Francois Holland: Elicopterele produse la Braşov vor fi mândria Franţei şi a României

Premierul Dacian Cioloș a declarat marți că investiția Airbus de la Ghimbav pune România pe harta producătorilor de elicoptere, afirmând că autoritățile române analizează cumpărarea de elicoptere H215, care se vor produce la Ghimbav. Totodată, președintele Franței, Francios Hollande, a spus că acesta este un proiect de dimensiune europeană care vine să consolideze industria apărării în Europa.

13 sept. 2016, 15:49
Francois Holland: Elicopterele produse la Braşov vor fi mândria Franţei şi a României

Este un proiect de dimensiune europeană deoarece are de asemenea vocația să consolideze industria apărării în Europa. Elicopterele care se vor produce aici vor fi mândria Franței și a României. Este ceea ce dorim să facem și ceea ce doresc să propun peste câteva zile la summitul de la Bratislava. Trebuie să avem o cooperare (…) pentru a putea să dăm Europei condițiile pentru a avea o politică europeană de apărare„, a spus Hollande, într-o declarație comună cu Dacian Cioloș.

Citeşte şi Francois Hollande, despre o armată a UE: Europa trebuie să aibă capacitate de apărare

La rândul său, premierul român a declarat: „Pentru industria aeronautică, viitorul se construiește pe experiența trecutului (…) Este o investiție importantă pentru Brașov și pentru această regiune, de peste 50 de milioane de euro, care creează 350 de locuri de muncă noi, care se adaugă la cele 150 de locuri de muncă deja existente (…), o investiție benefică atât investitorului, dar și României și care pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume cu un produs nou, pe care sperăm și noi să îl vedem în activitate, în zbor cât mai repede. Vom analiza cu foarte mare atenție această ofertă și pentru noi. Este un produs nou. Dincolo de aceasta, avantajul lui este că oferă mentenanță aici, loco, în România. Avem în analiză și la MAI, și la MApN acolo unde există nevoi de dotare pentru elicoptere de intervenție, multirol, într-o fază ulterioară probabil și elicoptere militare. Analizăm și această ofertă și sper că, așa cum Dacia Renault a dovedit competitivitate, dincolo de partea inovantă a proiectului pe piață, sperăm ca acest produs să își dovedească competitivitatea și (…) să mergem împreună să cucerim piața internațională, mai ales cea de intervenții umanitare, unde acest produs poate să fie foarte adaptat„.

Premierul român a adăugat că la Ghimbav „se vor construi elicoptere practic de la zero” cu o parte din piese aduse din Franța și o parte din componente din România.

Citeşte şi Francois Hollande, cocoţat pe scară ca să vorbească de la egal la egal cu preşedintele Klaus Iohannis VIDEO

Intenția este să încurajăm dezvoltarea unei platforme, a unui hub în industria aeronautică, pornind de la Brașov și, sigur, cu participarea altor companii și altor întreprinderi care produc în România (…). Vom avea un produs care va fi realizat aici până la capăt, compania care îl produce va avea nu doar componenta de fabricație, dar și, din câte am înțeles, un birou de studii aici, un departament de vânzări, dar și componenta foarte importantă pentru viitorul acestei întreprinderi, componenta de formare profesională„, a subliniat Dacian Cioloș.

Potrivit premierului, întreprinderea de la Ghimbav va putea începe să producă în prima parte a anului viitor, urmând ca în cursul anului 2017 să poată ieși pe poarta fabricii și primul elicopter H215 produs în România.