Frasinul combate retenţia de apă

Nu ai cum să nu recunoști acest copac semeț care este prezent, de regulă, în număr mare în regiunea pădurilor, dar și a luncilor. Știai că remediile pe bază de frasin combat durerile de oase și edemele?

19 iul. 2017, 07:28
Frasinul combate retenţia de apă

Frasinul provine din familia botanică a Oleaceelor și se înrudește cu liliacul și cu măslinul. I se mai spune și urm, frasin-de-munte, iar denumirea științifică este Fraxinus excelsior. De la frasin se folosesc în scop curativ scoarța, frunzele dar și semințele, florile și mugurii. Frunzele de frasin sunt utilizate sub formă de ceai ori infuzie, având funcții diaforetice (provoacă transpirația), diuretice și laxative. De asemenea, sunt de un real ajutor în tratarea gutei și a reumatismului.

„Chinina Europei”, cum a fost denumit frasinul, are ca substanțe active următoarele: ulei volatil, tanin, cvercitrină, rutină, vitamina C, fraxină, manitol, cupru, fier și acizi organici.

Leacurile pe bază de frasin luptă împotriva febrei, determină transpirația, previne apariția și formarea cheagurilor de sânge și favorizează scaunele. Scoarța copacului contribuie la evacuarea secrețiilor de la nivelul bronhiilor și ajută la întărirea țesuturilor.

Atenție!

Persoanele alergice la aspirină sau la oricare dintre compușii plantei nu au voie să consume remedii pe bază de frasin, nici gravidele și cele care alăptează. Nici cei cu enterocolite nu trebuie să ia leacuri cu frasin.

Ameliorează durerile reumatice

Fitoterapeuții spun că infuzia din frunze de frasin combinată cu frunze de urzică și mesteacăn te poate ușura de durerile reumatismale, și de asemenea, contribuie la o mai bună circulație a sângelui. Procedezi astfel: iei 1 linguriță de frunze uscate din fiecare și le adaugi în 250 ml de apă clocotită. Pui capacul și lași la infuzat circa 15-20 de minute, după care strecori. Bei 1-2 căni pe zi.

Mugurii de frasin combat edemele

Aceștia sunt recomandați de specialiști în retenția de apă, afecțiunile căilor urinare și biliare. De asemenea, sunt de mare ajutor în tratarea gutei de formă acută ori cronică și în artrita gutoasă. Sunt utili și în caz de insuficiență renală ușoară, în dischinezie biliară, dar și în colecistită. Retenția de apă poate fi combătută cu extractul de muguri de frasin. Acest extract dă o mână de ajutor și în cazul obezității și al nevrozei de tip anxios.

Află mai multe beneficii ale consumului de frasin AICI


loading...