FOTO: Zăpezile fac prăpăd în România. Care sunt Drumurile Naționale blocate

După primele ninsori mai puternice, o mare parte a României a fost paralizată, la nivel de infrastructură. În regiunea Moldovei au fost raportate cele mai multe cazuri extreme. 

29 ian. 2023, 17:05
FOTO: Zăpezile fac prăpăd în România. Care sunt Drumurile Naționale blocate

În urma zăpezilor abundente și a lipsei de intervenții ferme din partea autorităților, mulți dintre români s-au văzut într-un timp foarte scurt, în situații disperate. Unii s-au ales cu pagube materiale masive – mașini și locuințe distruse, alții au fost nevoiți să piardă ore în șir, în trafic.

Inclusiv serviciile publice au fost puternic afectate. Poliția, Ambulanța și Pompierii au răspuns la urgențe mult mai greu decât în mod obișnuit. Un exemplu în acest sens e reprezentat de un echipaj medical de pe o autospecială a Serviciului de Ambulanță (SAJ) Vaslui, care a rămas blocată pe drum, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Mașina Ambulanței s-a blocat în localitatea Ghergheleu, din comuna Codăești, la 1 kilometru de destinație. Noroc de un grup de tineri aflați la o petrecere din zonă, care au oferit o mână de ajutor. Astfel, mașina a fost scoasă din nămeți și a putut înainta, cu întârziere.

Salvarea a fost solicitată să intervină în cazul unei femei de 37 de ani, care se simțea rău. Doi kilometri au parcurs tinerii până la ambulanță, prin viscol, pentru a ajunge la autosanitara blocată.

Asistenta de la ambulanță a oferit o primă reacție, în urma evenimentului:

„Viaţă de ambulanţă… Dar când o mână de tineri de ispravă sar în ajutor şi când vezi câtă dăruire şi implicare, parcă iţi vine sa zici ‘Doamne, hai că nu suntem pierduţi!’. Iată că şi generaţia nouă poate, poate pentru ca a primit educaţie de la părinţi. Am cunoscut o mână de tineri frumoşi, de un bun-simţ rar întâlnit, la Ghergheleu, comuna Codăeşti. Bravo băieţi! Vă mulţumim!”, a scris pe pagina sa de Facebook asistenta Roxana Radu.

Ambulanță blocată în zăpadă, Vaslui 2023

Femeia care sunase la 112 suferise un atac de panică, au transmis reprezentanții SAJ Vaslui. Pacienta nu a necesitat transportul la spital.

 

Ce Drumuri Naționale (DN-uri) sunt blocate în România, din cauza zăpezii

 

Între timp, la nivel național, trei sectoare de drumuri naționale din Brăila, Vrancea și Galați sunt închise duminică după-amiaza, din cauza vremii nefavorabile, iar pe alte drumuri sunt restricții de tonaj.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, sunt închise circulației publice DN23 Brăila – Olăneasca, în județul Brăila, DN 23B Măicănești – Ciorăști, județul în Vrancea și DN 24D Băleni – Tulucești, în județul Galați.

Pe DN 22 Râmnicu Sărat – Băile (județul Buzău) – Brăila (jud. Brăila) traficul este restricționat pentru autoturisme cu masa mai mare de 3,5 tone.

În județul Galați, pe drumuri naționale: DN 24D (Băleni – limită cu Județul Vaslui) și DN 25 (Hanu Conachi –Șendreni) traficul este restricționat pentru autoturisme cu masa mai mare de 7,5 tone).