Franţa şi Germania vor să propună o nouă Uniune Europeană

Într-un discurs foarte aşteptat asupra crizei zonei euro, cu opt zile înaintea unui summit crucial, preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a pronunţat joi pentru un "nou tratat" care să "refondeze Europa" pe baza unor propuneri franco-germane.

RomaniaTV.net
02 dec. 2011, 09:33
Franţa şi Germania vor să propună o nouă Uniune Europeană

Insistând în tot discursul său asupra necesităţii consolidării cuplului franco-german, Sarkozy a anunţat că o va primi luni, la Paris, pe Angela Merkel, cu scopul de a „avansa (împreună) unele propuneri franco-germane pentru garantarea viitorului Europei”. Franţa militează împreună cu Germania pentru un nou tratat european care să refondeze şi să regândească organizarea Europei. Mai multe responsabilităţi asumate în faţa popoarelor de către un adevărat Guvern economic, aceasta este viziunea noastră despre viitorul zonei euro şi viitoarea reformă a tratatelor”, a subliniat Nicolas Sarkozy în faţa a aproximativ 5.000 de persoane, la Toulon.

Preşedintele francez a lansat, de asemenea, un apel la o „refondare” a UE pe principiul unei „mai mari discipline”, cu scopul de a înfrunta criza, şi al adoptării a şi mai multe decizii „cu majoritate calificată”, refuzând totodată un „marş spre (un caracter) mai supranaţional” al blocului european. „Ceea ce s-a făcut pentru Grecia, într-un context foarte particular, nu se va repeta”, iar niciun stat din zona euro nu va mai fi, de-acum, „pus în incapacitate de plată”, a promis Sarkozy, referindu-se la un ajutor excepţional acordat de UE pentru a evita falimentul acestei ţări.

La rândul său, într-un discurs ţinut în Bundestag vineri, cancelarul german Angela Merkel a vorbit despre nevoia unui “nou nivel de integrare” în UE. Ea a insistat în special pe ideea unei uniuni bugetare şi fiscale la nivelul zonei euro.