Francois Hollande este noul preşedinte al Franţei VIDEO

Preşedintele ales al Franţei, Francois Hollande, a obţinut 51,62% din voturile exprimate, faţă de 48,38 de procente cât a obţinut Nicolas Sarkozy, potrivit rezultatelor finale anunţate luni de Ministerul de Interne, relatează AFP.

RomaniaTV.net
06 mai 2012, 17:20
Francois Hollande este noul preşedinte al Franţei VIDEO

Socialistul Francois Hollande a primit peste 18 milioane de voturi, în timp ce predecesorul său conservator, Nicolas Sarkozy, a obţinut 16,9 milioane de sufragii, iar 2,1 milioane de alegători au dat un vot alb sau nul, potrivit numărătorii care se bazează pe 46 de milioane de alegători înscrişi şi 37 de milioane de votanţi.

Francois Hollande a declarat că francezii „au ales schimbarea” alegându-l duminică preşedinte. „Francezii, în acest 6 mai, au ales schimbarea aducându-mă la preşedinţia republicii”, a declarat el în faţa susţinătorilor săi la Tulle.

„Apreciez onoarea ce mi s-a făcut şi sarcina ce mă aşteaptă. În faţa voastră, mă angajez să-mi servesc ţara cu o dăruire exemplară cerută de această funcţie”, a adăugat Hollande.

Echipa de campanie a lui Nicolas Sarkozy a anulat reuniunea care urma să aibă loc în Piaţa Concorde din Paris în cazul victoriei actualului preşedinte, relatează site-ul publicaţiei belgiene Le Soir.

Sarkozy şi-a recunoscut înfrângerea

Franţa are un nou preşedinte, este o alegere democratică, republicană. François Hollande este noul preşedinte al Franţei şi trebuie respectat„, le-a spus Sarkozy simpatizanţilor săi, la Paris. El a recunoscut implicit înfrângerea, la limită, în scrutinul prezidenţial, spunându-le liderilor partidului UMP că trebuie să fie uniţi şi să câştige alegerile parlamentare din iunie.

„Nu vă divizaţi, rămâneţi uniţi. Trebuie să câştigăm lupta legislativelor. Poate fi câştigată. Scorul de astăzi este onorabil. Nu voi conduce viitoarea campanie”, le-a spus Sarkozy liderilor Uniunii pentru o Mişcare Populară.

Rata de participare a electoratului la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a fost de asemenea crescută, la fel ca şi în primul tur, ajungând la aproximativ 72% (71,96%, la ora 19:00, ora României), potrivit presei franceze. Cu toate acestea, participarea la cel de-al doilea tur de scrutin actual a fost în uşoară scădere, în raport cu cea înregistrată în 2007, care a fost de 75,11%, reaminteşte France24.