din România. A răspuns cu ochii în lacrimi

 

Leonard Doroftei a plecat din țara de origine în urmă cu câțiva ani, pentru că s-a simțit umilit de autoritățile statului. El a luat decizia după o lungă perioadă în care a stat pe gânduri. Acum, antrenează în propria sală de box, din Canada.

„N-aș fi plecat niciodată. Dar acolo trebuie să fii un adevărat șacal ca să răzbești. M-a durut când, la un moment dat, parcă eram considerat un cerșetor. Și n-am cerut niciodată cuiva ceva. Dar pe banii tăi să fi văzut așa, e dureros.

Eu cred că dacă dacă vin acum în țară, nu mai plec. Atât de mult îmi lipsesc oamenii de acolo. Atât de mult îi iubesc pe românii mei. Bine măcar că aici, în Canada, sunt înconjurat de români. Mă simt că acasă”, a precizat Leonard Doroftei, într-un interviu pentru AS.

 

Leonard Doroftei, Lucian Bute și Adrian Diaconu, trei români de succes

 

Leonard Doroftei (52 de ani) a fost campion mondial WBA la categoria semi-ușoară. La profesioniști a obținut 22 de victorii. De asemenea, a înregistrat un meci egal, controversat, cu Paul Spadafora și o înfrângere, în 2004, în fața regretatului Arturo Gatti, meciul după care românul s-a și retras.

Lucian Bute (42 de ani) a fost campion mondial IBF la categoria supermijlocie. El are în palmares 32 de victorii și 5 înfrângeri. Până în 2011 a fost neînvins. Pentru românul nostru au urmat înfrângeri în fața lui Carl Froch, Denis grachev, James DeGale, Badou Jack și Eleider Alvarez. Astfel, Bute s-a retras în 2017.

Adrian Diaconu (44 de ani) a fost campion mondial WBC la categoria semi-grea. 27 de victorii și 3 înfrângeri este palmaresul său. S-a retras din activitate în anul 2011.