Franţa se confruntă cu un nou val de infecţii cu COVID-19! Emmanuel Macron se teme de virus și poartă mască de protecție

Un nou val de COVID-19 în Franţa! Preşedintele francez Emmanuel Macron a purtat din nou în public o mască sanitară joi şi a spus că este nevoie de o "revenire la obiceiuri" în faţa unei noi recrudescenţe a pandemiei de COVID-19, "pe bază de voluntariat", informează AFP.

08 dec. 2022, 19:45

Emmanuel Macron a fost surprins în public în timp ce purta mască sanitară şi îi îndeamnă pe oameni să facă același lucru, mai ales în zonele aglomerate. Nu este prima dată când președintele Franței apare în imagini cu masca de protecție, mai ales în aer liber, înconjurat de mulțime, dar și în spațiile închise aglomerate.

Autoritățile publice de sănătate din Franța sunt în alertă, mai ales că populația este lovită de virusuri respiratorii: COVID, gripă și bronșiolită.

Emmanuel Macron se sperie de COVID-19, dar nu și de Putin

Președintele francez Emmanuel Macron anunța la sfârșitul lunii noiembrie că va avea „un contact direct” cu omologul său rus Vladimir Putin „în următoarele zile”, pe tema centralei nucleare de la Zaporojie, în privința căreia Moscova și Kievul se acuză reciproc că au bombardat-o, scrie AFP.

Citiți și: Președintele Macron vrea să îl înfrunte pe Vladimir Putin! „Intenţionez să am un contact direct cu el!”

„Urmez recomandările ministrului meu”, a declarat preşedintele francez, alături de ministrul Sănătăţii, Francois Braun, care a purtat şi el o mască sanitară în timpul unei deplasări la Poitiers, un oraş din partea central-vestică a Franţei.

„În faţa recrudescenţei pandemiei (…), cred că ar fi bine să facem puţină pedagogie, pentru că nimeni nu mai vrea să revenim la obligaţiile generalizate”, a continuat şeful statului francez, potrivit Agerpres.

„Este şi un fel prin care ne reluăm obiceiurile pe bază de voluntariat, precum şi spiritul responsabilităţii”, a subliniat Emmanuel Macron.

În faţa unui al nouălea val de COVID-19, căruia i se adaugă epidemii de gripă şi de bronşiolită, Guvernul de la Paris refuză deocamdată să adopte măsuri obligatorii, dar nu exclude posibilitatea de a îşi înăspri poziţia privind purtarea măştii sanitare dacă situaţia epidemiologică o va impune.

Duminică, ministrul francez al Sănătăţii a lansat „un apel solemn” compatrioţilor săi, îndemnându-i pe cei mai fragili dintre ei să se vaccineze împotriva COVID-19 în faţa acestui nou val al pandemiei.

În Franţa, primele opt valuri epidemiologice au adus o anumită imunitate a populaţiei generale, în mare parte vaccinată cu schemă completă, dar care înregistrează întârzieri în ceea ce priveşte vaccinările cu cel de-al doilea booster anti-COVID-19. Deşi numărul total al pacienţilor spitalizaţi a rămas inferior în comparaţie cu cele mai înalte niveluri observate de-a lungul acestui an, noua recrudescenţă a pandemiei riscă să afecteze un sistem naţional de sănătate aflat deja în dificultate.

Pandemia de COVID-19 a provocat peste 158.000 de decese în Franţa şi peste 6,6 milioane de victime la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Toate restricțiile sanitare privind intrarea pe teritoriul francez și accesul în locurile publice au fost ridicate începând cu 1 august 2022.

Citiți și: Anunțul care poate încheia războiul din Ucraina. Emmanuel Macron: „Trebuie să dăm garanții de securitate Rusiei”