Parada militară spectaculoasă de Ziua Națională, la Alba Iulia. Traian Băsescu și Emil Constantinescu, marii absenți de 1 Decembrie | VIDEO

România TV și RomâniaTV.net au transmis cele mai importante declarații și evenimente organizate cu prilejul zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională.

01 dec. 2022, 13:40
Parada militară spectaculoasă de Ziua Națională, la Alba Iulia. Traian Băsescu și Emil Constantinescu, marii absenți de 1 Decembrie | VIDEO

Toate manifestațiile organizate de 1 Decembrie, momentele artistice, mesajele patriotice ale celor mai îndrăgiți artiști și sportivi din țara noastră sunt transmise joi, pe site-ul România TV.

 

1 Decembrie la România TV. LIVETEXT

 

Update, ora 14:00. Premierul Nicolae Ciucă a ajuns și la Alba Iulia, pentru parada de 1 Decembrie. Atmosferă spectaculoasă în locul unde s-a înfăptuit „Marea Unire”.

Update, ora 12:40. Un protest cu zeci de mii de oameni va fi organizat la Palatul Parlamentului, în această după-amiază, un miting „pro-familie”, pentru promovarea valorilor creștine.

Update, ora 12:35. La Alba Iulia s-a desfășurat „Marșul Unirii”. După parada militară a avut loc un foc de artificii.

Update, ora 12:00. Parada organizată de 1 Decembrie s-a încheiat. Românii prezenți în zona Arcului de Triumf se pot apropia de militari și echipamentele de luptă, pentru a realiza fotografii și a oferi întrebări cadrelor din MAI și MApN.

Update, 11:45. După Paradă, la Palatul Cotroceni, se va desfășura un eveniment organizat de Klaus Iohannis, la care vor participa membrii coaliției, informează Antena 3.

Cine a fost invitat la recepţie şi defilare:

Alina Gorghiu şi Marcel Ciolacu

Premierul Nicolae Ciucă

Toţi miniştrii Cabinetului Ciucă

Vicepreşedinţii Parlamentului

Dan Barna nu va participa

Şefii serviciilor – Gabriel Vlase şi Eduard Hellvig

Preşedintele CCR – Marian Enache

Patriarhul Daniel

Foştii preşedinţi ai României – Ion Iliescu şi Emil Constantinescu

Ion Iliescu nu va participa

Cine nu a fost invitat la recepţie și defilare:

Cătălin Drulă – preşedinte USR

George Simion – preşedinte AUR

Traian Băsescu – fost preşedinte al României

Update, 11:10. Președintele Iohannis a apărut la eveniment cu o pălărie neagră pe cap, o apariție atipică pentru Klaus Iohannis.

Update, 11:00. Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Lucian Bode au ajuns la Arcul de Triumf. Foștii președinți, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu nu sunt prezenți la manifestația de 1 Decembrie.

De asemenea, reprezentanții UDMR au sfidat încă o dată țara în care au reprezentanți în funcții publice, România.

Update, 10:50. 5.000 de români s-au adunat în zona Arcului de Triumf, pentru a urmări parada de 1 Dcembrie.

Update, 10:00. Dan Negru a postat un video de la vila lui Ion I. C. Brătianu, premierul de la 1918. Imobilul se află într-un stadiu avansat de degradare – vezi AICI.

Update, 09:50. Parada de 1 Decembrie, din București, se va desfășura fără demonstrații aviatice, din cauza ceții.

Update, 09:20. Trei dintre marii campioni ai României, Doroftei, Bute și Diaconu, celebrează 1 Decembrie departe de casă, din păcate. „Moșul” a postat imaginile pe internet – vezi AICI.

Update, 09:10. Fostul ministru, Igaș, pregătește specialități de casă, de 1 Decembrie, cu mare fast.

Update, 09:00. Președintele și premierul României au transmis și ei urări de Ziua Națională. Nicolae Ciucă a profitat de ocazie și a amintit de „războiul aproape de graniță”  – vezi AICI.

Update, 08:50. Liderul partidului AUR, George Simion, se află la Alba Iulia, de unde a transmis un mesaj tăios la adresa lui Klaus Iohannis. De asemenea, politicianul conservator a vorbit despre teritoriile confiscate României, Basarabia și cele aflate în componența Ucrainei – vezi AICI.

 

1 Decembrie, la România TV. Știrea inițială

 

La mulți ani, România! La mulți ani, români! De Ziua Naţională a României, militari români, francezi, britanici sau spanioli vor defila cu tehnică de război la sol sau în aer pe sub Arcul de Triumf în Bucureşti. Parade militare vor fi şi în alte oraşe ale României de 1 Decembrie.

