TEROARE ÎN FRANŢA: Ultimul bilanţ al atentatelor teroriste: 129 de morţi şi 352 de răniţi UPDATE VIDEO

ATAC TERORIST FRANŢA. Bilanţul atentatelor teroriste din Paris, de vineri seara, a ajuns la 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 sunt în stare gravă. Aproximativ 100 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal. Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic. Sâmbătă seara, patru persoane au fost arestate la Bruxelles.

13 nov. 2015, 21:12

ATAC TERORIST FRANŢA. Cel puţin 129 de persoane au fost ucise în urma unor atentate teroriste multiple ce au avut loc, vineri seară, în mai multe zone din Paris. Potrivit ultimelor informaţii, aproximativ 100 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Meta. Cel puţin două explozii, comise aparent de terorişti sinucigaşi, au avut loc în zona stadionului „Stade de France”, în timpul unui meci de fotbal între reprezentativele Franţei şi Germaniei. În paralel, teroriştii au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului.

UPDATE 1.10 Tatăl și fratele unuia dintre kamikaze care au ucis 89 de persoane deschizând focul vineri seară în sala de concerte Bataclan din Paris au fost arestați sâmbătă seară și percheziții aveau loc la domiciliul lor, au declarat pentru AFP surse apropiate anchetei.

UPDATE 00.35 Cordonul de securitate instalat de poliție pentru scurt timp în jurul Hotelului Pullman din arondismentul XV al Parisului a fost o alertă falsă, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Interne pentru agenția Reuters sâmbătă noapte, în timp ce autoritățile caută complici ai bărbaților înarmați care au comis un val de atentate vineri seară în capitala franceză. Un purtător de cuvânt al lanțului hotelier Accor a spus de asemenea că a fost o alertă falsă cu bombă.

UPDATE 23.30 Mai mulți străini au fost uciși vineri seară în atentatele de la Paris, potrivit unui nou bilanț provizoriu de 129 de morți și 352 răniți, citat de AFP.

UPDATE 23.20 Poliția a evacuat zona din jurul Turnului Eiffel și a parcului Champ de Mars din Paris, a declarat un martor pentru agenția Reuters sâmbătă seară. Prezența poliției a fost văzută la Hotelul Pullman pe Avenue de Suffren lângă Turnul Eiffel, a declarat un alt martor ocular, care locuiește lângă Câmpul lui Marte, pentru Reuters. El a refuzat să fie identificat, scrie Agerpres. Alți martori au confirmat de asemenea prezența poliției puternic înarmate în jurul hotelului.

UPDATE 23.05 Doi bărbați căutați de poliția franceză în cadrul atentatelor comise vineri la Paris au fost înregistrați în Grecia ca solicitanți de azil în acest an, a anunțat poliția greacă, informează AFP. Autoritățile franceze au cerut omologilor lor greci să verifice pașaportul și amprentele digitale ale unuia dintre acești bărbați și amprentele celuilalt, în timp ce cred că ei au fost înregistrați în Grecia, principala poartă de intrare în Uniunea Europeană pentru refugiați în special sirieni.

UPDATE 22.35 Franța își va continua intervenția în Siria pentru a lovi Statul Islamic, a declarat sâmbătă premierul francez Manuel Valls, după ce gruparea jihadistă a revendicat atentatele de vineri seară din Paris, soldate cu 129 de morți și peste 350 de răniți, informează Reuters.

UPDATE 22.10 Mii de persoane s-au adunat spontan, sâmbătă după-amiază, la Paris și în mai multe orașe franceze pentru „a-și plânge” morții după atacurile jihadiste comise cu o zi înainte, dar în număr mult mai mic decât după atentatele din ianuarie, notează AFP.

UPDATE 21.23 Toți atacatorii care au luat parte la atentatele de vineri seară din Paris erau înarmați cu puști Kalașnikov și aveau asupra lor dispozitive explozive menite să producă un număr cât mai mare de victime, a declarat sâmbătă procurorul Parisului, Francois Molins, transmite DPA.

UPDATE 21.20 Poliția franceză se afla sâmbătă în stare de alertă maximă, la centrul de primire pentru migranți din orașul-port Calais (nordul Franței), unde au fost trimise mai multe echipaje. Asso Hassan, un imigrant kurd din Irak, a declarat că a fost martor la un incendiu izbucnit vineri seară, la câteva ore după atentatele din Paris. El a explicat că mai mulți migranți care încercau să se încălzească au făcut focul, care a fost însă stins.

UPDATE 21.10 Un francez în vârstă de 29 de ani, delincvent de drept comun, a fost identificat sâmbătă de către procurorul Parisului, Francois Molins, drept unul dintre teroriștii care au luat cu asalt sala de concerte din Bataclan (centrul Parisului), unde au fost ucise 89 de persoane, transmite EFE, informează Agerpres.

UPDATE 20.30 Bilanţul provizoriu al atentatelor de la Paris a urcat la 129 de morţi, scrie L’Express. 352 de persoane au fost rănite, dintre care 99 sunt in stare gravă. 

Atentatele de vineri seară din Paris s-au soldat cu 129 de morți și 352 de răniți, acesta fiind „un bilanț provizoriu și în evoluție„, a declarat sâmbătă procurorul Parisului, François Molins, informează AFPMolins a spus că, din numărul total de 352 de răniți, 99 se află în stare foarte gravă. Totodată, procurorul francez a anunțat și decesul a șapte teroriști.

