FOTO: Haos pe șantierul de la Podul Brăilei, construit peste Dunăre: „Constructorul ne dezamăgește în continuare și nu-și revine din amorțeală”

După promisiuni repetate, maratonul lucrărilor de la Podul Brăila se apropie de final. Reprezentanții instituțiilor statului susțin că de data asta chiar nu va mai fi gata pentru un nou termen de finalizare. 

03 mart. 2023, 17:08

Podul construit peste Dunăre, cunoscut și sub denumirea de „Golden Gate de România”, este unul dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură rutieră din țara noastră. De aemenea, Podul Brăila se remarcă și prin spectaculozitate, pilonii acestuia având 192 de metri înălțime. De asemenea, lungimea podului e de peste 2.100 de metri.

Podul Brăila este al doilea din Europa din punctul de vedere al deschiderii centrale, 1.120 de metri și al lungimii, de 1.974 metri.

Lucrările încă nu s-au încheiat. Potrivit unei filmări din 25 februarie, antreprenorii lucrează la hidroizolația. Apoi va fi turnat asfaltul iar la final vor fi realizate conexiunile cu rețeaua de drumuri.

 

Care este stadiul lucrărilor la Pod Brăila

 

Experții în infrastructură rutieră, de la Asociația Pro Infrastructura, sunt nemulțumiți de ritmul lucrărilor. Podul trebuia dat în trafic încă de anul trecut.

„Din păcate, constructorul WeBuild ne dezamăgește în continuare și nu își revine din amorțeală. Înaintează foarte greu cu drumurile de legătură, mai ales în punctele critice, întârziate.

Mobilizarea ne amintește mai curând de stilul altor constructori italieni și greci. De la WeBuild avem așteptări mari. Noi (încă) îi avem în categoria marilor antreprenori generali serioși de pe infrastructura rutieră, alături de UMB, Strabag și Porr. Pe feroviar nici nu mai vorbim, acolo sunt regi la contracte, de departe.

Parcă și colegii lor japonezi de la IHI s-au molipsit și înaintează foarte greu cu hidroizolația pe podul suspendat. Urmează asfaltul, finisajele și bineînțeles testele care, împreună, vor aduna câteva luni bune de muncă și reglaje.

Așadar, deși teoretic ar fi posibilă o deschidere la finalul lunii mai, cel târziu în iunie, cel mai probabil ne vom duce spre sfârșitul verii cu inaugurarea. Și asta doar pe conexiunea scurtă, spre Smârdan/Măcin pe malul tulcean, respectiv până la Calea Galați/DJ221B pe malul brăilean.

Pe latura nordică (Jijila) și pe bucata care se conectează la DN2B (Centura Brăila) lucrările vor fi gata abia la sfârșitul toamnei dacă nu se va accelera semnificativ ritmul de execuție”, au transmis specialiștii.