Zelenski spune că Ucraina are urgent nevoie de 17 de miliarde de dolari şi acuză UE. „Nu am primit niciun cent pentru recuperarea rapidă”

Volodimir Zelenski le-a cerut marţi țărilor UE să creeze un „Ramstein” financiar pentru a ajuta Ucraina în reconstrucția și restabilirea economiei. El a declarat acest lucru în cadrul unei prezentări video la conferința internațională de experți de la Berlin, privind restaurarea și modernizarea Ucrainei.

25 oct. 2022, 17:12
Zelenski spune că Ucraina are urgent nevoie de 17 de miliarde de dolari şi acuză UE. „Nu am primit niciun cent pentru recuperarea rapidă”

„Cred că acum putem aproba decizia de a lansa un „Ramstein” financiar care să susțină stabilitatea noastră comună. Avem nevoie de o platformă financiară și de coordonare care să unească toate eforturile pentru a ne reface țara”, a spus Volodimir Zelenski.

Potrivit preşedintelui, Ucraina a elaborat un plan transparent de redresare. „Asta este ceea ce are nevoie Ucraina pentru a supraviețui. Chiar acum. Greutatea planului nostru de recuperare rapidă este de 17 miliarde de dolari imediat. Acestea sunt spitale, școli, transport vital și infrastructură energetică. Avem nevoi enorme pentru reconstrucția locuințelor„, a spus el. „Nu am primit încă nici un cent pentru recuperarea rapidă. Vă rog să aduceți mai aproape soluțiile necesare„, a spus Zelenski.

Citeşte şi Ce este o „bombă murdară” şi cum acţionează ea. Experţii spun că poate ucide mai mulţi oameni decât o bombă nucleară

El a subliniat că „deja la această conferință trebuie luată o decizie privind ajutorul pentru acoperirea deficitului bugetar pentru anul viitor. Pentru Ucraina, aceasta este o sumă nesustenabilă – un deficit de 38 de miliarde de dolari.

Zelenski a subliniat că există active rusești iar o parte din aceşti bani ar putea fi transferaţi în Ucraina. „O parte semnificativă a acestor active se află în jurisdicțiile țărilor europene. Vrem despăgubiri, și pe bună dreptate. Prin urmare, avem nevoie de un mecanism real, rapid, legal, de direcționare a activelor rusești pentru a compensa daunele cauzate de războiul rusesc”, a mai spus el, citat de censor.net.

Citeşte şi Kadîrov cere distrugerea orașelor ucrainene. Liderul cecen e nemulțumit de răspunsul Rusiei la atacurile trupelor Kievului