Franţa va introduce, în august, o taxă pe tranzacţiile financiare

Guvernul francez a prezentat miercuri o taxă pe tranzacţiile financiare care va fi introdusă în luna august, de 0,1% din valoarea acestora, mai puţin ambiţioasă faţă de propunerile iniţiale, dar despre care speră să fie adoptată rapid de alte ţări europene.

RomaniaTV.net
08 feb. 2012, 18:51
Franţa va introduce, în august, o taxă pe tranzacţiile financiare

Taxa va fi plătită de companiile a căror capitalizare bursieră depăşeşte 1 miliard de euro şi care au sediul social în Franţa.

Un număr relativ redus de companii mari listate la bursa din Paris, dar care au sediul social în străinătate, precum EADS şi ArcelorMittal, nu vor plăti această taxă.

Potrivit Ministerului francez de Finanţe, taxa va fi aplicată în cazul a 80%-85% din tranzacţii, urmând să aducă venituri de 1,1 miliarde de euro pe an, respectiv 460 de milioane de euro în 2012.

O taxă de 0,01% va fi aplicată în cazul operaţiunilor cu produse care favorizează speculaţiile, precum cele cu asigurările de default (Credit Default Swap), dar şi tranzacţiilor de tip short-selling (în lipsă).

Franţa a insistat pentru introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare la nivel internaţional, dar preşedintele Nicolas Sarkozy a decis, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din această primăvară, să nu mai aştepte.

Taxa este mai puţin ambiţioasă decât cea prevăzută într-un proiect de directivă europeană, care ar fi adus numai în Franţa venituri de 7 miliarde de euro, potrivit calculelor de la Bruxelles.

Autorităţile de la Paris au dat asigurări că proiectul unei astfel de taxe îşi urmează cursul, în pofida opoziţiei Marii Britanii.

Guvernul francez a făcut referire la o scrisoare adresată marţi de nouă state din zona euro preşedinţiei daneze a UE, pentru accelerarea proiectului.

Pe lângă Franţa, statele semnatare ale scrisorii sunt Germania, Italia, Austria, Belgia, Spania, Finlanda, Grecia şi Portugalia.

Numărul ţărilor care vor această taxă nu este mic şi, în cazul unui eşec al introducerii la nivel european, acestea ar putea intra într-un sistem de cooperare, cu condiţia să fie minim nouă state, potrivit Ministerului francez de Finanţe.