UPDATE 20.20 Anchetatorii au identificat „câteva zeci” dintre cele cel puțin 128 de persoane care și-au pierdut viața în atentatele comise vineri seară la Paris, a informat sâmbătă ministrul justiției din Franța, Christiane Taubira, relatează EFE. Taubira a explicat că procuratura Parisului conduce operațiuni de verificare și identificare a victimelor, „activitate care necesită timp, dar mai ales rigoare”. „Informațiile pe care le oferim trebuie să fie dintre cele mai exacte, dar și dintre cele mai rapide cu putință pentru a nu mai prelungi suferința familiilor victimelor”, a mai spus ea.

UPDATE 20.05 O romanca stabilita in Franta, care locuieste langa Stade de France, a povestit, pentru Mediafax, ca a auzit o explozie in zona vineri seara, dar pentru ca ulterior s-a facut liniste nu s-a alarmat, precizand ca abia dupa ce s-a terminat meciul a vazut oameni alergand pe strazi. Romanca mai spune ca actiunea de salvare care a urmat dupa atacuri a fost bine coordonata. „La stadion sunt zeci de mii de oameni. Daca nu ar fi fost o organizare foarte buna la stadion, totul ar fi fost un infern. Dar asa, au fost salvate zecile de mii de vieti din stadion”, a mai povestit ea.

UPDATE 19. 50 Ministrul justiției din Belgia, Koen Geens, a confirmat sâmbătă pentru postul de radio flamand „radio 1” că mai multe persoane au fost arestate în cartierul Molenbeek din Bruxelles, unde poliția a efectuat o serie de operațiuni având legătură cu valul de atentate de vineri seară din Paris.

UPDATE 19.45 Papa Francisc, „bulversat”, a denunțat cu emoție sâmbătă atacurile din Paris, dar Vaticanul a cerut să nu se cedeze panicii, mai ales în apropierea începerii Jubileului Milostivirii la Roma, transmite France Presse. 

„Sunt bulversat, nu înțeleg aceste lucruri, făcute de ființe umane (…). Nu pot exista justificări, religioase sau umane. Acest lucru nu este uman”, a spus papa într-un interviu telefonic pentru postul tv TG2000, potrivit Agerpres. 
Cu o voce joasă, căutând cuvinte, papa și-a exprimat apropierea de familiile victimelor. „Eu sunt aproape de toți cei care suferă și de întreaga Franță, pe care o iubesc atât de mult”.

UPDATE 19.40 Un alt român a fost rănit uşor în timpul atacurile de la Paris, fiind internat într-un spital din capitala Franţei, a anunţat, sâmbătă seara, Ministerul Afacerilor Externe. Misiunea diplomatică se află în legătură cu familia victimei.

UPDATE 19.10 Atentatele din Paris au determinat țările din Europa Centrală și de Est să-și sporească măsurile de securitate, relatează EFE, informează Agerpres.

Guvernul ungar, care în septembrie și octombrie și-a închis frontierele cu Serbia și Croația pentru a stopa afluxul de migranți care doresc să ajungă în nordul Europei pentru a cere azil, a anunțat că a ridicat alerta de securitate pentru amenințări teroriste. „Trebuie să sporim protecția țării și să răspundem acestui oribil atac terorist”, a declarat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban la televiziunea publică M1.

Măsurile introduse presupun o mai mare prezență a poliției pe străzi, aeroporturi și în împrejurimile centralei nucleare de la Paks, precum și un control mai strict la frontiere. Premierul ungar a anunțat anularea congresului partidului de guvernământ, Fidesz, prevăzut pentru duminică, și a informat că Ministerul de Interne negociază cu UEFA condițiile de securitate pentru partida de fotbal dintre Ungaria și Norvegia, prevăzută să se desfășoare duminică la Budapesta (în a doua manșă a barajului pentru calificarea la turneul final al Campionatului European de fotbal din vara anului viitor, din Franța).

Potrivit MTI, guvernul ungar a declarat duminică zi de doliu, în memoria victimelor atentatelor de la Paris. Întrebat dacă există indicii potrivit cărora Ungaria ar putea deveni o țintă a atacurilor teroriste, premierul Orban a declarat că „nimic nu poate fi exclus, dar nu există informații care să sugereze că Ungaria se află în pericol. Totuși, situația se poate schimba oricând. Nu există securitate absolută”. Totodată, MAE ungar le-a recomandat cetățenilor ungari ca, pe cât posibil, să-și amâne călătoriile la Paris, iar cei care totuși trebuie să se deplaseze în Franța, să se înregistreze pe site-ul Serviciilor Consulare pentru ca autoritățile ungare să știe de ei.

Guvernul Slovaciei, care, la fel ca toate celelalte țări din regiune se opune cotelor de repartizare a refugiaților stabilite de UE pentru întregul bloc comunitar, a anunțat că va aresta orice persoană care intră în țară ilegal. „Securitatea se transformă în prioritate absolută”, a declarat premierul slovac Robert Fico. „Tot vorbim de luni de zile că riscurile de securitate asociate migrației sunt enorme (…) Nu putem admite niciun nivel de risc asociat cu refugiații. Oricine traversează ilegal frontiera va fi arestat și considerat un risc pentru securitate”, a declarat Fico presei locale.

„Din nefericire, s-a terminat perioada lipsită de griji și a nivelurilor înalte de libertate”, a avertizat la Praga ministrul apărării ceh, Martin Stropnicky. 

La rândul lor, autoritățile de la Zagreb, Croaţia, și-au pus serviciile de securitate în alertă maximă, însă deocamdată nu-și vor schimba politica față de refugiații care tranzitează zilnic țara, a anunțat premierul croat Zoran Milanovic, într-o conferință de presă în capitala croată.

