Franţa va continua raidurile aeriene în Irak până când armata irakiană va prelua controlul

Franţa va continua raidurile aeriene în Irak până când armata irakiană va prelua controlul asupra situaţiei din teren, în confruntarea cu gruparea Statul Islamic (SI), a declarat miercuri premierul francez Manuel Valls în faţa Adunării naţionale, informează AFP.

24 sept. 2014, 14:31
Franţa va continua raidurile aeriene în Irak până când armata irakiană va prelua controlul

Premierul francez Manuel Valls a declarat că Franţa va continua raidurile aeriene în Irak până când armata irakiană va prelua controlul.

‘Vom rămâne implicaţi cât timp este necesar, până când armata irakiană îşi va redobândi superioritatea’ în faţa SI, a declarat Valls, precizând că, spre deosebire de SUA care efectuează raiduri şi în Siria, Franţa a ales să se ‘concentreze’ pe Irak.

Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat marţi seară că noi lovituri aeriene franceze împotriva grupării Statului Islamic în Irak vor avea loc ‘în zilele următoare’, în pofida ameninţărilor jihadiştilor la adresa Franţei.

‘Nu trebuie să cedăm din cauza acestor declaraţii (…) Franţa ştie să se apere, Franţa nu cedează’, a afirmat Jean-Yves Le Drian la postul public de televiziune France 2, potrivit AFP.

Luni, indivizii care au răpit un francez în Algeria, membri ai grupului jihadist algerian Jund al-Khilafa care sprijină organizaţia Statul Islamic (SI), au ameninţat că vor ucide ostaticul lor dacă Franţa nu renunţă în termen de 24 de ore la loviturile din Irak.

‘Ne vom îndeplini datoria (…) În zilele următoare, vom continua loviturile’, a dat asigurări ministrul francez, subliniind că ţara sa acţionează în urma unui apel din partea autorităţilor irakiene, ‘pentru a sprijini aerian acţiunile militare la sol desfăşurate de forţele irakiene şi ale Kurdistanului’.

‘Această presiune a grupărilor teroriste nu este nouă’, a mai spus Jean-Yves Le Drian, reamintind că, din 2006, Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) a declarat că Franţa este ‘inamicul său numărul unu’.

Avioane franceze de tip Rafale efectuează de o săptămână misiuni de recunoaştere în spaţiul aerian al Irakului, însă până în prezent au lovit numai o singură dată, vineri, distrugând un depozit logistic al jihadiştilor, în nord-estul ţării, în apropiere de Mosul.