Fotograful de origine iraniană Abbas a murit la vârsta de 74 de ani

Fotograful de origine iraniană Abbas, unul dintre pilonii agenţiei Magnum, care a documentat numeroase conflicte şi revoluţii în lume, a murit miercuri la vârsta de 74 de ani, la Paris, a anunţat Magnum, citată de AFP.

25 apr. 2018, 19:30
Fotograful de origine iraniană Abbas a murit la vârsta de 74 de ani

„A fost ca un părinte pentru o întreagă generaţie de tineri fotojurnalişti”, a declarat preşedintele Magnum, Thomas Dworzak, pe site-ul agenţiei. „Iranian strămutat la Paris, Abbas a fost un cetăţean al lumii pe care nu a încetat să o documenteze cu războaiele, dezastrele, revoluţiile şi răscoalele sale”, a adăugat el.

Abbas, care s-a alăturat agenţiei Magnum în 1981 după ce a lucrat pentru agenţiile Sipa şi Gramma, a semnat reportaje din Republica Biafra, Bangladesh, Vietnam, Orientul Mijlociu, Irna, Chile, Cuba şi Africa de Sud, în timpul aparhaidului.

Din 1978 până în 1980, Abbas a documentat revoluţia islamică din ţara sa, înainte de a începe voluntar un exil care a durat 17 ani. O experienţă care mai târziu l-a condus spre un proiect despre marile religii, potrivit news.ro.

Combinând expoziţii şi cărţi, el a fost interesat mai întâi de ascensiunea islamului în lume („Allah O Akbar: Un voyage dans l’Islam militant”), înainte de a se concentra pe creştinism, în 2000, apoi pe animism, budism (2008-2010) şi hinduism (2013), potrivit news.ro.

Abbas a fost de asemenea în Mexic, între 1983 şi 1986, şi a încercat să descrie contradicţiile existente în această ţără în maniera unui romancier, apropiindu-se de societatea civilă şi de viaţa de zi cu zi a oamenilor.

„Abbas a fost un mare profesionist printre cei mai mari. Opera sa este considerabilă şi acoperă atât de multe domenii”, a afirmat pe Twitter Pierre Haski, reporter şi preşedinte al Reporters Sans Frontieres (RSF).