Ministrul de externe sloven, Karl Erjavec, a dat asigurări că în țara sa nu este loc de panică și nici nu intenționează să declare stare de urgență, însă a apreciat că, „după 13 noiembrie, Europa nu va mai fi la fel, așa cum nici SUA nu au mai fost la fel după 11 septembrie (2001)”.

Măsurile de securitate au fost sporite și în Bosnia-Herțegovina, în timp ce paginile islamiste de internet își exprimau bucuria față de atentatele din Paris. Președinția bosniacă a condamnat atacul, pe care l-a calificat drept un act laș, deplorabil și irațional, îndreptat împotriva întregii umanități.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a convocat o reuniune extraordinară a biroului de coordonare a serviciilor de securitate și și-a oferit sprijinul „pentru poporul francez și pentru statul francez” în lupta „împotriva celei mai mari plăgi a lumii actuale, terorismul”, a informat agenția sârbă Tanjug.

În Bulgaria, ministrul de interne Rumiana Bașvarova, a anunțat sporirea măsurilor de securitate, inclusiv o întărire a controalelor la frontiere, fără să se ajungă însă până la închiderea granițelor. La rândul său, premierul bulgar Boiko Borisov a calificat atentatele din Paris drept „noul 11 septembrie din Europa”. „Zeci de mii de persoane ne traversează frontierele, sunt reținute, întoarse din drum, și cu siguranță că printre ele există oameni decepționați sau supărați, iar acesta constituie un potențial risc (ca aceste persoane să se transforme în teroriști)”, a spus Borisov.

UPDATE 18.50 Formația californiană Eagles of Death Metal, care performa la Bataclan vineri seara când sala de concerte pariziană a fost atacată, a decis să se întoarcă în SUA. Trupa întrerupe, astfel, un turneu european care includea concerte până în 10 decembrie.

UPDATE 18.45 Pașaportul sirian descoperit la Paris asupra cadavrului unuia dintre atacatorii sinucigași care au comis atacurile de vineri seară din capitala Franței aparține unui migrant care se înregistrase în Grecia, informează sâmbătă France Presse.

UPDATE 18.20  Operațiuni ale poliției belgiene sunt în curs de desfășurare sâmbătă după-amiază în cartierul Molenbeek din Bruxelles, având legătură cu seria de atentate de vineri seară din Paris, soldate cu cel puțin 128 de morți și 300 de răniți, au transmis televiziunile belgiene RTBF și RTL, informează France Presse.

UPDATE 17.30 Trei sute de persoane rănite în atentatele de vineri seară din Paris, dintre care 80 de răniți în „situație de urgență absolută” și 177 în urgență relativă au fost internate în spitalele publice din Paris, transmite sâmbătă AFP. În aceste calcule figurează și 43 de „martori sau apropiați” a căror stare de sănătate a făcut necesară internarea, a detaliat Asistența Publică-Spitalele din Paris, care gestionează toate instituțiile spitalicești din capitala franceză. Cincizeci și trei de persoane au fost deja externate sâmbătă la prânz.

UPDATE 16.46 Turnul Eiffel a fost închis temporar, în cursul nopţii, din raţiuni de securitate, măsura urmând să rămână în vigoare până la noi ordine, informează cotidianul Le Figaro.

UPDATE 16.40 Unul dintre teroriștii care au provocat vineri seară un masacru în sala de concerte Bataclan, din centrul Parisului, a fost identificat după amprente, fiind deja în evidența poliției din cauza legăturilor sale cu mediile jihadiste, a transmis sâmbătă presa franceză, citată de EFE.  Este vorba de un tânăr din localitatea Courcouronnes, situată la 35 de kilometri sud de Paris, potrivit postului de radio ‘Europe 1’. Tânărul este cetățean francez, transmite AFP, care citează surse concordante.

UPDATE 16.35 Rusia a anunțat că-și sporește măsurile de securitate sâmbătă, ca urmare a atentatelor de vineri seară de la Paris, plasându-și serviciile de securitate în alertă, cerându-le cetățenilor să dea dovadă de vigilență și promițând măsuri pentru siguranța transportului, transmite Reuters.

UPDATE 16.15 300 de persoane au fost spitalizate dupa atentatele de la Paris, iar 80 reprezinta „urgente absolute” (AFP).

UPDATE 15.50 Atacatorii din sala de concerte pariziană Bataclan, unde s-au înregistrat cele mai multe victime din cele 128 de decese și 250 de răniți înregistrați în seria de atentate de vineri seară din Paris, vorbeau franceză „foarte bine”, scrie sâmbătă în ediția sa digitală ziarul Le Figaro, citat de EFE.

UPDATE 15.28 Autorităţile franceze urmăresc activ mai multe maşini cu care ar fi reuşit să fugă unii dintre autorii atacurilor teroriste din Paris, informează Le Figaro. „Cel puţin un vehicul este dat în urmărire” de forţele de ordine, a declarat un oficial din cadrul Poliţiei franceze. Conform altor surse, sunt căutate cel puţin trei vehicule.

Unii dintre autorii atacurilor teroriste comise la Paris probabil au reuşit să fugă, fiind căutaţi în mod activ, a declarat în cursul nopţii procurorul regional Francois Molins.

UPDATE 15.20 Anchetatorii francezi au găsit un paşaport sirian printre corpurile atacatorilor kamikaze care au comis atentatele teroriste de vineri seară în apropiere de Stade de France din Paris, potrivit unor surse citate de publicaţia franceză Le Figaro.

