A murit chiar în ziua de Crăciun, medicii nu au mai putut face nimic. Lasă în urmă două fiice şi milioane de fani îndureraţi

Romanciera Françoise Bourdin a murit, luni, la vârsta de 70 de ani. Scriitoarea este una dintre cele mai citite în Franţa şi unul dintre autorii de succes, cu 15 milioane de cărţi vândute, traduse în 12 limbi.

26 dec. 2022, 22:11
A murit chiar în ziua de Crăciun, medicii nu au mai putut face nimic. Lasă în urmă două fiice şi milioane de fani îndureraţi

Françoise Bourdin, autoarea a aproape 50 de volume, care au cunoscut un succes imens, unele dintre acestea adaptate pentru televiziune, cum este serialul ”Terre indigo”, a murit la vârsta de 70 de ani.

Vestea tragică a fost dată, astăzi, de editorii autoarei, potrivit DPA şi AFP. Cu peste 15 milioane de cărți vândute, tradusă în 12 limbi, Françoise Bourdin a scris a aproape 50 de volume, care au cunoscut un succes imens, unele dintre acestea adaptate pentru televiziune, cum este serialul ”Terre indigo”, potrivit AFP.
Ultima ei carte, ”Un si bel horizon”, a fost publicată la editura Plon la începutul lui 2022.”Transmit cele mai sincere condoleanţe familiei Françoise Bourdin, celor două fiice ale ei, Fabienne şi Frédérique, nepoţilor ei, mă gândesc la toate echipele, de la Belfond, de la Plon şi de la Pocket, care au lucrat cu ea atâţia ani, precum şi milioanelor ei de cititori fideli”, a spus directorul general al grupului Editis, Michèle Benbunan.

Doliu în lumea muzicii, în Ajunul Crăciunului. Solistul trupei Faithless a murit la 65 de ani
Françoise Bourdin a debutat devreme. La 20 de ani, a semnat primul ei contract cu Julliard pentru Les Soleils Mouttes. A urmat un al doilea roman, „De Vagues Herbes Jaunes”, adaptat foarte rapid la cinema de Josée Dayan cu Laurent Terzieff în rolul principal. Şi apoi a renunţat la tot. „M-am căsătorit, am avut copii de care voiam să am grijă. Orice altceva a contat dintr-o dată mai puţin. O decizie de înţeles: copilăria lui Françoise Bourdin a fost marcată pentru totdeauna de plecarea mamei sale. În schimb, ea va fi prezentă pentru cele două fiice ale sale.

Din fericire pentru noi, douăzeci de ani mai târziu, „o dorinţă foarte puternică de a spune poveşti” a făcut-o să se apuce de scris cu pasiune. Cu două manuscrise în braţe, acestea vor fi publicate simultan de Denoël şi La Table Ronde. Dar întâlnirea ei cu Tony Cartano, de la editura Belfond, a fost decisivă: „Va publica „Les Vendanges de Juillet”. Mi-am dat seama că volumul începea să meargă bine când mi-a cerut să scriu continuarea…” Succesul nu s-a oprit niciodată şi Françoise a rămas pentru totdeauna fidelă lui Belfond. „Mă simt bine. Încrederea este acolo, este esenţială pentru mine”.

Doliu în lumea filmului! Un cunoscut regizor s-a stins din viață în urmă cu puțin timp
În cele aproape 50 de romane, Françoise Bourdin a ”cucerit numeroşi cititori cu istoriile ei de familie, dramele şi bucuriile, scriitura clară şi cizelată”, a spus Michele Benbunan, directoarea generală a editurii Editis, potrivit AFP, citat de Agerpres

În ciuda popularităţii în rândul cititorilor, Bourdin era ignorată de lumea literară franceză. Romanele ei aveau în centru povești de familie. Familia este un material remarcabil pentru romane, ”reprezintă o societate în miniatură cu secretele, pasiunile şi resentimentele ei, geloziile şi meschinăriile sale”, a declarat autoarea la un moment dat, potrivit DPA.

Pe lângă munca sa de romancier, Françoise Bourdin a fost şi scenaristă pentru televiziune. În 2012, a publicat „Serment d’automne”, apoi „D’eau et de feu” în anul următor. În 2014, a publicat nu mai puţin de patru romane printre care „La promesse de l’océan” şi „Un nouveau départ pour changer de vie”. În 2015, ea a lansat „Au nom du père”, şi în 2016 „Un mariage d’amour” şi „Face à la mer”.