Franţa aduce în România militarii retraşi din Mali. „Probabil vom desfăşura un batalion de soldaţi”

Reducerea efectivelor militare franceze desfăşurate în regiunea Sahel din Africa va permite angajarea acestora în alte părţi, de pildă în România, unde Franţa a propus să participe la o eventuală desfăşurare a NATO, a declarat luni un înalt responsabil militar francez.

31 ian. 2022, 19:34
Franţa aduce în România militarii retraşi din Mali. „Probabil vom desfăşura un batalion de soldaţi”

”Diminuarea capacităţilor în Sahel dă posibilitatea reangajării unor forţe eventual în alte teatre”, a spus şeful Statului Major al forţelor terestre franceze, Pierre Schill, la o întâlnire cu Asociaţia jurnaliştilor militari francezi, amintind că Franţa este ”probabil aproape de desfăşurarea unui batalion în România”.

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a declarat sâmbătă la postul de radio France Inter că România, ţară vecină cu Ucraina şi care are un acces la Marea Neagră, o ”zonă de tensiune extremă”, întrucât Rusia şi Ucraina dispun de asemenea acolo de o ”faţadă”, se află în ”epicentrul tensiunilor” şi prin urmare trebuie să fie ”reasigurată”.

”Vom avea foarte curând o reuniune cu membrii NATO” asupra trimiterii unei forţe în România şi ”ne pregătim în aşa fel încât să fim gata din clipa în care ni se va cere să ne desfăşurăm”, ”în concertare cu alţi parteneri şi state europene”, a anunţat Florence Parly.

Franţa are în vedere să trimită ”mai multe sute” de militari şi doreşte să fie ”naţiunea cadru a acestei forţe care ar fi astfel desfăşurată în România”, la fel cum Marea Britanie comandă în prezent batalionul NATO în Estonia, a precizat titulara portofoliului francez al Apărării.

Franţa îşi restrânge dispozitivul militar din Mali, efectivele sale iniţiale de circa 5.000 de militari desfăşuraţi în această ţară în cadrul operaţiunii Takuba – a cărei misiune este să ajute autorităţile din Mali în combaterea militanţilor islamişti – scăzând treptat pe măsura implicării şi a altor ţări europene, cu obiectivul de a ajunge la 2.500-3.000 până în anul 2023.

Citeşte şi Franţa vrea să trimită militari în România în contextul Rusia – Ucraina. Anunţul lui Emmanuel Macron

Însă relaţiile tensionate cu Franţa ale juntei care a preluat puterea în Mali după două lovituri de stat şi cererea de săptămâna trecută a guvernului instalat la Bamako de retragere a trupelor daneze din misiunea Takuba ar putea avea un impact şi asupra unor viitoare desfăşurări internaţionale în Mali, unde Lituania, Norvegia, Portugalia, România şi Ungaria au în vedere să trimită trupe anul acesta, notează Reuters.

Junta din Mali a cerut săptămâna trecută Franţei să nu se mai amestece în afacerile interne ale acestei ţări şi să-şi stăpânească ”reflexele coloniale”, în timp ce ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a denunţat ”măsurile iresponsabile” ale juntei care ”se izolează încă şi mai mult de partenerii săi internaţionali”. Luni, ambasadorul Franţei la Bamako a fost expulzat. Aceste tensiuni au escaladat după ce autorităţile provizorii din Mali s-au înţeles cu grupul paramilitar rus Wagner ca acesta să desfăşoare mercenari în statul african.

Citeşte şi Premieră istorică pentru România. Ea este prima femeie devenită șefă de promoție a maiștrilor militari din Forțele Navale. Porecla dată de colegi