Fratele escrocului american Bernard Madoff, condamnat la zece ani de închisoare

Fratele escrocului american Bernard Madoff, Peter, a acceptat vineri condamnarea la zece ani de închisoare pentru fraudă financiară, dar a susţinut, în faţa unui tribunal, că nu ştia despre frauda piramidală gigantică a fratelui său, până în 2008.

RomaniaTV.net
29 iun. 2012, 20:43
Fratele escrocului american Bernard Madoff, condamnat la zece ani de închisoare

„Până în 2008, nu am bănuit că fratele meu ar fi furat ceva”, a declarat Peter Madoff, în vârstă de 66 de ani, care a lucrat împreună cu fratele său începând cu 1965 până în 2008.

Peter Madoff, arestat vineri dimineaţa în biroul avocatului său de către agenţi FBI, avea funcţia de director general, responsabil de respectarea reglementărilor, în cadrul companiei de investiţii a fratelui său, BLMIS (Berbard L. Madoff Investment Security LLC), societate cunoscută mult timp pe Wall Street.

Escrocheria fratelui său a făcut mii de victime, directe şi indirecte.

Petter Madoff a descris în detaliu operaţiunile de falsificare de documente şi fraudele fiscale pentru care a fost găsit vinovat.

„Îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce am făcut. Ştiu că am avut o conduită greşită”, a declarat el. „Îmi cer scuze persoanelor cărora le-am făcut rău, precum şi familiei mele”, a adăugat el după ce a pledat vinovat la două capete de acuzare: complot în vederea fraudelor financiare, pentru că a dat declaraţii false fiscului, şi falsificare unor documente ale unui consilier de investiţii.

El a fost lăsat în libertate contra unei sume de şase milioane de dolari, până la pronunţarea sentinţei, pe 4 octombrie. El a mai acceptat şi confiscarea tutror bunurilor şi averilor sale, estimate la mai multe miliarde de dolari.

„Imperiul financiar Madoff, construit pe minciuni, era un castel cărţi de joc de dimensiunea unui zgârie-nori”, a declarat Janice K. Fedarcyk, director adjunct al FBI.

Potrivit ei, Peter Madoff a fost unul dintre arhitecţii principali ai escrocheriilor. „Timp de zeci de ani, el a susţnut că examinări periodice stabileau că societatea lor era în conformitate cu reglementările în vigoaer”, a adăugat ea. Dar „Peter Madoff nu făcea aceste examinări. El a jucat un rol determinant în ceea ce reprezintă cea mai vastă fraudă financiară din istoria Statelor Unite”.

Preşedintele fondator al BLMIS, Bernard Madoff, în vârstă de 74 de ani, nu a investit nici un ban din sumele încredinţate de clienţii săi, timp de 20 de ani, folosind banii luaţi de la clienţi noi pentru a retribui clienţii vechi.

Schema sa frauduloasă a fost demascată în 2008, odată cu apariţia crizei financiare, atunci când mai mulţi investitori au vrut să îşi recupereze banii. Această escrocheria a fost estimată între 17,3 şi 65 de miliarde de dolari.

Bernard Madoff a fost arestat în decembrie 2008, şi condamnat pe 29 iunie 2009 la 150 de ani de închisoare.