UPDATE 15.01 Un minut de tăcere va fi ținut luni la prânz (11:00 GMT) pe întreg teritoriul Franței, unde drapelele vor fi coborâte în bernă în semn de omagiu la adresa celor care și-au pierdut viața vineri seară într-o serie de atentate care au avut loc la Paris, a declarat o sursă apropiată biroului prim-ministrului francez, transmite sâmbătă France Presse.

UPDATE 15.00 Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a declarat „profund șocată și întristată”, într-un mesaj de condoleanțe adresat sâmbătă președintelui francez Francois Hollande, după valul de atentate care au avut loc vineri seară la Paris și care s-au soldat cu cel puțin 128 de morți și 250 de răniți, transmite France Presse.

UPDATE 14.00 MAE a anunţat sâmbătă că doi cetăţeni români au murit în atentatele de la Paris, informaţia fiind confirmată de autorităţile franceze.

UPDATE 13.42: Un centru comercial din Paris a fost evacuat sâmbătă în urma unei noi alerte.

UPDATE ORA 13.40. Complexul de parcuri tematice Eurodisney și Turnul Eiffel vor fi închise sâmbătă, din cauza atentatelor teroriste care au avut loc vineri seară la Paris, în urma cărora 128 de persoane și-au pierdut viața și alte 180 au fost rănite, însă muzeul Luvru a anunțat că va fi deschis.

„În urma tragicelor evenimente ce au avut loc în Franța și în sprijinul comunității noastre și a victimelor acestor atacuri sângeroase, Disneyland Paris a decis să nu deschidă parcurile sale tematice sâmbătă, 14 noiembrie”, au anunțat reprezentanții companiei într-un comunicat de presă.

Parcul Disneyland și Studiourile Disney se află în loclaitatea Marne-la-Vallee, în estul periferiei pariziene.

De asemenea, Turnul Eiffel, „emblema” Parisului nu se va deschide din cauza atentatelor, au confirmat pentru EFE surse ale companiei ce administrează monumentul.

Pe de altă parte, reprezentanții Muzeului Luvru a anunțat că acesta va deschis sâmbătă, în urma „unui ordin al Ministerului Culturii francez”, au declarat pentru EFE surse din cadrul instituției.

UPDATE ORA 13.30. Avioanele, trenurile și metroul parizian circulă aproape normal

Avioanele, trenurile, metroul și alte mijloace de transport public din Paris circulau sâmbătă dimineață aproape normal, după valul de atentate teroriste care au semănat teroare noaptea trecută în capitala Franței, relatează agenția EFE.

UPDATE 13:05  MAE a precizat sâmbătă că că un cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile survenite în cursul nopţii în capitala Franţei, persoana în cauză primind îngrijiri la un spital din Paris şi fiind externată în cursul dimineţii.

UPDATE 13.00 Drapelul a fost coborat in berna sambata la Ambasada Republicii Franceze de la Bucuresti. Bucurestenii au inceput sa aduca flori si sa aprinda candele in fata Ambasadei Frantei din Bucuresti. Premierul interimar Sorin Câmpeanu a sosit, la sediul Ambasadei, pentru a semna în cartea de condoleanţe. 

UPDATE 12.52 Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau intentioneaza sa calatoreasca pe teritoriul Frantei ca, in urma atacurilor comise in Paris, vineri seara, presedintele Francois Hollande a decretat stare de urgenta pe tot teritoriul Frantei.

UPDATE 12.51 Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă, că îi informează permanent atât pe președintele Klaus Iohannis, cât și pe premierul desemnat Dacian Cioloș asupra situației din Franța.

UPDATE 12.50 Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, își exprimă solidaritatea cu statul francez și îi asigură pe partenerii internaționali ai SRI de întreaga cooperare.

UPDATE 12. 35 Un bărbat din Muntenegru, cu arme, muniţii şi explozibil asupra sa, a fost arestat, sâmbătă, în Germania, informează România TV. Nu este clar dacă omul are legături cu masacrul de la Paris.

UPDATE 12. 10 Președintele francez Francois Hollande a decretat sâmbătă trei zile de doliu național după atentatele de la Paris. Seful statului francez a declarat ca atacurile sunt “un act de razboi”, organizat din strainatate de Statul Islamic cu ajutor intern 

UPDATE 11.55  Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de condoleante lui Francois Hollande.

UPDATE 11.50 Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria şi Irak, a revendicat atentatele de la Paris, soldate cu aproape 130 de morţi, calificându-le „un miracol”, informează publicaţia britanică The Independent.

UPDATE 11.40 Autoritățile din Paris au anunțat că toate muzeele, bibliotecile, instituțiile de învățământ și piețele alimentare vor rămâne închise sâmbătă, după seria de atentate teroriste comise vineri noaptea în capitala franceză și soldate cu cel puțin 120 de morți și peste 200 de răniți, dintre care 80 se află în stare gravă, transmite DPA. Spitalele din capitala franceză au activat așa-numitul ‘plan alb’, ce presupune stare de urgență la toate obiectivele de sănătate publică, potrivit cotidianului Le Monde. Ministerul Educației francez a anunțat pe rețelele de socializare online că toate excursiile școlare din acest weekend au fost anulate, iar toate universitățile din zona Parisului vor rămâne închise sâmbătă.

UPDATE 11:15 Autorităţile franceze au centralizat 128 de morţi în urma atentatelor comise vineri seară la Paris, conform unui bilanţ provizoriu, care precizează că 200 de persoane sunt rănite, 99 fiind în stare critică. 

Cifrele bilanţului atentatelor din Franţa variază între 128 şi 153 de morţi, conform diverselor surse. Un oficial de la Primăria Parisului a anunţat în cursul nopţii 140 de morţi.

