FOTO Cum arată acum cel mai puternic copil din lume. Mini Hulk este de nerecunoscut după ce a renunțat la greutăți

Cel mai puternic copil din lume s-a transformat radical. Micuțul care la doar trei ani avea pătrățele pe abdomen a renunțat la ridicatul de greutăți și s-a dedicat hocheiului pe gheață. Ce au descoperit savanții despre el este incredibil.

11 sept. 2023, 18:16

Cel mai puternic copil din lume, supranumit în trecut Mini Hulk, este de nerecunoscut după ce micul culturist a dat greutățile cu care a făcut senzație pentru hocheiul pe gheață. Băiatul are acum 19 ani și arată complet diferit. Între timp, oamenii de știință au depistat și care este motivul pentru care acesta deține o forță atât de mare de la o vârstă atât de fragedă.

Citește și: A fost descoperit „elixirul tinereții”. Cum se realizează reîntinerirea mușchilor și a creierelui

Cum arată la maturitate cel mai puternic copil din lume

Liam Hoekstra, din Michigan, Statele Unite, a uimit în trecut publicul cu fizicul său foarte dezvoltat, pentru care unii bărbați muncesc ani întregi, la doar trei ani. Micuțul, care la doar un an putea face tracțiuni fără efort și doi ani mai târziu avea pătrățele pe abdomen, a renunțat la ridicatul greutăților pentru un alt sport interesant, respectiv hocheiul pe gheață, scrie Daily Star.

Liam, care a împlinit 19 ani pe 1 septembrie, este membru al echipei Muskegon Junior Jacks, conform tricoului său de hochei pe gheață văzut în fotografiile recente. Tânărul a devenit celebru în 2014, după ce a jucat în filmul „The World’s Strongest Toddler”, un documentar în care medicii l-au examinat și l-au tratat ca fiind un „mister”. Superputerea sa a fost analizată de savanți, care au fost șocați și au considerat că este incredibil cum un copil de doar 8 luni poate muta piese de mobilier care pentru un m adult și bine dezvoltat reprezintă o dificultate.

În cele din urmă, medicii au descoperit că Liam suferea de o afecțiune genetică extrem de rară, numită mutația genei Miostatină. Aceasta este o proteină produsă și eliberată de către miocite care acționează asupra funcției autocrine a celulelor musculare, cu rol de a inhiba miogeneza, adică creșterea celulelor musculare și diferențierea lor. La om, această proteină este codificată de către gena MSTN. Deficitul de miostatină produce o creștere dramatică a masei musculare.

Până în prezent a mai fost documentat un singur caz în lume, însă există mai multe persoane care au prezentat acest deficit al proteinei. Persoanele care au această modificare genetică au rămas cu 40% mai multă masă musculară decât un copil obișnuit.

De asemenea, cei care prezintă această raritate genetică au un procent foarte scăzut de grăsime corporală. Desigur, mușchii, iniferent de natua lor, trebuie întreținuți, iar Liam pare că își folosește forța în mod corespunzător, mai exact în cadrul meciurilor de hochei.

Citește și: Bacteria ascunsă din cârnați și zacuscă care atacă nervii și slăbește mușchii feței