FOTO! Motivul pentru care Lucian Bode susține că este atacat de USR prin Emilia Șercan! Oamenii de comunicare ai USR apar distrându-se cu jurnalista la un restaurant de fițe din București

Semnalarea unor probleme de plagiat în lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode s-a transformat într-o amplă mișcare a USR de destabilizare a Ministerului de Interne, în spatele căreia se află actuali, foști jurnaliști, în frunte cu Emilia Șercan. Iar acest lucru e confirmat de plățile „pentru servicii de consultanță” pe care USR le face lunar către o parte dintre aceștia.

13 ian. 2023, 18:09
FOTO! Motivul pentru care Lucian Bode susține că este atacat de USR prin Emilia Șercan! Oamenii de comunicare ai USR apar distrându-se cu jurnalista la un restaurant de fițe din București

Unul dintre cei care primesc bani de la USR pentru a-l demola pe Lucian Bode, în contextul poveștii cu lucrarea de doctorat, e Teodor Tița. E fost jurnalist la Europa FM, iar în momentul de față face parte din echipa de comunicare a USR. A încasat nu mai puțin de 14.776 de lei de la partid pentru servicii de consultanță. Tot el, în noiembrie 2022, adică în luna în care Emilia Șercan semnala existența unor probleme de plagiat în lucrarea lui Bode, apărea alături de aceasta la o petrecere, așa cum reiese și din fotografia de mai jos.

Teodor Tiță apare alături de Emilia Șercan artistul Dan Perjovschi, Oana Gheorghiu, membru fondator al Asociației Dăruiește Viața, dar și Corina Șuteu, fost ministru în Guvernul Cioloș și Cristian Preda, fost membru USR-PLUS, în prezent decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București.

„Nu prea mai postez așa des pe-aici, dar mă bucur că s-au ocupat Elena Calistru și Diana Filimon de organizat această cină de taină cu oaspeții de seamă din Belarus. Elena n-a mai putut ajunge, așa că m-am dus eu să bag capul în poză și să mă asortez cu Corina Suteu.

Ce-am reținut de la Franak e că nu trebuie să uităm de Belarus, că fără Belarus nu prea poate exista pace în regiune. Ah, și că au venit o mână de soldați ruși, parcă doar 10k, dar nu pentru Ucraina, ci pentru a potoli Belarusul, în caz că. Pe scurt, e timpul să strângem un pic rândurile și să ne solidarizăm și cu opoziția democratică din Belarus, care lucrează din exil.

Altfel, m-am bucurat să-l revăd pe Dan Perjovschi, care are expoziție la Galeria Posibilă pe 1 decembrie, pe Oana Gheorghiu, care a plecat de la cină direct spre aeroport, să studieze spitale faine de prin alte țări sau pe Ionut Sibian și Teodor Tita, brigada de fumători cu care am înghețat în fața localului și, firește, pe Emilia Sercan, la fel de neobosită precum o știți, precum și pe toți ceilalți meseni, oameni unul și unul”, scria atunci Cosmin Pojoranu.

Întâlnirea acestora a avut loc chiar în perioada în care Emilia Șercan a început „războiul” cu Lucian Bode, despre care, spunea ea, a plagiat 65 de pagini în lucrarea de doctorat. La acest demers de a-l demola s-au alăturat și cei alături de care apărea la evenimentul privat.

Președintele Comisiei de Etică a UBB: Presiunea a fost de la început să dăm verdictul de plagiat fără niciun fel de judecată

Prof. univ. dr. Dacian Dragoș, președinte al Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, a recunoscut că membrii comisiei au fost supuși unor presiuni cu scopul de a da verdict de plagiat. „Presiunea a fost de la început să dăm verdictul de plagiat fără niciun fel de judecată. Să-l ardem pe rug în piața publică, dacă se poate. În acest caz, nouă ni s-a cerut să fim parțiali și subiectivi, de la început. Judecata s-a făcut pe social media și verdictul a fost dat acolo”, a declarat el pentru Spotmedia.

În urmă cu patru ani, UBB și CNATDCU, organismul suprem pentru verificarea autenticității unei teze, au transmis că teza lui Lucian Bode respectă criteriile academice, însă ulterior aceleași instituții au început să afirme contrariul.

Lucian Bode: Voi merge înainte, în instanţă, pentru că este singura cale corectă şi legitimă pentru a tranşa acest caz

Lucian Bode a spus că demersul UBB este „un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept”. Ministrul de Interne a precizat că are de gând să meargă în instanță pentru a-și face dreptate în acest caz.

„Faptul că aceste atacuri concertate ale USR şi ale sateliţilor săi asupra mea şi asupra Partidului Naţional Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea. La fel de evidente sunt presiunile şi atacurile la adresa Universităţii Babeş-Bolyai în toată această perioadă. Regret faptul că Universitatea Babeş-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aştepta soluţia instanţei de judecată. Drept urmare, voi merge înainte, în instanţă, pentru că este singura cale corectă şi legitimă pentru a tranşa acest caz care a depăşit nu doar limitele legii, dar şi ale raţiunii”, a precizat ministrul.