UPDATE ORA 11.20. Cancelarul german Angela Merkel a convocat pentru sâmbătă o reuniune ministerială de urgență după atentatele teroriste comise vineri noaptea la Paris și soldate cu cel puțin 127 de morți și circa 180 de răniți, transmite AFP.

UPDATE ORA 10:40 – Reuniunea Consiliului francez pentru apărare a început la Palatul Elysee

Reuniunea Consiliului pentru apărarea naţională a început sâmbătă dimineaţă la Palatul Elysee, fiind coordonată de preşedintele François Hollande, după atacurile teroriste de la Paris, soldate cu aproximativ 140 de morţi.

La reuniunea prezidată de François Hollande participă premierul Manuel Valls, miniştrii Ségolène Royal (Ecologie), Christiane Taubira (Justiţie), Jean-Yves Le Drian (Apărare), Marisol Touraine (Sănătate), Emmanuel Macron (Economie), Michel Sapin (Finanţe) şi Bernard Cazeneuve (Interne).

Vezi: Noi înregistrări ŞOCANTE din timpul atentatelor. Victimele sunt târâte pe stradă într-o baltă de sânge VIDEO

UPDATE 10.45 Preşedinţia Franţei a oferit clarificări după ce preşedintele Francois Hollande a anunţat închiderea frontierelor, explicând că au fost reintroduse controale temporare la punctele vamale, dar circulaţia rămâne deschisă. „Preşedintele François Hollande a dispus reintroducerea urgentă a controalelor la frontiere”, a transmis Palatul Elysée. „Nu este vorba de închiderea graniţelor, aşa cum anunţase iniţial preşedintele republicii”, a explicat Preşedinţia Franţei.

Franţa a decretat starea de urgenţă după atentatele de la Paris, iar preşedintele Francois Hollande anunţase, probabil în situaţia tensionată a momentului, închiderea frontierelor.

UPDATE 10.30 Ambasada României în Franța: „Dacă dețineți informații despre cetățeni români care se află într-o situație de urgență generată de atentatele în curs, contactați Ambasada României la Paris pe numerele: +33 (0) 68 07 13 729 și +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email [email protected].”

UPDATE 10.20 CNN: 153 de persoane au murit în atacurile de la Paris. 

UPDATE 10.15 Vaticanul condamnă atacurile din Paris, despre care a spus ca sunt „violente teroriste bolnave” si a cerut un raspuns decisiv pentru a opri raspandirea „urii criminale”

UPDATE 9.45 Simpatizanţii organizaţiilor teroriste au celebrat atentatele de la Paris, soldate cu aproximativ 140 de morţi, sugerând că sunt opera reţelei teroriste Stat Islamic, anunţă Institutul SITE, specalizat în monitorizarea site-urilor islamiste. Simpatizanţii reţelei teroriste Stat Islamic salută atentatele din Franţa: „Parisul arde şi, în curând, toată lumea va simţi amărăciunea” „Parisul arde şi, în curând, toată lumea va simţi amărăciunea”, au transmis prin Twitter simpatizanţi islamişti. Islamiştii au creat grupuri speciale pe platforma de microblogging Twitter – „#Paris_On_Fire” – („Parisul în flăcări”), „#FranceUnderAttack” („Franţa sub asediu”), salutând atacuri atribuite reţelei teroriste Stat Islamic.

UPDATE 9:40  Cel puţin şase zone din Paris au fost vizate de atacurilr teroriste comise în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, bilanţul fiind de aproximativ 140 de morţi şi sute de răniţi. Un oficial din cadrul Primăriei Parisului a anunţat în cursul nopţii 140 de morţi în atentate, iar Poliţia a confirmat cel puţin 126 de morţi, precizând că este vorba de un bilanţ preliminar.

UPDATE ora 9.20. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a activat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, celula de criză a MAE, în urma atacurilor care au avut loc în capitala Franței, iar Ambasada României la Paris continuă activ demersurile legale pe lângă autoritățile franceze competente pentru a obține informații suplimentare și pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află și cetățeni români. Ministerul Afacerilor Externe informează că, până la această oră, nu există nicio informare oficială din partea autorităților franceze în acest sens.

UPDATE ORA 09.06 Atentate la Paris: Membrii trupei californiene ‘Eagles of Death Metal’ au scăpat cu viață

Membrii trupei californiene ‘Eagles of Death Metal’, care ținea un concert vineri seara în sala de spectacole Bataclan din Paris, au scăpat cu viață după atacurile teroriste comise în capitala franceză și soldate cu cel puțin 120 de morți și peste 200 de răniți, relatează AFP.

Soția bateristului Julian Dorio a declarat pentru cotidianul Washington Post că soțul i-a telefonat să-i spună că ‘este în siguranță și o iubește’. ‘Toți cei care se aflau pe scenă au scăpat’, a spus ea. Informația a fost confirmată și de Mary Lou Dorio, mama lui Julian, care a precizat totuși că nu se știe unde se află unii membri ai echipei care însoțea trupa.

‘Eagles of Death Metal’ este un grup de garage-rock originar din Palm Desert (California), care a colaborat cu muzicieni precum Dave Grohl, fost component al trupei Nirvana. Componenții principali ai trupei sunt Jesse Hughes (43 de ani) și Josh Homme (42 de ani).

În urma luării de ostatici de la sala de spectacole Bataclan atacatorii au ucis cel puțin 82 de persoane. Atentatele de vineri seară au vizat și alte cinci locuri din nordul și centrul Parisului.

