Franks, FMI: Economia României va creşte şi în 2012. Dar sunteţi prea lenţi

FMI vine cu veşti proaste şi veşti bune pentru români. Creşterea economică a revenit, dar este insuficientă. Şomajul a scăzut, dar există impedimente care ar putea împiedica revenirea economiei. Reprezentanţii FMI spun că România a cheltuit ineficient banii pentru asistenţă socială.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 11:12
Franks, FMI: Economia României va creşte şi în 2012. Dar sunteţi prea lenţi

„Vestea bună este că România este din nou pe creştere economică. Estimăm o creştere economică de 1,5% în 2012. Vestea proastă este că economia nu are destulă forţă. Creştea este prea lentă. Nu este suficient pentru România. O altă veste proastă este că sunt multe provocări în orizontul apropiat care ar putea împiedica revenirea economiei. Totuşi, pe piaţa muncii se întrevăd semnale pozitive. Rata şomajului a scăzut de la 8%, la 7%. Salariul real, care a scăzut în mediul privat, va reveni pe creştere. Şomajul va fi stabil sau ar putea scădea în următoarele trimestre. Salariile sunt foarte mici şi trebuie creşteţi productivitatea. Angajările în mediul privat au fost slabe în 2009 şi 2010, dar îşi revin”, a declarat şeful misiunii FMI în România Jeffrey Franks.

FMI nu se opune unei creşteri a salariului minim

Fondul Monetar Internaţional, cu care România are în derulare acum un acord de tip preventiv, nu se opune unei creşteri a salariului minim, “dar pentru asta trebuie făcute calcule foarte exacte”, potrivit unei declaraţii făcută azi de Jeffrey Franks, şeful Misiunii FMI pentru România.

„Dacă salariul minim va creşte, angajatorii vor face mai puţine angajări, iar angajările trebuie încurajate, astfel încât trebuie găsit un echilibru”, a spus Franks.

În opinia şefului FMI în România sunt încă probleme foarte mari care împiedică creşterea, pentru revenire. Astfel, locurile de muncă sunt insuficiente faţă de nevoile românilor, fiind înregistrate foarte mari probleme în domeniul tinerilor şi a celor mai în vârstă.

Franks a susţinut că în România este nevoie de politici care să genereze creştere economică şi majorare de salarii, fiind necesară o îmbunătăţire a sistemului de învăţământ.

În acelaşi timp Jeffrey Franks a spus că se prefigurează probleme în zona euro, chiar dacă „suntem în drum spre ieşirea din recesiune”. Instabilitatea pieţei financiare „se traduce în pedepse severe” pentru ţările Uniunii Europene, iar România trebuie să evite aceste politici economice instabile.

De asemenea, Jeffrey Franks a apreciat că România ar trebui să redirecţioneze fondurile din domeniul asistenţei sociale doar către cei săraci şi să se concentreze pe cei care au într-adevăr nevoie.

Cu privire la pilonul II de pensii oficialul FMI a susţinut că acesta contribuie la deficit, însă pe termen lung investiţia în pensia privată reprezintă locuri de muncă.