Franţa va livra Ucrainei un sistem Crotale de apărare aeriană cu rază scurtă

Rusia „va trebui să răspundă” pentru „încălcările barbare ale legilor războiului” în Ucraina, a declarat premierul francez Elisabeth Borne în cadrul unei dezbateri în Senat pe tema conflictului.

27 oct. 2022, 09:08
Franţa va livra Ucrainei un sistem Crotale de apărare aeriană cu rază scurtă

„Ori de câte ori armata ucraineană avansează, eliberarea este însoțită de descoperirea unor masacre sau gropi comune, ca în Bucha în primăvară și mai recent în Izium. Acestea sunt acte șocante, revoltătoare, monstruoase. Sunt încălcări barbare ale legilor războiului, iar Rusia va trebui să răspundă pentru ele”, a declarat premierul.

De asemenea, Borne s-a referit la „declarațiile neverosimile ale ministrului rus al apărării privind utilizarea de către Ucraina a unei bombe murdare. „Aceasta nu este altceva decât o altă minciună din partea Moscovei pentru a legitima escaladarea”,a spus oficialul francez, potrivit Hotnews.

Ea a adus un omagiu, în aplauzele Senatului, ucrainenilor al căror „curaj impune admirație” și al căror „eroism impune respect”. Dar „în ciuda slăbiciunilor rusești, să nu credem nici o clipă că sfârșitul luptelor este aproape”.

Citeşte şi: Un oraş din Germania i-a aruncat în stradă pe ucraineni şi anunţă că nu mai primeşte niciun refugiat. Autorităţile sunt speriate de ameninţările localnicilor

„Rusia este pregătită pentru orice. Și nu pe un câmp de luptă, ci în jurul unei mese de negocieri vom găsi o cale de ieșire din acest război”, a spus ea.

În ceea ce privește armamentul, ea a amintit că Franța va livra în curând „sisteme antiaeriene, cum ar fi Crotale”, , un sistem de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune care se află în dotarea armatei franceze.

„Și studiem trimiterea de resurse suplimentare de artilerie, cum ar fi lansatorul de rachete unitar (LRU)”, a spus ea.

În martie 2022, Franța furnizase deja Ucrainei MISTRAL, un MANPADS (Man-portable air-defense system) cu rază scurtă de acțiune, capabil să doboare o ținte care zboară la o altitudine de 3.000 m, având o rază maximă de tragere de 6.000 m.

Citeşte şi: Zelenski spune că Ucraina are urgent nevoie de 17 de miliarde de dolari şi acuză UE. „Nu am primit niciun cent pentru recuperarea rapidă”