UPDATE ORA 8.30. Premierul desemnat Dacian Cioloș s-a declarat, sâmbătă, „profund șocat de atentatele teribile” de la Paris și a apreciat că acestea reprezintă încă o dovadă că trebuie făcut mai mult pentru a combate terorismul, ura și ideologiile radicale.

„Sunt profund șocat de atentatele teribile de la Paris. Din păcate, este încă o dovadă că trebuie să facem mai mult pentru a combate terorismul, ura și ideologiile radicale. Condoleanțe familiilor lovite și putere răniților care se luptă să supraviețuiască”, a scris Dacian Cioloș, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE ORA 8.00. În cursul atentatelor, teroriştii au strigat Allah e mare şi au spus că atacurile sunt o pedeapsă pentru acţiunile franţei în Siria.

Starea de urgență decretată vineri de președintele francez, François Hollande, este o procedură extrem de rară instaurată în 1955, la începutul războiului de independență a Algeriei, și utilizată din nou cu prilejul revoltelor din suburbii, în 2005, informează AFP.

UPDATE ORA 06.59 Membrii trupei californiene ‘Eagles of Death Metal’ s-ar putea afla printre victime

Membrii trupei californiene ‘Eagles of Death Metal’, care ținea un concert vineri seara în sala de spectacole Bataclan din Paris, s-ar putea afla printre victimele atacului terorist comis vineri noaptea în capitala franceză și soldat cu cel puțin 120 de morți și peste 200 de răniți, relatează AFP.

„Încercăm să aflăm unde se află grupul nostru și echipa noastră și dacă sunt în siguranță. Gândurile noastre se îndreaptă către toate persoanele afectate de această situație tragică”, se menționează într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a formației.

„Eagles of Death Metal” este un grup de garage-rock originar din Palm Desert (California), care a colaborat cu muzicieni precum Dave Grohl, fost component al trupei Nirvana. Componenții principali ai trupei sunt Jesse Hughes (43 de ani) și Josh Homme (42 de ani).

UPDATE ORA 06.37 Hollande și Obama, de acord să intensifice cooperarea împotriva terorismului

UPDATE ORA 06.13 Un suedez posibil ucis, iar altul rănit

Bilanțul încă provizoriu al atacurilor simultane comise vineri seară în Paris și în zona Stade de France se ridică la cel puțin 120 de morți și peste 200 de răniți, dintre care 80 în stare gravă.

Ministerul de Externe de la Stockholm a anunțat sâmbătă că un suedez și-ar fi pierdut viața, iar un altul ar fi fost rănit în atentatele de la Paris, transmite AFP.

„Avem informații potrivit cărora o persoană de naționalitate suedeză ar fi fost rănită de gloanțe, iar alta ucisă”, a declarat pentru postul public de televiziune SVT un purtător de cuvânt al diplomației suedeze, Johan Tegel.

„Ambasada noastră la Paris încearcă să obțină confirmarea acestor informații pe lângă autoritățile franceze”, a declarat el, fără să ofere mai multe detalii.

UPDATE ORA 05.57 Modul în care au fost executate și planificate atentatele din Paris — un semnal de alarmă

Modul în care au fost executate și planificate în prealabil atentatele de vineri seara din Paris reprezintă un semnal de alarmă serios, a declarat pentru CNN un oficial american în domeniul contraterorismului.

Atacurile au fost desfășurate după tactici care seamănă cu cele folosite de unele grupări teroriste, cum ar fi focusarea al-Qaeda pe un număr mare de victime și pe ideea de a avea astfel vizibilitate, dar și modalitatea restrânsă, tactică ce poartă mai degrabă semnătura atacurilor Statului Islamic și militanților islamiști.

Sursa citată a precizat că deocamdată nu este clar cine este responsabil de producerea atentatelor.

Cel puțin 153 de persoane au fost ucise în atentatele de la Paris, potrivit CNN. Peste 200 de persoane au fost rănite, dintre care 80 sunt în stare gravă, au indicat surse apropiate anchetei, conform AFP. Opt teroriști au murit, din care șapte s-au aruncat în aer, conform acelorași surse citate de AFP.

UPDATE ORA 05.49 Opt teroriști morți în atentatele de la Paris

Opt „teroriști” și-au pierdut viața vineri seară în atentatele de la Paris, dintre care șapte s-au aruncat în aer, potrivit primelor constatări ale anchetatorilor, a făcut cunoscut pentru AFP o sursă apropiată anchetei.

Patru dintre acești agresori au murit în sala de spectacole Bataclanm, dintre care trei acționând o centură cu explozivi, ultimul fiind ucis în timpul asaltului forțelor de ordine. Trei kamikaze au murit la Stade de France, iar altul pe bulevardul Voltaire, în apropiere de Bataclan, a detaliat sursa.

UPDATE ORA 05.34 Posibili „complici sau coautori în libertate”, potrivit procurorului însărcinat cu ancheta

Ancheta care a fost deschisă după atentatele comise vineri la Paris va permite să se stabilească dacă există „complici și coautori în libertate”, a afirmat sâmbătă procurorul Parisului, François Molins, potrivit AFP.

Justiția franceză a deschis o anchetă pentru „asasinate în relație cu o acțiune teroristă” și „conspirație”, a precizat magistratul însărcinat cu ancheta. Conform autorităților, au fost cel puțin șapte teroriști, dintre care patru în sala de spectacole Bataclan și cel puțin trei în apropiere de Stade de France, la periferia Parisului.

UPDATE ORA 05.17 China „profund șocată” de atentatele de la Paris pe care le „condamnă vehement”

UPDATE ORA 05.02 Câțiva teroriști s-au aruncat în aer în locuri simbolice din capitala Franței.

