Francois Hollande: Starea de urgenţă nu va mai fi prelungită în Franţa după 26 iulie

Franța nu va mai prelungi după 26 iulie starea de urgență instituită în urma atentatelor jihadiste din luna noiembrie de la Paris, a declarat joi președintele Francois Hollande, transmite Reuters.

14 iul. 2016, 13:17
Francois Hollande: Starea de urgenţă nu va mai fi prelungită în Franţa după 26 iulie

Nu putem prelungi starea de urgență pe termen nelimitat, nu ar avea niciun sens. Ar însemna că nu mai suntem o republică în care domnia legii se aplică în orice circumstanțe‘, le-a declarat Hollande jurnaliștilor, în interviul tradițional acordat de șeful statului cu ocazia Zilei Naționale. 

Autoritățile franceze au prelungit de două ori măsura stării de urgență, ultima dată până la 26 iulie, invocând necesitatea de a asigura securitatea celor două mari evenimente sportive găzduite de Franța în această perioadă, Euro-2016 la fotbal și Turul ciclist. 

Într-un raport publicat pe 9 iunie de Federația internațională a drepturilor omului (FIDH) se arăta că starea de urgență instituită în Franța după atentatele din luna noiembrie de la Paris a determinat o diminuare a libertăților individuale, fără ca autoritățile să demonstreze eficiența acestei măsuri excepționale. 

FIDH critica îndeosebi un control ‘dezechilibrat și insuficient’ al măsurilor restrictive și sublinia că arestul la domiciliu, perchezițiile sau desființarea de asociații ‘scapă oricărui control judecătoresc’, care nu poate fi exercitat decât post factum.