Peste 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice participă în acest an la parada de Ziua Naţională a României.

Potrivit MApN, în blocul de onoare vor fi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini sunt prezenţi cu 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Fondul sonor al defilării va fi asigurat de muzicile militare ale Armatei, din garnizoana Bucureşti: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi Muzica militară a Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Armata României participă, la solicitarea autorităţilor publice, la organizarea de ceremonii militare în garnizoanele din întreaga ţară.

Militarii aflaţi în misiune în afara ţării desfăşoară şi ei, cu acest prilej, ceremonii militare.

În toate instituţiile militare din ţară se arborează Drapelul naţional, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se ridică Marele Pavoaz.

Pierderile Armatei României în Primul Război Mondial sunt estimate la peste 330.000 de căzuţi la datorie, dintre care peste 60.000 în prizonierat. În cel de-al Doilea Război Mondial, ţara noastră a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi, potrivit MApN.

 

Restricţii de trafic în Capitală cu ocazia manifestărilor de Ziua Naţională a României

 

Traficul rutier va fi restricţionat în Capitală cu ocazia manifestărilor de Ziua Naţională a României pe şoseaua Kiseleff şi străzile adiacente paradei militare.

Potrivit Brigăzii Rutiere, în ziua de 1 decembrie, în intervalul orar 4,00 – 18,00, traficul va fi blocat pe:

* şoseaua Kiseleff şi străzile adiacente, între Piaţa Victoriei, Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Presei Libere, cu specificaţia că în pasajul de la Piaţa Presei Libere se va putea permite circulaţia doar către Piaţa Montreal;

* bulevardul Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;

* strada Alexandru Constantinescu, între bulevardul Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;

* bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, între bulevardul Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente;

* strada Arh. Ion Mincu, strada Barbu Delavrancea, strada Nicolae Ionescu, strada Ady Endre, strada Sg. Vasile Dorobanţu, strada Docenţilor, strada Mahatma Gandhi şi pe strada Petofi Sandor;

* strada Clucerului, între Arh. Ion Mincu şi bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, şi a străzilor adiacente către bulevardul Ion Mihalache;

* strada Gheorghe Brătianu, între Arh. Ion Mincu şi strada Docenţilor, şi pe străzile adiacente spre bulevardul Aviatorilor;

* strada Uruguay, între bulevardul Aviatorilor şi şoseaua Pavel D. Kiseleff, şi pe străzile adiacente spre cele două bulevarde;

* strada Monetăriei şi pe Aleea Primo Nebiolo.

În ziua de 1 decembrie, în intervalul orar 7,00 – 13,00 vor avea loc:

* Interzicerea accesului pietonal:

– pe şoseaua Kiseleff, între strada Primo Nebiolo şi Piaţa Arcul de Triumf, cu excepţia invitaţilor;

– pe strada Alexandru Constantinescu, între bulevardul Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;

– pe bulevardul Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, pe trotuarul din partea dreaptă în sensul de mers spre Piaţa Arcul de Triumf, cu excepţia reprezentanţilor mass-media;

– în parcul Regele Mihai I, între Aleea Michael Jackson (porţiunea cuprinsă între Piaţa Arcul de Triumf şi zona aleii de acces spre Muzeul Satului) – Aleea Grădina Japoneză – Aleea Aventura Parc şi bulevardul Constantin Prezan.

* Restricţionarea accesului pietonal:

– pe şoseaua Kiseleff, între Piaţa Arcul de Triumf şi strada Uruguay;

– pe bulevardul Mareşal Alexandru Averescu, între bulevardul Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf;

– pe bulevardul Mareşal Constantin Prezan (pe trotuarul din partea stânga pornind de la Piaţa Charles de Gaulle), de la strada Mr. Gheorghe Şonţu până la Piaţa Arcul de Triumf.

Totodată, în intervalul orar 19,00 – 22,00, este programată retragerea cu torţe pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – bulevardul Regina Elisabeta – bulevardul Mihail Kogălniceanu – Splaiul Independenţei – bulevardul Eroilor Sanitari – strada Profesor Doctor Gheorghe Marinescu – şoseaua Cotroceni – bulevardul Iuliu Maniu – bulevardul General Paul Teodorescu – bulevardul Timişoara – sediul Brigăzii 30 Gardă.

Deplasarea se va face exclusiv pe banda I de circulaţie, pe sensul normal de mers.