Președintele Macron vrea să îl înfrunte pe Vladimir Putin! „Intenţionez să am un contact direct cu el!”

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunțat miercuri că are de gând să se întâlnească în următoarele zile cu Vladimir Putin.

23 nov. 2022, 22:43
Președintele Macron vrea să îl înfrunte pe Vladimir Putin! „Intenţionez să am un contact direct cu el!”

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat miercuri că va avea „un contact direct” cu omologul său rus Vladimir Putin „în următoarele zile”, pe tema centralei nucleare de la Zaporojie, în privința căreia Moscova și Kievul se acuză reciproc că au bombardat-o, scrie AFP.

„Intenționez să am un contact direct cu el (n.r. Vladimir Putin) în următoarele zile pe tema sectorului nuclear civil, în primul rând, și a centralei de la Zaporojie, după o discuție cu directorul AIEA” (Agenția Internațională pentru Energie Atomică), Rafael Grossi, a declarat președintele Franței.

Citiți și: Emmanuel Macron, ajutor de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova. Maia Sandu: „Războiul pune în pericol aprovizionarea cu electricitate şi cu gaze!”

În contextul crizei internaționale provocate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, Macron a declarat în nenumărate rânduri că Putin trebuie să pună capăt acestui război, să respecte integritatea teritoriala a Ucrainei şi să revină la masa negocierilor.

Franţa este alături de poporul ucrainean. În luna octombrie a donat Ucrainei peste o mie de tone de bunuri, dar şi 15 vehicule de pompieri şi salvare, dar și radare și rachete antiaeriene pentru a proteja Ucraina.

„Suntem alături de poporul ucrainean, care suferă încă din data de 23 februarie, când au fost declanşate ostilităţile. Este o acţiune care marchează solidaritatea noastră faţă de poporul ucrainean. Aceste materiale au ca scop relansarea activităţii economice în oraşe distruse şi în zonele sinistrate ale Ucrainei. Mulţumim autorităţilor locale şi hub-ului de la Suceava, care funcţionează cu atât de multă eficacitate. Mulţumim şi domnului ambasador al Ucrainei, care va facilita transportul acestui convoi către Ucraina (…) Este al patrulea convoi umanitar. Este vorba despre operaţiunea ‘o navă pentru Ucraina’, iniţiată de preşedintele Republicii Franceze, susţinută de 1.700 de colectivităţi şi în jur de 60 de întreprinderi care au participat la acţiune”, a declarat ambasadorul Franţei în România, Laurence Auer.

De asemenea, Franţa a furnizat Ucrainei sisteme unitare de lansatoare de rachete sol-sol, au afirmat oficiali guvernamentali de la Paris, potrivit cotidianului Le Monde.

În ceea ce privește amenințările lui Putin, Emmanuel Macron a spus că Franța nu ar fi afectată în mod direct de un atac nuclear în Ucraina.

Citiți și: Emmanuel Macron, poziție fermă privind amenințările lui Putin: Franța nu va răspunde cu arme nucleare dacă Rusia le va folosi în Ucraina