Franța trimite tancuri Leclerc în România, la baza militară de la Cincu

Armata franceză a început, marţi, încărcarea pe trenuri internaţionale a 13 tancuri Leclerc care vor ajunge la baza militară Cincu din România pentru a întări flancul estic al NATO, scrie AFP.

08 nov. 2022, 19:58
Franța trimite tancuri Leclerc în România, la baza militară de la Cincu

Franţa continuă să îşi consolidează prezenţa militară pe flancul estic al NATO.

Astfel, armata franceză a început marţi, la Mourmelon-le-Grand (nord-est), încărcarea a 13 tancuri Leclerc pe trenuri internaţionale, care vor ajunge pe teritoriul țării noastre.

Cele 13 tancuri şi două echipamente de depanare din aceeaşi gamă, cântărind fiecare, împreună cu camionul lor remorcă blindat, în jur de 100 de tone, au fost încărcate pe trenuri internaționale și vor parcurge o săptămână de traseu, pe calea ferată, prin cinci ţări diferite ale Europei, a anunțat un colonel francez, informează AFP, citată de Agerpres.

Această încărcare este „ultima etapă dintr-o operaţiune logistică complexă, ce a constat în transportul pe cale rutieră şi pe cale ferată a unui batalion blindat spre România”,  a precizat un colonel francez, responsabil cu logistica la comandamentul Terre Europe-Continentale din Lille.

Citiți și: Franţa va livra Ucrainei un sistem Crotale de apărare aeriană cu rază scurtă

„În total, suntem pe cale să transportăm de ordinul a 150 de vehicule de luptă, împreună cu tot mediul lor, adică armamente, muniţii şi echipamente, ceea ce arată locul Franţei alături de aliaţii săi din NATO în estul Europei”, a mai afirmat colonelul francez”, a mai adăugat acesta.

Primul convoi cu tehnică militară franceză a intrat, în Romania, în data de 23 octombrie, pe la Vama Nădlac și au plecat de la baza militară din Mourmelon-le-Grand.

Obiectivul este de a consolida misiunea, aflată sub comandă franceză, care a fost lansată la 28 februarie 2022 ca răspuns la loviturile rusești din Ucraina.

Klaus Iohannis a salutat decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a spori prezenţa militară franceză în țara noastră.

„Salut decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a consolida prezenţa militară franceză în România, prin trimiterea unei companii de vehicule blindate şi a unui escadron de tancuri Leclerc. Un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarităţii Aliate”, a scris președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj publicat în limba franceză pe contul său de Twitter.

Citiți și: Franţa îşi întăreşte poziţia militară în România prin trimiterea de tancuri Leclerc către gupul de luptă al NATO bazat în ţara noastră