Atentatele comise de doi teroriști musulmani sinucigași, având asupra lor centuri explozive, în apropiere de Stade de France, au făcut cinci morți, dar au un simbolism excepțional, același lucru fiind valabil și în cazul atentatului sinucigaș de lângă Bazilica Saint-Denis, templu istoric al creștinătății europene, comentează sâmbătă cotidianul spaniol ABC în ediția electronică.

Un bărbat a detonat încărcătura explozivă pe care o avea atașată de corp pe strada Jules Rimet, în Saint-Denis, în zona de nord a capitalei Franței. O altă explozie, care a avut loc în același timp, la ora locală 22:00, vineri seara, s-a produs într-un McDonald din Saint-Denis. Aceste două atentate teroriste sinucigașe au fost comise la o distanță egală între două obiective complet diferite ca însemnătate, dar a căror simbolistică este la fel de importantă: Stade de France și Bazilica Saint-Denis.

Vineri noapte, pe Stade de France, se disputa un meci amical între selecționatele de fotbal ale Germaniei și Franței, cu participarea șefului statului francez. Pentru o parte dintre autorii intelectuali ai atentatelor era vorba, evident, de lansarea unui „mesaj” sângeros în imediata apropiere a unui stadion de fotbal unde se aflau nu mai puțin de 80.000 de suporteri. Scopul a fost ca atentatele din Paris să capete o dimensiune mondială, scrie publicație citată.

Celelalte atentate comise de atacatori sinucigași au avut loc în apropiere de Bazilica Saint-Denis, unul dintre marile temple istorice ale creștinătății europene, unde se află înhumați mulți regi ai Franței.

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, cartierul La Plaine Saint-Denis a oferit adăpost multor imigranți spanioli și italieni. Aici, încă mai există o zonă care se numește „mica Spanie”. Însă de câțiva ani, Saint-Denis s-a transformat într-o enclavă musulmană, iar în mica piață volantă care se organizează în fiecare sfârșit de săptămână în fața Bazilici majoritatea vânzătorilor sunt musulmani.

Stade de France: Acesta a fost cadrul urban ales de teroriști pentru a-și detona bombele, în încercarea de a semăna panica în rândul suporterilor veniți să vadă meciul dintre Franța și Germania. Inițial, publicul a ignorat exploziile, fără să înțeleagă prea bine ce anume se întâmplă în afara stadionului. Încet-încet, zvonul despre atentate teroriste a început să se răspândească în tribune.

Autoritățile au decis să anunțe o pauză scurtă, după care au cerut continuarea partidei. Acest calm administrativ a avut efectul scontat: s-a evitat panica, iar forțele de securitate au putut organiza evacuarea terenului de joc în condiții de siguranță acceptabile.

Au existat momente de tensiune și îngrijorare, când mai multe elicoptere ale jandarmeriei au început să survoleze și să „perie” zona, când partida deja se încheiase. În cele din urmă, sute de spectatori s-au îndreptat spre teren strigând: „Au atacat stadionul cu bombe! Sunt atacuri și focuri de armă în Paris!”, însă panica a fost adusă sub control destul de rapid.

Gregory Goupil, din partea sindicatului poliției, Alliance, sintetizează situația. „Odată atacatorii kamikaze uciși, a început imediat căutarea, vânarea și capturarea posibililor complici, în Saint-Denis, în zona imediat adiacentă. În același timp, evacuarea terenului de joc s-a putut realiza relativ ușor, evitând atacuri de panică ce ar fi fost catastrofale”, a explicat el.

UPDATE 4.00: Cel puţin 140 de persoane au fost ucise în urma atacurilor teroriste comise în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă la Paris, anunţă un oficial de la Primăria capitalei Franţei, citat de Reuters.

UPDATE 3.30: 153 de morţi, un nou bilanţ provizoriu, cinci teroristi ucişi.

UPDATE 3.00: Un jurnalist român este grav rănit în atentatele din Franţa. Medicii francezi au decis să-l plaseze în comă indusă. Autorităţile franceze au pus la dispoziţie un număr de urgenţă pentru informaţii: 0800 40 60 05

UPDATE 02.43 Mesaj al Ambasadei României la Paris:   „Rugăm cetățenii români aflați în regiunea pariziană să respecte avertismentele de siguranță transmise de autoritățile franceze și să evite orice deplasare. Dacă dețineți informații despre cetățeni români care se află într-o situație de urgență generată de atentatele în curs, contactați Ambasada României la Paris pe numerele: +33 (0) 68 07 13 729 și +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email [email protected]

UPDATE 2.30: Bilanţul, după asaltul de la Bataclan, depăşeşte 150 de morţi. Aproximativ 100 de ostatici au murit în sala de concerte din Paris atacată de terorişti islamişti, anunţă surse din cadrul Poliţiei, citate de AFP. TREI TERORIŞTI au fost ucişi. 1500 de soldaţi au fost desfăşuraţi suplimentar în zona Parisului.

UPDATE 1.55: Trupele speciale franceze iau cu asalt sala de la Bataclan, unde ar fi cel puţin 100 de ostatici. Doi terorişti au fost ucişi, atacul s-a încheiat, nu se ştie încă starea ostaticilor. Imediat după asediul lansat de forţele de ordine au fost auzite patru explozii puternice şi schimburi de focuri. Zeci de ostatici au fost eliberaţi. Reuters descrie o „baie de sânge”, autorităiţşe au cerut televiziunilro să nu furnizeze imagini. AFP susţine că ar fi vorba de alţi 100 de morţi, informaţii neoficiale.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe condamnă în mod ferm atacurile care au avut loc la 13 noiembrie 2015 în capitala Franţei şi care s-au soldat cu numeroase victime în rândul civililor.

„România este alături de Franţa şi va continua să sprijine lupta împotriva terorismului internaţional. În aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiilor victimelor şi exprimă întreaga solidaritate a poporului român cu poporul francez”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

UPDATE 1.25. Bilanţul a ajuns la 67 de morţi. Surse neoficiale, citate de Digi 24, susţin că printre morţi s-ar putea afla şi doi români. MAE român nu a confirmat încă nimic despre acest lucru. „În urma atacurilor soldate cu victime, care au avut loc în capitala Franţei la 13 noiembrie 2015, Ambasada României la Paris a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români.Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este în legătură permanentă cu autoritățile locale în acest caz”, precizează MAE. 

În sala de concerte din zona Bataclan, în sectorul 10 al Parisului, persoane înarmate au ucise zeci de persoane şi ţin ostatice alte câteva sute. În momentul atacului, în sală avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, s-a declarat „şocat” de atacurile teroriste comise vineri seară la Paris, soldate, potrivit presei, cu cel puţin 60 de morţi. „Urmăresc şocat atacurile de la Paris”, a transmis Donald Tusk prin Twitter.”Exprim deplina solidaritate şi compasiune pentru poporul francez şi pentru autorităţi”, a declarat Tusk.

UPDATE 1.20: Atacul de la Stade de France, unul dintre cele şase de vineri seară, a fost unui suicidal, presa franceză susţine că a fost găsit trupul teroristului care a provocat explozia.

Fostul premier Victor Ponta a reacţionat pe Facebook: „Regret profund si sunt socat de tragedia ( cu repetitie din pacate) de la Paris! Anul 2015 a inceput si se termina in acelasi fel – violenta, morti, haos, debusolare! Condoleante Frantei si poporului francez”

UPDATE 01.06 Ministrul de externe german, prezent la amicalul dintre Franța și Germania, se declară ‘îngrozit’ de atacurile de la Paris 

UPDATE 00.55: Preşedintele Francois Hollande a anunţat STARE DE URGENŢĂ în toată ţara şi închiderea frontierelor. Surse din serviciile de securitate occidentale suspectează că în spatele atacurilor s-ar afla un grup de militanți islamiști, notează Reuters. 

UPDATE 00.50: Barack Obama, declaraţie la Casa Albă: „I-am oferit sprijinul nostru preşedintelui Hollande. Este o situaţie extrem, extrem de gravă. Ştim ce se întâmplă în aceste momente pentru că şi noi am trecut prin aşa ceva. Nu puteam încă să facem speculaţii cu privire la vinovaţii de aceste evenimente neplăcute”.

UPDATE 00.40: Presa franceză şi CNN anunţă cel puţin 60 de morţi în cele şase atentate de la Paris. În continuare, 100 de persoane sunt ostatici, iar în unele carteire se aud focuri de armă. 

Traian Băsescu, reacţie pe Facebook după atacurile teroriste: „Draga Stat Roman
Te rog din suflet, oricit te-ar presa politrucii europeni, a caror demagogie o cunosc bine , nu accepta cote de refugiati musulmani. Cota zero este solutia corecta. Trebuie sa fim solidari cu statele UE la masuri inteligente, dar nu putem accepta solutii nerealiste. Daca vrem o solutie realista, inchiderea frontierelor UE si expulzarea migrantilor este solutia corecta”.

Imagini cu atacul de la Bataclan


UPDATE: 00: 30: Potrivit unui nou bilanţ, neoficial, ar fi vorba de 42 de morţi. Spectatorii de la partida Franţa – Germania au fost duşi pe gazon şi nu le este deocamdată permis să părăsesască stadionul

UPDATE 00: 15. Autorităţile citate de AFP anunţă 40 de morţi şi circa 100 de ostatici.

Update 00:05 Atacatorii sunt încă în libertate. Poliţia a organizat o celulă de criză

Update 00:02:  26 de persoane ucise şi aproximativ 60 de ostatici în sală

UPDATE. Potrivit autoritătilor franceze, 15 persoane au fost ucise în sala de concerte, iar 3 lângă stadion.

UPDATE. Presedintele Hollande, evacuat de pe Stade de France, s-a deplasat la Ministerul de Interne pentru a evalua situatia.

Update 23:51 Persoane înarmate au luat mai mulţi ostatici într-o sală de concerte din Paris, afirmă surse din cadrul Poliţiei franceze citate de AFP.

Update 23. 43 Poliţia franceză, citată de AFP a informat că, în prezent, sunt 18 morţi. 

Update 23:37 Trei grenade au fost folosite la comiterea atacului de la restaurantul cambodgian care se află în apropierea stadionului

Update 23:34 Cel puţin zece morţi în urma atacului de la restaurant, potrivit bbc.com

Un schimb de focuri cu arme Kalaşnikov s-a produs vineri seara, într-un arondisment din  estul Parisului, în apropierea unui restaurant cambodgian, făcând mai multe victime. Nu se ştie cu siguranţă câte persoane au murit şi câte sunt rănite în urma acestui atac.

Cel puţin o persoană a fost rănită în urma a două explozii care s-au auzit în apropiere de Stadionul Franţei, potrivit unui jurnalist al publicaţiei L’Express.

Pe stadion se juca un meci de fotbal între echipele Franţei şi Germaniei. Potrivit I-Tele, preşedintele francez Francois Hollande a fost evacuat de urgenţă de forţele de securitate.

Revenim cu amănunte.